Puberta v 10 letech! Dospívají děti dříve než před 50 lety?

Puberta v 10 letech! Dospívají děti dříve než před 50 lety?
Začíná puberta čím dál dříve? Ano. Může za to lepší výživa a to, že dětem dáváme větší volnost?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
23. února  2019 
 06:00

Nedávno vzbudila zájem studie amerických psychologů prováděná mezi více než čtyřmi tisíci rodiči, která odhalila, že dnešní chlapci a dívky dospívají dříve než generace jejich rodičů. První znaky puberty se tak mohou vyskytnout už u desetiletých dětí. Jsou dnešní chlapci a dívky skutečně dříve dospělí? A čím to je? 

Začátek puberty lze jednodušeji stanovit u dívek, většinou se dá orientovat podle první menstruace. A výzkumy v této oblasti hovoří jasně: dnešní dívky začínají menstruovat dříve než generace jejich rodičů. Další výzkumy zaměřující se na dozrávání chlapců a dívek vyznívají podobně. Sečteno a podtrženo: děti vyspívají – alespoň tělesně – dříve než před 50 lety.

Odborníci přišli s mnoha teoriemi, proč to tak je. Jedna z nich zní: dnešní generace rodičů dává dětem více volnosti a nechává je rozhodovat o svých životech více, než bylo dovoleno jim. Děti si vybírají, co budou nosit na sobě, na jaké budou chodit kroužky, svá rozhodnutí mění podle situace. Většina rodičů zažívala spíše přístup "budeš chodit na fotbal a hotovo". To může mít podle psychologů vliv i na dospívání tělesné.

Jaká jména letí? Kluci mnohem častěji dědí jména po rodičích

Jaká jména letí? Kluci mnohem častěji dědí jména po rodičích

Barnabáš, Brajen, Jiljí, Kajetán, Leónidas, Serafín nebo Tony Dionýz. Mezi dívčími jmény Amálka, Dafina, Divine, Dženifr, Melody, Stáza, Tiffany…celý článek

Velmi zajímavá teorie o brzké pubertě souvisí se stravou: Phillip Hodson, člen Britské asociace pro poradenství a psychoterapii, uvádí, že je to právě strava bohatá na bílkoviny a cukry, díky které tělo netrpí. Když tělo hladoví, dospívá později. Děti ve vyspělých zemích mají jídla nadbytek, a tak tělo může vyspět dříve.

Může za to světlo? 

...
...
Autor: Shutterstock.com
Jiná teorie hovoří o tom, že lidé ve vyspělých zemích tráví více času při světle než jejich předkové. Díky umělému osvětlení žijí tak úplně jinak a mění se chemie v mozku. To může mít vliv i na předčasný tělesný vývoj dětí.

Dětská psycholožka Ilona Špaňhelová nedávno na chatu pro Supermámy uvedla, že podle jejích zkušeností děti dospívají brzy tělesně. Dodává, že mnohdy ale nedospívají psychicky. "Někdy nejsou odpovědné, nedokážou si pospojovat věci, souvislosti. Může to být nedostatkem času, který s nimi trávíme, někdy vlivy, se kterými se setkají, někdy menším povídáním si s nimi," soudí. I když jsou tedy děti možná tělesně dospělé dříve, rozhodně to neznamená, že jsou také dříve schopny převzít odpovědnost za svůj život. Některým z nich to příliš pečující rodiče nedovolí ani v dospělosti.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku