Jak vybrat dětem boty? Mají chodit naboso, v měkkých či tvrdých botách?

Jasně, tohle je legrace. Ale co když jsou některé zdánlivě zdravé boty stejně nevhodné?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
9. února  2016 
 06:00

Jakmile dítě začne chodit a rodiče chtějí koupit nějaké boty, zjistí obvykle, že čím více informací mají, tím těžší pro ně je se pro nějaké rozhodnout. Pevné boty s tvrdou podrážkou a malým podpatkem, nebo něco z nabídky takzvané  bosé obuvi? Nakonec se budou muset více či méně přiklonit k "jednomu z těchto táborů". 

Chcete vědět, kdy a jaké první boty svým dětem pořídit? Záleží na tom, koho se zeptáte. Někteří lékaři přísahají na to, že dítě musí mít boty hned, jak se prvně postaví – a to boty co nejpevnější, zatímco někteří fyzioterapeuti doporučují spíše chůzi naboso a boty obout klidně až ve dvou letech. 

Poslední dobou se však nedá přehlédnout popularita takzvané bosé obuvi. Původně šlo především o výrobek určený pro běh. Měl typicky oddělené prsty. Nabídka se však dávno rozšířila a výrobci nabízejí i obuv pro běžné nošení, včetně té dětské. A ačkoli jedny takové dětské boty vyjdou na tisícovku nebo taky skoro na dvě, není zase tak málo rodičů, kteří je kupují, i když jinak počítají skoro každou korunu. Věří tomu, že jsou zdravé, a pro rozvoj dětské nohy tím pádem nejvhodnější.

Chodítka a klokanky nekupujte! 5 věcí, které jsou pro děti nebezpečné

Chodítka a klokanky nekupujte! 5 věcí, které jsou pro děti nebezpečné

To, že má nějaké dětské zboží všemožné certifikáty o zdravotní nezávadnosti, neznamená, že se to pro děti skutečně hodí. A že jim to prospěje. Příkladem…celý článek

Jenže co když to tak není? Stačí, když se člověk začne probírat vyjádřeními odborníků a hlavně výsledky různých studií, které zkoumají dopad jejich používání na stav nožní klenby, kloubů a svalů. A tyto studie před nimi poslední dobou spíše varují. Zvláště v případě, kdy je člověk nepoužívá správně – vyžadují totiž jiný způsob pohybu, než na jaký jsme my i naše děti zvyklí z běžné obuvi. Na druhou stranu je zřejmě fakt, že pokud je používají od malinka, nemusí tento problém nastat. A je také pravda, že spousta dětské obuvi je nevhodně úzká. 

Nicméně platí, že sama o sobě je chůze naboso zdravá, ale není už tak jisté, zda stejný efekt mají i boty, které ji mají připomínat kvůli tomu, že mají tenkou a měkkou podrážku. Zřejmě ani neexistuje žádná velká studie, na jejímž základě by bylo možné rodičům doporučovat zrovna tohle obutí. 

Dětem stačí třetina hraček. Podívejte se, s čím si hrají ve světě

Dětem stačí třetina hraček. Podívejte se, s čím si hrají ve světě

Prosím tě, proč si nehraješ, vždyť máš tolik hraček. Věta, kterou rodiče čas od času vypustí z úst, je vlastně velmi výstižná. Ukazuje, že naše děti…celý článek

Všechno se dá nejspíše shrnout i takhle: nechte potomka chodit naboso, zvláště venku, kde nerovný povrch může stimulovat jeho chodidla. Ale jinak možná nemusíte utrácet za speciální obutí, stačí pořídit kvalitní a dostatečně široké boty se spíše měkčí podrážkou.

Rozhodně ale věnujte dětským botám velkou pozornost. "Situace opravdu není dobrá – každého třetího rodiče pronásleduje realita propadlých kotníků a téměř každého druhého plochonoží u vlastního dítěte," líčí Janka Tóthová, zakladatelka projektu Nohynaboso.cz, který se věnuje právě propagaci chůze naboso a takzvané minimalistické obuvi. 

Nicméně americká firma vyrábějící takzvanou bosou obuv na běhání musí zaplatit poměrně vysoké odškodné na základě žaloby. Tu iniciovala Američanka Valerie Bezděková jako reakci na reklamu říkající, že boty snižují riziko úrazu a zároveň posilují svaly na nohou. To podle ní nebylo podloženo žádnými vědeckými výsledky. Výrobce sice takovou kritiku odmítá, ale jelikož má zájem na urovnání sporu, uvolnil peníze do fondu, z něhož budou v USA vypláceni ti, kdo si zde tyhle boty v posledních šesti letech koupili a mají pocit, že jim zase tak moc zdravotně neprospěly.

FOTOGALERIE 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku