Červená skvrna na těle? Vezměte dítě k lékaři, může to být borelióza

  • Červená skvrna na těle? Vezměte dítě k lékaři, může to být borelióza
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    15. května  2018 
     06:00

    Jsou malá, lačná a savá, nevypadají vábně a můžou pořádně zkomplikovat život. Přenášejí totiž dvě nebezpečná onemocnění – klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. Klíšťata jsou teď skoro všude, a bohužel ta naše česká patří k nejvíce infikovaným ve střední Evropě. Jak zjistit, jestli klíště nenakazilo právě vaše dítě?

  • Červená skvrna – typický příznak boreliózy

    Autor: iStock

    Před týdnem jsem objevila na noze našeho nejmladšího syna obrovský červený flek. Okamžitě se mi v hlavě rozsvítila kontrolka. Nekouslo ho náhodou klíště? Nepamatuji si. Ale právě na něj klíšťata jdou jako vosy na med. Já například klíště nikdy neměla, on má každý rok minimálně deset. Jestli byla infikovaná? Nevím, nezjišťujeme to. Každopádně nikdy se mu na těle žádný podezřelý flek neobjevil. Až teď. Hned jsme šli k lékaři, aby ho identifikovala.

    Právě červená skvrna je typická po přisátí infikovaného klíštěte – a známka toho, že jde o boreliózu. Proti ní bohužel neexistuje žádné očkování, na rozdíl od klíšťové encefalitidy. Což je špatné. Paní doktorka syna pečlivě prohlédla a díky bohu usoudila, že nejde o boreliózní flíček, nýbrž o alergickou reakci (na co, to netušíme).

     

  • Nemoc má tři fáze, ne vždy se skvrna objeví

    Autor: iStock

     

    Poznáte sami podle tvaru skvrny, že jde či nejde o boreliózu? „V případě boreliózy se po několika týdnech může objevit typická červená skvrna s bílým středem v místě přisátí klíštěte,“ vysvětluje dětská lékařka Alexandra Vidnerová. Její tvar, barva jsou skutečně velmi standardní, nemůžete si je splést. Nejsou v ní žádné puchýřky naplněné vodou a podobně. Ovšem ne vždy se skvrna objeví. „Někdy se klíště přisaje třeba do vlasů nebo k uchu a vy si toho fleku ani nevšimnete,“ říká lékařka. Co pak? Co když to klíště bylo infikované?

     

  • Nemoc může probíhat bez příznaků

    Autor: iStock

     

    Borelióza bohužel může probíhat velmi mírně a bezpříznakově. „Projeví se třeba až za rok, kdy pozorujete, že je dítě přehnaně unavené, má neustále zvýšenou teplotu a je malátné. To je první fáze onemocnění, druhá a třetí jsou mnohem závažnější,“ vysvětluje Alexandra Vidnerová. Pokud se borelióza potvrdí, lékař nasadí antibiotika.

    V druhé fázi se může objevit pálení kůže, mravenčení otoky a bolesti kolen, vyčerpanost. Třetí je charakteristická poruchami soustředěnosti, potížemi s krátkodobou pamětí či oslabenou imunitou. Borelióza je prostě nebezpečná, a pokud se nevyléčí, může postihnout klouby a vznikne artritida.

     

     

  • Borelióza může udeřit až po mnoha letech

    Autor: iStock

     

    Jak je vidět, ne každé dítě (i dospělý) má po kousnutí infikovaného klíštěte typický flek. Z toho je patrné, že spousta lidí boreliózu má, aniž by to tušili. A bohužel, nemoc může začít řádit až po mnoha letech. Co tedy dělat? Nechat se po každém kousnutí klíštětem otestovat? Podle lékařky Vidnerové je to nesmysl, zvláště pokud má vaše dítě klíště každý týden. Na druhou stranu – pokud víte, že dítě klíště mělo, flek jste neobjevila, ale dítě je přehnaně unavené a malátné, neměli byste nad tím mávnout rukou.

     

  • Existují speciální testy, ale jsou drahé

    Autor: iStock

     

    Bohužel ale neexistuje žádný test, který by jednoznačně potvrdil, že obtíže vašeho dítěte způsobila borelióza, nebo naopak prokázal, že ji nemá. Lze sice odebrat krev na protilátky, ale odběr se provádí, když se objevily příznaky boreliózy, přestože se nevytvořila skvrna a k nakažení došlo asi před měsícem nebo víc. Když je tedy na těle červený flek, krev se odebírat nemusí, a hlavně se na nic nečeká a nasadí se antibiotika.

    Při podezření na boreliózu se mohou provádět speciální testy, „hledají“ se borelie pod mikroskopem nebo boreliové nukleové kyseliny, ale tyhle metody jsou velmi drahé a rozhodně se nedělají paušálně. Diagnóza je velmi individuální, provádí se na základě anamnézy, současných potíží pacienta a kombinací více druhů testů. Buďte si jistí, že výše uvedené speciální testy s vámi dětský lékař na poliklinice řešit rozhodně nebude.

  • Po návratu z přírody kontrolujte celé tělo

    Autor: iStock

     

    A rada na závěr. Pokud vaše děti klíšťata milují, po návratu z přírody důkladně kontrolujte celé tělo. Hledejte skutečně všude, klíště se dostane i do třísel nebo se „zakousne“ do zadečku. Náš syn ho měl jednou na varletech, opravdu nic příjemného. Používejte repelenty, i když z naší zkušenosti vím, že jim to ani trochu nevadí a vesele lezou po těle dál. Pokud se vám nedaří klíště odstranit vlastními silami, vyhledejte lékaře. Dopředu totiž nemůžete vědět, jestli není infikované.

     

    Víte, jak správně vytáhnout klíště? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku