Černý kašel se vrací! Jak ho poznat u dítěte a kde ho nechat vyšetřit?

  • Černý kašel se vrací! Jak ho poznat u dítěte a kde ho nechat vyšetřit?
    Černý kašel se šíří mezi školáky i předškoláky
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    12. ledna  2016 
     06:00

    Dávivý, neboli černý, kašel může proběhnout poměrně nenápadně, ale může také člověka vyřadit z provozu na několik měsíců. A pro kojence může být smrtelně nebezpečný. Bohužel je to nebezpečí poměrně aktuální, protože nemoc se vrací a případů je v Česku rok od roku více – jen předloni už jich bylo přes dva a půl tisíce, loňská čísla zatím k mání nejsou. Ochrana? Jedině očkování. 

  • Proč se nemoc objevuje znovu?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Očkování proti černému kašli je součástí hexavakcíny, kterou se očkují kojenci. Nemoc se v posledních letech přesto vrací, a to ve všech věkových skupinách. Jednou z příčin je zřejmě fakt, že očkování neúčinkuje stoprocentně – roli hraje i skutečnost, že původce nemoci se mění, mutuje. V případě černého kašle chrání očkování asi 85 procent vakcinovaných. 

  • Proč se nemoc před třiceti lety tolik nešířila?

    Používala se celobuněčná vakcína, která však měla více nežádoucích účinků. Odhaduje se, že pertussis – neboli dávivý kašel – prodělá každý člověk dvakrát za život, nemoc tu byla vždycky a vakcína rozhodně nemá celoživotní účinek. I tak má očkování smysl, protože brání většímu šíření nemoci. 

  • Nejpřesnější je laboratorní vyšetření

    Vědci v laboratoři zkoumají bakterie
    Vědci v laboratoři zkoumají bakterie
    Autor: profimedia.cz

    Poznat černý kašel není vždy snadné, lékař by na něj však měl pomýšlet, pokud se potíže vlečou. Rodič může dítě vzít k praktikovi nebo k ORL specialistovi. "Lékař vystaví žádanku a indikuje vhodné vyšetření, které je hrazeno ze zdravotního pojištění. Se žádankou o vyšetření je možné přijít na vyšetření do naší laboratoře v Státním zdravotním ústavu," vysvětlila Jana Zavadilová z Národní referenční laboratoře pro pertussis a difterii. Pokud se pacient z nějakého důvodu rozhodne, že chce vyšetření na černý kašel podstoupit jako samoplátce, je to možné. Cena za vyšetření se odvíjí od použité vyšetřovací metody, běžně se však pohybuje kolem dvou tisíc korun. 

  • Kdo by se měl mít na pozoru?

     

    Autor: Shutterstock.com

    Lékaři doporučují očkování dospělých, zejména těch, kteří budou v kontaktu s nejmenšími dětmi, pro které je nemoc nejnebezpečnější, jde tedy zejména o rodiče a prarodiče. Ukazuje se však, že zdaleka nejlepší je očkovat ženy ve třetím trimestru těhotenství. U nás se to zatím běžně nedělá, ale je to postup doporučený Světovou zdravotnickou organizací.

  • Kolik je případů nemoci?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Počet případů černého kašle v Česku podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky:

    Rok 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
    Počet případů  412 234 186 767 955 662 324 738 1233 2521
  • Jak nemoc poznat?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Černému kašli se říká dávivý, protože záchvaty kašle mohou vést až ke zvracení – tohle je pro nemoc typické, podobně jako kokrhavý kašel a celková únava a vyčerpání. Mezi počáteční příznaky patří i mírné teploty. Nemoc je na rozdíl třeba od tuberkulózy hodně nakažlivá. Přenáší se z člověka na člověka vzdušnou cestou, především kašláním, kýcháním a smrkáním. Postiženy bývají osoby různého věku, nejnebezpečnější je onemocnění pro malé děti. Onemocnění černým kašlem vyvolávají toxiny, které produkuje původce nemoci – bakterie Bordetella pertussis. Toxiny napadají a porušují řasinkový epitel na povrchu dýchacích cest, výstelku průdušnice a průdušek a další toxin proniká do krve.

  • Pro koho je nemoc riziková?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    U rozvinuté nemoci se objevují záchvaty typického křečovitého kašle ve dne i v noci, pauza před hlubokým obtížným nádechem, lapání po dechu a zvracení na konci ataku. Mezi záchvaty kašle se postižený cítí obvykle poměrně dobře. Onemocnění je nebezpečné především pro malé děti do jednoho roku, u kterých může dojít k rozvoji zánětu plic nebo k zástavě dechu.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku