Mark Zuckerberg nechal očkovat svou dceru. Vzbudil nadšení i kritiku

Návštěva u lékaře, čas na očkování. Manželé Zuckerbergovi dali jasně najevo svůj postoj.
Foto: Facebook
Sdílej na facebooku
14. ledna  2016 
 10:00

Potomek zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga a jeho ženy Priscilly má za sebou první očkování. Jeho otec o tom napsal na svém profilu. A okamžitě tím vyvolal vášnivou vlnu diskusí na téma očkování. Na snímku je Mark s Max v náručí v čekárně u doktora. A pod tím lakonický popisek: "Návštěva u lékaře, čas na vakcinaci."

Nechat dítě očkovat, nebo ne – případně kdy? Takhle k vakcinacím přistupuje posledních pár let čím dál více rodičů nejen v Americe, ale i v Čechách. Zatímco dříve to nikdo neřešil, dneska mnoho rodičů očkování odkládá, případně vakcinaci proti některým chorobám vynechává úplně. 

To, že jde o hodně žhavé téma, dokazují i reakce, které vzbudila fotka Marka Zuckerberga s dcerou u lékaře, k němuž přišli právě kvůli očkování. Pod příspěvkem, který si během pár dnů vysloužil přes tři miliony lajků a sedmdesát tisíc komentářů, se střídají děkovné a pochvalné vzkazy s těmi „protivakcinačními“, které připomínají možné nebezpečí plynoucí právě z očkování. Často zmiňovaným rizikem jsou autismus a jiné vývojové poruchy, ale zároveň jsou kritizovány i obrovská lobby a profit farmaceutických firem. 

Kdo vyhrál? Nejlepší a nejhorší jména potomků celebrit

Kdo vyhrál? Nejlepší a nejhorší jména potomků celebrit

Slavní lidé mají někdy bláznivé nápady. Třeba pokud jde o jména potomků. Právě na ně se zaměřil web babycenter.com a vyhlásil na základě hlasování…celý článek

Přitom právě to, že by vakcíny způsobovaly autismus, bylo jednoznačně vyvráceno a i autor studie, která to tvrdila, přiznal své pochybení. Samozřejmě vakcíny mohou mít vedlejší účinky, někdy i závažné, ale podle lékařů se nedají srovnat s rizikem, jež by nastalo, kdyby se očkovat přestalo a nemoci by se šířily. 

Dnešní vakcíny jsou přitom alespoň v některých případech šetrnější než v minulosti – týká se to například hexavakcíny, první injekce, kterou po devátém týdnu života dostávají i kojenci v Česku. Naopak se třeba ustoupilo od povinného očkování miminek proti TBC. Vakcína stejně chránila jen částečně a měla nezanedbatelné vedlejší účinky, nemoc se přitom nešíří nijak snadno a v Česku jí kromě toho ubývá. 

Mezi vakcíny, které část rodičů odmítá, patří například ta, která obsahuje protilátky proti spalničkám. To lékaři sledují se znepokojením, protože v případě poklesu počtu očkovaných dětí hrozí šíření nemoci, jako se to už před časem stalo v Berlíně. Podobně se ve Španělsku po mnoha letech objevil záškrt. V Česku zase stoupá výskyt černého kašle – dílem kvůli tomu, že se původce mění, očkování navíc nechrání stoprocentně, a pokud se navíc nenechají očkovat všechny děti, riziko nákazy zase o něco stoupne. 

Rodiče s dcerkou a knihou Kvantová fyzika pro kojence
Rodiče s dcerkou a knihou Kvantová fyzika pro kojence
Autor: Facebook
Že jsou Mark i jeho žena, pediatrička Priscilla, obhájci očkování, není žádnou novinkou. Již minulý rok v únoru otevřel Zuckerberg toto téma, když napsal příspěvek o knize, kterou si podle něj každý rodič musí přečíst. Kniha On Imunity od autorky Euly Biss zkoumá důvody, proč někteří lidé zpochybňují vakcíny, a pak logicky vysvětluje, proč jsou tyto pochybnosti neopodstatněné a očkovací látky jsou ve skutečnosti efektivní a bezpečné. Mark k tomu sám dodal, že očkování je důležité a aktuální téma ve společnosti, a vyzval ostatní, aby se zapojili do diskuse.

Fotografie ze soukromí Marka Zuckerberga, zakladatele sociální sítě Facebook, se okamžitě stávají hitem a mezi uživateli se šíří závratnou rychlostí. Díky fotkám už víme, že s manželkou Priscillou mají psa jménem Beast a od prosince minulého roku se jejich rodina rozrostla o velmi očekávaného člena – dceru Max. Manželé Zuckerbergovi malou Max před světem neskrývají a občas se o společné snímky podělí. Netajili se ani tím, že než se jim narodila Max, Priscilla potratila. Její muž tvrdí, že by se mělo mluvit i o takových zkušenostech.  

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku