Pro a proti cizojazyčné školky. Kdy tam dítě poslat a kdy raději vůbec ne?

Pro a proti cizojazyčné školky. Kdy tam dítě poslat a kdy raději vůbec ne?
Děti vychovávané dvojjazyčně začínají mluvit často později, rovnou však ve dvou jazycích.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
30. srpna  2017 
 06:00

Přemýšlíte, že byste dítě poslali do cizojazyčné školky? Nejste sami. Stále více rodičů dává přednost anglické či francouzské školce před tou klasickou. Důvod? Dítě se často nedostane do státní, a když už mají rodiče platit za školku soukromou, tak ať se jejich dítko naučí některý ze světových jazyků. Ale dělají dobře? Nezpůsobí svým rozhodnutím spíše zmatek v hlavě předškoláka? 

Poslední dobou je velkým trendem pokoušet se o takzvanou bilingvní výchovu, tedy vychovávat dítě v dvojjazyčném prostředí. V rámci hesla „čím více řečí znáš, tolikrát jsi člověkem“ a v honbě za co nejlepším startem do života ratolestí se rozrůstá trend cizojazyčných školek. Je pravda, že děti neumějí nakonec mluvit dobře ani jedním jazykem? Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody bilingvní výchovy?

Bilingvní děti mluví později a mají potíže s výslovností

Děti vychovávané dvojjazyčně začínají mluvit často později, rovnou však ve dvou jazycích. Poznají mezi nimi rozdíl, vědí, které slovo patří do kterého jazyka. Zároveň mají však naprosto jasno v tom, který jazyk je jejich mateřský. Zvolí si ho. Zpravidla to bývá jazyk matky. Je to jazyk, v němž také přemýšlejí.

Výchova bilingvních dětí má svá specifika. Pokud dítě například něco chce a vy mu to zakážete, často se přijde za chvíli zeptat na tutéž věc v jazyce druhém. Zákaz pro ně musí být zkrátka kompletní. Tyto děti také častěji šišlají a mají problémy s výslovností delší dobu než jejich vrstevníci, jelikož se musí poprat s mnohem větším objemem písmen k vyslovení.

Druhý jazyk se výrazně upozadí ve chvíli, kdy začne dítě chodit do školy. Po nějaké době se ten jazyk, v němž se dítě učí, stane jeho mateřským, pokud do té doby nebyl. Je to logické, začne v něm mít největší slovní zásobu a má ho nejlépe osvojený.

Mluvíme však o dětech, které tzv. nemají jinou možnost, tedy o dětech, jejichž jeden z rodičů je cizinec.

Problém s odlišením mateřského jazyka od cizího

Jak to však je s dětmi, jež vyrůstají v českém prostředí, mají české rodiče a najednou začnou chodit do školky, kde se na ně mluví například anglicky?

Jsou děti, jimž v jejich budoucím rozvoji takto zvolená výuka může pomoci a jimž dá dobrý základ. Rozhodně se však nemůžeme bavit o bilingvní výchově. To, že na dítě bude někdo čtyři hodiny denně mluvit jinak než česky, a to ještě v kolektivu, který mu při neporozumění tomu, co paní učitelka říká, pomůže tím, že může následovat činnost ostatních, není dvojjazyčná výchova, ale spíše náročnější kroužek.

Problém nastává ve chvíli, kdy dítě z cizojazyčné školky začne mít problémy s odlišením mateřského jazyka od cizího. Motá oba jazyky dohromady. Pokud se mu nedaří najít vhodný výraz v mateřštině, nahradí ho slovem v cizím jazyce. Vnitřní řeč – myšlení – se tím komplikuje a je zaděláno na sérii dalších budoucích problémů v komunikaci.

Máte doma školáka? Jak ho připravit na nástup do školy?

 

Pokud dítě přichází do takové školky ve čtyřech či v pěti letech, může být také rozmrzelé, protože jeho vrstevníci jsou o dva roky napřed a ono jim nerozumí. Školka ho nebaví. Stejně tak nesmíme zapomenout, že v cizojazyčných školkách bývá jiný režim. Řekněme, že lehce přísnější. Ani to nemusí každému dítku vyhovovat.

Své dítě znáte nejlépe vy, a pokud uvažujete o jeho umístění do cizojazyčné školky, měli byste být přesvědčeni, že máte doma ten typ dítěte, které to bude bavit. 

Celý článek a anketu najdete na webu Reflex.cz

Sdílej na facebooku
Autor: Leila Chadalíková, Reflex.cz

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku