9 způsobů, jak zabavit vzpurné batole, aby neutíkalo z kočárku

  • 9 způsobů, jak zabavit vzpurné batole, aby neutíkalo z kočárku
    Foto: s
    Sdílej na facebooku
    6. září  2016 
     06:00

    Některé děti by nejraději dřepěly v kočárku ještě ve třech letech. Ale existují i jiné, které se z něj snaží zdrhnout, jakmile zjistí, že je něco takového možné. Což může klidně být v době, kdy jim není ani rok, a tak je jasné, že toho samy zase tak moc neujdou. Daleko se ostatně nedostanete ani s chodcem dvouletým. Jak dítě přesvědčit, aby z kočárku neutíkalo a pokud možno si v něm ani nestoupalo? Mě zaujaly tyhle tipy. 

  • Kupte klasické kšíry

    ...
    ...
    Autor: s

    Pokud váš potomek sedí v kočárku a ani se nehne, pak tohle doporučení přeskočte. Vy, jejichž děti sice ještě neumí chodit, ale přesto se snaží z kočárku vymanit nebo se v něm alespoň postavit, investujte kolem dvou stovek do klasických kšír. Koupíte je i přes internet a udělají vám skvělou službu, protože potomka neomezují tak jako pětibodové pásy moderních kočárků, ale přitom nehrozí, že by vypadl. Maximálně bude viset hlavou dolů, protože točící se kolečka jsou tak zajímavá na pozorování!

  • Vždycky mějte po ruce svačinu

    Autor: s

    Nechceme vám doporučovat, abyste dítěti neustále zacpávali ústa jídlem, ale mrkví v pravý čas nic nezkazíte a pokud díky ní máte stihnout třeba vlak, proč ne? Důležité je mít podobné malé svačinky vždycky po ruce. Při balení ven je berte stejně automaticky jako vlhčené ubrousky nebo plenky. Můžete koupit malé praktické mističky s víčky, z nichž si je bude samo vyndavat - to je taky zábava, jen hrozí, že jimi pak mrskne ven. 

  • Ať si kreslí!

    ...
    ...
    Autor: s

    Nápad hodný spíše pro starší batolata s tvůrčími sklony. Vezměte jim něco na kreslení, starý blok a pár pastelek, magnetickou tabulku. Vyzvěte ho, ať kreslí to, co vidí kolem sebe, zvláště, pokud například někde čekáte. 

  • Bublifuk pro odvážné

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na webu Verywell.com mě zaujala i myšlenka šoupnout dítěti v kočárku do ruky bublifuk... jednak to vyžaduje jeho určitou zručnost, jednak i když bublifuk nevylije a jen se s ním pocáká, stačí to. Protože fleky od něj jdou kvůli glycerinu špatně vyprat, což bych si třeba u kočárku moc nelajsla. Nebo udělejte bublifuk domácí, který nevypratelné skvrny nedělá. 

  • Myslím si...

    ...
    ...
    Autor: s

    Tohle zabírá na všechny generace. Dávejte dítěti různé hádanky, buď si myslete něco, co má uhodnout, nebo ho vyzvěte, aby vám řeklo, až uvidí žluté auto, modrý dům nebo třeba vysoký strom. Berte to jako záminku, jak se zároveň může třeba učit barvy. 

  • Vyšší dívčí aneb někdy to bez odměny nejde

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Potřebujete potomka v kočárku zabavit alespoň na chviličku v obchodě? Zkuste malý úplatek. Dejte mu do ruky nějaký kuchyňsky časovač (ne moc hlasitý) a slibte mu nějakou odměnu za to, když vydrží v klidu, dokud nezazvoní. Když to zvládne, můžete mu dát oblíbený bonbon, sušenku nebo se třeba jít podívat na model vlaku či rybičky v akváriu v obchodním centru. 

  • Co takhle foťák?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je vaše dítě technický typ a už umí nějakou tu techniku používat? Pokud vám to není proti mysli, dejte mu do ruky třeba starý fotoaparát a vyzvěte ho, ať fotí, co ho zaujme, zatímco cestujete po městě nebo na výletě. 

  • Pozor, tady už není cesty zpět

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tohle funguje, často dokonce velice dobře, ale není cesty zpět. Řeč je o tom, když ve chvíli zoufalství dáte potomkovi do kočárku mobil nebo tablet, ať si na něm něco pustí nebo zahraje. Jednak ho tím připravujete o přirozené podněty z okolního prostředí, protože potomek pak nevidí, neslyší, a navíc si na sebe šijete bič, protože příště už mu mrkev natuty stačit nebude. Nechte si to jako poslední a zcela výjimečnou možnost pro zvláště nouzové situace. 

  • A proč by vlastně nemohlo chodit pěšky?

    ...
    ...
    Autor: s

    Samozřejmě, znám matky, jejichž dítě někdy v roce, roce a půl kočárek odmítlo a ony to akceptovaly. Od té doby se následující zhruba dva až tři roky pohybovaly po světe rychlostí kilometr za dopoledne a tempem dva kroky dopředu, dva dozadu a pět do strany. Taky to někdy dělám, ale bohužel to nejde vždycky. Stejně jako potomka vždycky nemohu poponášet, protože záda mám jen jedny. Někdy ho klidně vezmu do nosítka, ale někdy je kočár praktičtější. Ale nemáme jen jedno malinké dítě a i ty starší si zaslouží, aby se věci děly jejich už poněkud vyšším tempem. Stejně tak rodiče. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku