Zúžená předkožka, nesestouplá varlata: Jak pečovat o malé kluky, aby neměli potíže?

  • Zúžená předkožka, nesestouplá varlata: Jak pečovat o malé kluky, aby neměli potíže?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    21. května  2018 
     06:00

    Jako máma tří kluků moc dobře vím, že v případě intimních partií nelze zanedbat nic, protože by se to pak mohlo odrazit v jejich budoucím sexuálním životě. Ne že by na to u malých kojenců mámy myslely, ovšem já už vím svoje. Na co tedy dávat pozor?

  • Nesestouplá varlata

    Autor: iStock

    Má kamarádka má syna, který měl nesestouplá varlata. Právě tohle je případ, který může vést k neplodnosti a poruchám hormonálních funkcí, takže podceňovat byste to neměli. Hned po narození se tedy podívejte, jestli má chlapeček obě varlata v šourku. Všímejte si jich v klidu, kdy dítě nepláče, ideálně po koupání. Když nejdou nahmatat, vyhledejte dětského urologa, který poradí, co dál dělat. Někdy stačí podávat léky v nosním spreji nebo injekce, jindy je bohužel nutná operace. Syn mé kamarádky ji absolvoval a je naprosto v pořádku.

  • Předkožka – přetahovat, nebo ne?

    Autor: iStock

    Předkožka má svůj význam, chrání totiž žalud před stolicí. Potíže s přetažením předkožky jsou velmi časté, asi 96 procent kluků má po narození žalud překrytý kůží. Jde o takzvané fyziologické zúžení, které se postupně uvolňuje. Zúžení ustupuje a uvolňuje se přilepení. „Spousta maminek dělá chybu a snaží se předkožku uvolnit násilím, a to je špatně! Snadno se pak natrhne a výsledkem budou jizvy, a tedy i další zúžení,“ varuje dětská lékařka Alexandra Vidnerová. Dělat by to neměli ani dětští lékaři!

  • Péče o předkožku? Běh na dlouhou trať

    Autor: iStock

    Kdyby mi někdo řekl, že budu natřikrát a po několik dlouhých let pečovat o předkožku svých synů, nevěřila bych. První syn měl svým způsobem štěstí, v roce musel akutně na operaci s tříselnou kýlou a během ní prozřetelně operatér uvolnil i přilepenou předkožku. Druhý syn měl smůlu – při pravidelné pediatrické kontrole mu paní doktorka násilím předkožku odlepila a vůbec na to nechci ani vzpomínat. Hned jsme pak vyměnili pediatra. S třetím synem, respektive jeho předkožkou, bojujeme dodnes, a to mu je čtrnáct.

  • Hlavně ne násilí, to nadělá škodu

    Autor: iStock

    Díky tomu, že paní doktorka nás neustále nabádala a nabádá, abychom nic nedělali násilím, zdá se, že i když to odlepení trvá déle, svět se nezboří. Pravda, péči již převzal tatínek, což je vzhledem k synově věku pochopitelné. S přetahováním předkožky bychom tedy neměli spěchat. Ve finále by vám měl poradit pediatr, případně urolog. Pokud nejsou potíže s močením nebo častými záněty, k přetahování nemusíte přistupovat dříve než kolem druhého až třetího roku. Ovšem někteří odborníci tvrdí, že šetrné přetahování je teoreticky možné od prvního roku života.

  • Mastičky ano, či ne?

    Autor: iStock

    Má-li váš syn přilepenou kůži na žaludu, může vám pediatr předepsat kortikoidové mastičky, které odlepení napomůžou. Nemusíte se bát, mažou se maximálně čtrnáct dnů, pak už ne. Většinou dobře zafungují a po měsíci léčby je žalud uvolněn téměř úplně. Jestli nejde předkožku přetáhnout, lékař musí odlišit, jestli jde jen o přilepení, nebo jestli se na tom podílí úzký okraj.

  • Kdy je nutná léčba?

    Autor: iStock

    Zúžená předkožka, takzvaná fimóza, už vyžaduje léčbu. Obvykle se ale nezačíná před druhým rokem života. U zúžené předkožky někdy dochází k zánětu, který se projeví otokem, zarudnutím a bolestivostí i hnisavou sekrecí. Tehdy je zapotřebí genitálie omývat heřmánkem nebo dubovým odvarem. Časté záněty jsou pak důvodem k chirurgickému zákroku.

  • Opatrně, pečlivě a trpělivě

    Autor: iStock

    Musím říct, že především trpělivost je má slabá stránka. Pořád si říkám, kdy už to konečně bude v pořádku? Pravdou je, že jde o velmi křehkou záležitost a jakákoli neopatrná manipulace může skončit téměř tragicky. Co jsem se během těch mnoha let s třemi syny naučila, pokud jde o péči o předkožku?

    Nikdy ji nepřetahujte násilím, bolelo by je to. Vždy to dělejte pod proudem teplé vody nebo při koupání. Přetahujte jen tam, kam to jde, dál ne. Když to nejde, penis umyjte jako ostatní části těla a konzultujte to s lékařem. Až budou kluci větší, nechte je, aby se sami pokusili předkožku přetáhnout (samozřejmě to kontrolujte).

    Jak pomoci miminku, aby se správně vyvíjelo? Podívejte se na naše VIDEO:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku