Tamara Klusová prožila den se znetvořenou tváří. Proč to udělala?

Video se připravuje ...
Tamara Klusová prožila den s tváří poznamenanou Treacher Collins syndromem
Foto: VÍC SRDCEM NEŽ OČIMA
Sdílej na facebooku
15. května  2019 
 10:00

Přiznejme si to. Když potkáme člověka se znetvořeným obličejem, nevíme, kam s očima, jak reagovat. Koukat na něj, nebo dělat, že ho nevidíme? Dětí i dospělých, kteří mají nějak postiženou tvář, není přitom málo. Tamara Klusová představuje krátké emotivní video s názvem Víc srdcem než očima, během jehož natáčení si pomocí speciální realistické masky prožila den s jinou tváří, aby podpořila Mezinárodní týden rovnosti tváří. 

Podívejte se na video k Mezinárodnímu týdnu rovnosti tváří! Ukazuje, jak okolí reaguje na člověka s postižením vzhledu, které bývá vrozené nebo získané. Může jít o velká znaménka, pigmentové skvrny, ekzémy, Treacher-Collins syndrom, Goldenhar syndrom, popáleniny či jiná onemocnění kůže.

"Do mého života přišli lidé s Treacher-Collins syndromem a mně tohle přátelství otočilo život vzhůru nohama. Byla jsem požádána, abych jim pomohla v rámci osvěty  v oblasti jinakosti a jejího přijímání i s propagací Mezinárodního týdne rovnosti tváří. Když jsem přemýšlela, jak svou spolupráci pojmout, zrodil se mi v hlavě nápad, že chci prožít den v jiné tváři, a bezmyšlenkovitě jsem se do toho vrhla a netušila jsem, co za prožitek přijde," líčí zkušenost Tamara Klusová, manželka známého zpěváka. Více o projektu na webu 

Před natáčením matka tří dětí vyrazila na sraz lidí s Treacher-Collins syndromem, tam vyslechla jejich životní příběhy a z nich sestavila s Michalem Budínským scénář zhruba minutového spotu. 

"Mezi scénami jsem sama v masce procházela městem a zažívala na vlastní kůži, co všichni lidé se znetvořením zažívají každý den. Je to obrovská bolest, připadat si neviditelný, protože my, jako společnost, jen klopíme své zraky k zemi, děláme vše pro to, abychom nebyli součástí jakékoliv konfrontace, ale zároveň v momentě, kdy je člověk s jinou tváří dostatečně daleko, nebojíme se s nejbližším člověkem kolem nás jeho vzhled nějak komentovat…," popsala své pocity. 

Klusová teď doufá, že video vyvolá v každém z nás otázku, jak moc laskaví jsme my sami. "Jak se v takových situacích chováme a co bychom měli zlepšit, aby se těmhle lidem žilo co možná nejlehčeji. Jejich znetvoření na povrchu totiž odkrývá naše znetvořené duše,“ míní Tamara Klusová.

Video upozorňuje na blížící se Mezinárodní týden rovnosti tváří, který v České republice poprvé proběhne od 17. do 25. května. Organizátorem je pobočný spolek Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR Be Treacher Collins (Be TCS). Zapojí se také spolek Ichtyóza a organizace pomáhající lidem po popáleninových úrazech.  

Mezinárodní kampaň poběží zhruba ve dvaceti zemích, například v Belgii, Švýcarsku, Velké Británii, na Tchaj-wanu či v Jihoafrické republice. Dlouhodobým cílem je začlenění lidí se znetvořením do lidskoprávních úmluv, a zaručit jim tak právní ochranu proti slovnímu napadení, šikaně apod. Aliance usiluje také o navázání spolupráce s platformami Facebook, Instagram a Twitter a ujednocení postupu při nahlášení šikany či obtěžování na některé z těchto sítí.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku