Usnadněte dětem začátek školy pomocí rituálů! Tyhle opravdu pomáhají!

  • Usnadněte dětem začátek školy pomocí rituálů! Tyhle opravdu pomáhají!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    28. srpna  2017 
     06:00

    Za pár dnů začne znova škola a pro mnohé rodiny to bude doslova utrpení. Ovšem nemusí být. Stačí, když si vybudujete společné rituály, které symbolizují zaběhlý řád a děti uklidní. A vás vlastně taky. Zkuste třeba tyhle, některé z nich určitě zaberou!

  • Buďte oporou a projevujte zájem

    Autor: iStock

     

    Zvláště pokud máte malého školáka, potřebuje vědět, že jste na jeho straně. Takže si spolu hodně povídejte, mluvte o jeho pocitech, nezlehčujte to, co ho případně trápí a snažte se vystopovat jeho obavy. Vaše dítě potřebuje vědět, že při něm stojíte i ve chvílích, kdy spolu nejste. Hlavně nestrašte slovy: Když budeš zlobit, tak… Můžete si stanovit přesnou hodinu, kdy si sednete třeba do obýváku na gauč, a čtvrt hodiny si budete povídat – třeba nad horkou čokoládou nebo limonádou.

     

    Jak připravit dítě do školy? Podívejte se na naše VIDEO:

     

  • Dodržujte rytmus a řád

    Autor: iStock

     

    Rituály děti potřebují, aby se cítily bezpečně. Snažte se tedy začít už teď ještě než začne za týden škola a zahajte rituály večerního koupání, čtení knížek, vyprávění pohádek nebo sledování pohádek v televizi či na počítači. To všechno dětem pomůže po prázdninách, aby se dostaly opět do „pracovního“ modu. Pokud mají děti řád a pravidelný rytmus, jsou klidnější a lépe spí.

     

  • Výměna hraček a osobních věcí

    Autor: iStock

     

    Tento rituál bude asi fungovat u dětí, které jsou ještě ve školce, ale možná i u prvňáčků. Zejména v případě, že je dítě silně fixované na matku, se vyplatí ho vyzkoušet. Ráno si s dítětem vyměňte nějaké osobní věci, vy dejte třeba synovi svůj oblíbený šátek, on vám dá na oplátku svého plyšáka. Dítě si šátek může strčit do kapsy nebo přivázat k židli ve školce a bude vědět, že má mámu pořád nablízku.

  • Sirky na potlačení agrese

    Autor: iStock

     

    Máte školáka, který je agresivnější a těžko zvládá neúspěch? Špatná známka nebo poznámka ho rozhodí a rozzuří? Zkuste tenhle rituál. Po každém neúspěchu ve škole nebo doma si vezme tři zápalky, odnese je na WC a tam je nad mísou zapálí a spláchne. Smyslem tohoto rituálu je spláchnout vztek a také to, aby si dítě vybilo nahromaděnou agresi.

     

  • Společná jídla a návštěvy cukrárny

     

    Autor: iStock

     

    Kamarádce se osvědčily „zákuskové“ středy, kterými se svými školáky pokaždé "oslavuje" předěl školního týdne a zároveň jsou spolu někde, kde je jim fajn. U nás doma fungovaly zase pravidelné středeční večeře. Nikdo se nesměl omluvit, že nedorazí, všichni jsme si sedli a probírali jsme zážitky ze školy, co se nám v noci zdálo, prostě cokoli nás napadlo. Klidně jsme večeřeli hodinu, hlavní bylo, že jsme si ulevili na duši.

  • Nákupy proti stresu

    Autor: iStock

     

    Zvláště holky tohle asi ocení. Nákupy školních pomůcek nejsou nijak napínavé, ale můžou být celkem zábavné, když vyrazíte spolu s dětmi. Ať už je to třeba jen něco malého, co si dítě samo vybere, pomůže to, aby se mu šlo do školy lépe. No a se staršími dětmi můžete i v týdnu vyrazit na nákup a spojit ho třeba s návštěvou kina nebo nějaké dobré cukrárny.

     

  • Psaní dopisu

    Autor: iStock

     

    Tenhle rituál není ani trochu nákladný, stačí k němu tužka a papír. Týden před tím, než začne škola, řekněte dítěti, aby napsalo dopis, v němž si stanoví cíle pro nadcházející školní rok, včetně všech jeho přání týkajících se nejen školy. Klidně do něj může nalepit i svoji fotku nebo jiný obrázek, aby si to lépe připomnělo. Na konci každého měsíce můžete dopis otevřít a zhodnotit, jak se dítěti daří plnění úkolů.

  • Vyrobte si kalendář

    Autor: iStock

     

    Podobně jako adventní kalendář s čokoládami uvnitř můžete s dětmi vytvořit i školní kalendář, který jim bude odpočítávat dny, které ještě zbývají do začátku školy, do Vánoc, Velikonoc a tak dále. Můžete do nich zakomponovat jakékoli svátky, oslavy nebo důležité školní akce. Je to na vás. Čím barevnější, tím lepší.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku