Zaručené triky, jak naučit roční dítě jíst. Tohle skutečně zabírá

  • Zaručené triky, jak naučit roční dítě jíst. Tohle skutečně zabírá
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    27. listopadu  2016 
     06:00

    Když někdo neumí, učí. Říká se. Proto, když mě naše editorka požádala o článek, který by měl přinést maminkám zaručené tipy, jak miminka převést z mléka na příkrmy a pevnou stravu, řekla jsem si: No nazdar! Ačkoliv má můj jedenáctiměsíční syn plnou pusu zubů, do jídla se mu moc nechce. Abych byla přesná, důvěřivě ochutná téměř vše, ale něco jen jednou. Každé dítě je jiné, takže univerzální recept nezaručuji, ale jíst nakonec začnou všechny.

  • Těžké začátky

    Okolo pátého měsíce jsme začali s příkrmy. Tak, jak se to má, nejdřív ochutnal zeleninu – výsledek byl nevalný. Nechutnala mu ani sladká mrkev, ani dýně. Brambory, květák i brokolici ochutnal s odporem a pak už neotevřel pusu. Příliš ho nenadchlo ani později zkoušené ovoce. Kousek broskve, banánu, pár ostružin a na dlouho konec. Ovocné přesnídávky, pyré v sáčcích? Vyhozené peníze. Vypadalo to, že bude navždy existovat jen na mléku a kaších. Radili jsme se s naší dětskou lékařkou, protože logicky jeho přírůstky byly pod průměrem, ale naštěstí nás uklidnila. „Dokud jí alespoň kojenecké mléko a kaše, je to lepší než nic, ale potřebuje zvýšit dávku. Chybí mu potřebná energie, proto se budí i v noci. Má hlad.“

  • Víc pohybu = víc jídla

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tiše jsem záviděla kamarádkám se stejně starými dětmi, které snědí stejně velký talíř jako otec, a snila jsem o prospané noci. Naštěstí v době, kdy se Ben začal víc pohybovat, nejdřív plazit a pak lézt, vzrostl i jeho nárok na energetický příjem a přestal být tak nekompromisní, co se týče jídla. Krom občasného snězení polévky stihl při mikroskopickém rozdrobení rohlíku nebo chleba i něco spolknout. Jedno z raných jídel, které zabralo, byla směs avokáda a zralého banánu s trochou kojeneckého mléka. Čtvrtku avokáda rozmělníte s půlkou malého banánu a přidáte 2 lžíce kojeneckého mléka. Banány jsou plné pomalých cukrů a dítěti poskytnou energii na dlouhou dobu, avokádo zase obsahuje největší množství výživných látek ze všech druhů ovoce a prospěšné nenasycené tuky, které chrání srdce.

  • Triky, co pomohly

    Pomohlo i to, že s pořízením dětské židličky s námi začal stolovat, a když viděl s chutí jíst rodiče, uvolil se jíst taky. Zkuste tedy jíst společně jídlo, které uspokojí vás a zároveň bude vhodné i pro dítě, třeba chleba s žervé k snídani. Postupně začal jíst i ovocné jogurty, luštěninové kaše, těstoviny. Osvědčilo se jídlo naservírovat do veselých obrázků, třeba jen z chleba nakrájeného na kostičky udělat klikatou cestičku nebo z ovoce kytičku. Jídlo, které zachutnalo nám oběma, jsou těstoviny se špenátem, sýrem a kukuřicí. Těstoviny uvařte doměkka. Rozpusťte máslo a osmažte na něm lžíci mouky. Zašlehejte asi 200 ml kojeneckého mléka, chvíli povařte, vmíchejte sýr. Špenát uvařte do měkka cca 3 minuty a vmíchejte do vzniklé omáčky. Přidejte těstoviny a také doměkka uvařenou sladkou kukuřici a je hotovo.

  • Chci to, co máte vy

    Ze země jedí rády děti. Ale dejte pozor na bakterie, které se z podlahy na potraviny mohou přenést!
    Ze země jedí rády děti. Ale dejte pozor na bakterie, které se z podlahy na potraviny mohou přenést!
    Autor: Shutterstock.com

    Několikrát jsem se mu vyloženě trefila do chuti a zabodovala dětskými těstovinami a la bolognese a rajskou polévkou. A když jsme se přiblížili jeho prvnímu výročí, nejvíc ho začal zajímat obsah našich talířů. Pokud to bylo možné a jídlo bylo vhodné i pro děti, rádi jsme se podělili. V malém množství tak ochutnal i ryby, rizoto s houbami, polévku s játrovými knedlíčky a celou rodinou oblíbené kuře na paprice. Ostatně i ze zkušeností ostatních rodičů vím, že když cokoliv jiného selže, červená omáčka zabere vždycky.

    Na závěr je dobré říct, že univerzální recept, jak přimět dítě jíst, neexistuje. Takže zkoušejte, opakujte a buďte trpěliví. Den, kdy se strasti s jídlem zlomí, nakonec přijde.

    Jsi nejlepší! Žena děkuje přítelkyni bývalého muže za to, jak se stará o jejich dceru

    Jsi nejlepší! Žena děkuje přítelkyni bývalého muže za to, jak se stará o jejich dceru

    Američanka Audrey Nicole udělala něco, co není moc obvyklé. Na Facebooku zveřejnila nadšené poděkování určené nové přítelkyni bývalého přítele, s nímž…celý článek

    Neobyčejné: Náhradní matka porodila dítě, na sále byla i jeho rodina

    Neobyčejné: Náhradní matka porodila dítě, na sále byla i jeho rodina

    Fotografka Leilani Rogers z amerického Austinu se specializuje na fotografování těhotenství a porodu. Nedávno na svém webu zveřejnila dojemné snímky,…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku