Šestiletý syn se opil během svatby. Co dělat, když se dítě otráví alkoholem?

Otrava alkoholem může být u malých dětí velmi nebezpečná.
Foto: profimedia
Sdílej na facebooku
27. února  2019 
 10:00

Šestiletý Tom se na svatbě své tety skvěle bavil, „skvěle“ se bohužel později bavila i jeho maminka! Tomášek totiž dopíjel zbytky ze sklenic, které pomáhal odnášet…

„Byla to má chyba, měla jsem Tomáška zkrátka víc hlídat! Stále mám mrazení v zádech, když si uvědomím, že vše mohlo skončit mnohem hůře než jen nevolností a blinkáním. Zatímco my dospělí jsme se na svatbě mé sestry skvěle bavili, můj šestiletý neposeda spolu se svou o rok starší sestřenicí pilně pracoval – pomáhal s odnášením špinavého nádobí včetně sklenic. Bohužel si nikdo z nás dospělých nevšiml, že Tom z nedopitých sklenic poctivě ochutnává!

Syn i jeho sestřenice vyžunkli během večera nejen mnoho nedopitých sklenic různých limonád, ale také ,degustovali‘ víno, likéry a pivo (to jim prý ale nechutnalo). Ještěže u nás nikdo nepije tvrdý alkohol! Na vše jsem přišla, až když si Tom stěžoval, že je mu strašně zle. Během chvilky mi bylo jasné, že jsou syn a jeho sestřenka jednoduše opilí!

Opít se zvládli během jediné hodiny. Oba se motali a alkohol z nich byl cítit snad na metr daleko! Malí výtečníci se nám postarali o bezesnou noc, kdy jsme se u nich se švagrovou střídali, pečovali o ně a hlídali, zda je vše v pořádku. Příběh se sice u některých členů naší rodiny zařadil mezi humorné historky, mně však vtipný nepřipadá. Otrava alkoholem může být u malých dětí velmi nebezpečná.“ vzpomíná Erika, maminka šestiletého Toma.

Jaká je smrtelná dávka?

I přestože alkohol patří mezi návykové látky, s nimiž to čas od času přeženou spíše dospívající než předškoláci či školáci, je vzhledem k jeho dostupnosti (a často i atraktivní chuti) více než užitečné vědět, jak se v případě intoxikace u malých dětí zachovat. V patrnosti bychom měli mít i to, že nás malé děti s oblibou napodobují. Vždyť to může být tak pěkná hra, ťukat a cinkat si skleničkami a ucucávat „dospělácké“ pití…  Bohužel i taková hra může skončit tragicky. Smrtelná dávka alkoholu se u dítěte pohybuje okolo 3 gramů na kilogram váhy (50 kilového puberťáka může zabít půl litru 40% lihoviny). Dítě však alkohol ohrožuje i nepřímo. Velmi nebezpečné je například vdechnutí zvratků v polospánku či omámení, úrazy v důsledku špatné koordinace pohybů apod.

4 fáze otravy

  • Při lehké otravě má dítě zvýšené sebevědomí, bývá hyperaktivní, avšak paradoxně zpomaleně reaguje na vnější podněty a také ztrácí zábrany. Obvykle je též červené v obličeji a bývá mu horko. V tomto případě se malý pijan ze svého stavu vyspí.
  • Při středně těžké otravě již dochází k poruchám řeči, rovnováhy, k posunutí prahu bolesti, dále pak nevolnosti až k zvracení.
  • Těžká intoxikace může být provázena agresivitou, zmateností, dvojitým viděním, poruchami dechu a vědomí. Tato fáze je již značně nebezpečná, na místě je transport dítěte do zdravotnického zařízení.
  • K neodkladnému přivolání záchranářů by nás měl nasměrovat stav, kdy je dítě strnulé a apatické, má ztížené až zpomalené dýchání i reflexy a  objevují-li se poruchy citlivosti a křeče. Tato fáze může být pro dítě i dospělého fatální.

 

První pomoc: Se zvracením opatrně, aktivní uhlí nepomáhá!

 V případě požití většího množství alkoholu dítětem (nemyslíme tím pochopitelně lok či dva piva), je na místě vyvolat zvracení pouze tehdy, pokud jste byli přímým svědkem požití – alkohol se totiž ze zažívacího traktu vstřebává do krve velmi rychle. Pozdější zvracení pak tedy nemá kýžený efekt a jeho vyvolávání se nedoporučuje z důvodů možného vdechnutí. Pokud dítě zvrací samo, vždy hlídejte, aby zvratky nevdechlo (hrozí dušení nebo zánět v plících). Pozor na zvracení v polospánku! Vhodnější je spánek v tzv. zotavovací poloze nebo v polosedě. Pokud dítě nezvrací a je při vědomí, udělá mu dobře sladký čaj (klidně i ledový), ideálně slazený glukopurem. Na místě je též bránit podchlazení „rozhicovaného“ mrňouse. A pozor, na rozdíl od některých jiných typů otrav odborníci nedoporučují podání aktivního uhlí.

 

Nezapomeňte, pro každého (nejen rodiče) je užitečné mít v mobilu uloženou jak aplikaci ZÁCHRANKA, tak číslo na TOXIKOLOGII (tel. 224 91 92 93; 224 91 54 02)!

Sdílej na facebooku
Autor: Maminka.cz/Martina Machová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku