8 největších chyb, kvůli kterým vaše dítě špatně spí. Neděláte je taky?

  • 8 největších chyb, kvůli kterým vaše dítě špatně spí. Neděláte je taky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    13. července  2018 
     06:00

    Stěžujete si, že vaše dítě nemůže usnout, špatně spí nebo se často budí? Možná za to můžete vy a chyby, kterých se dopouštíte a které jim zabraňují, aby dobře spaly. Které to jsou?

  • Dáváte ho spát moc pozdě

    Autor: iStock

     

    Jistě, mnozí rodiče budou tvrdit, že když by dali dítě do postele dřív, neusne. Ale malé děti od jednoho roku do tří potřebují jedenáct až čtrnáct hodin spánku denně, batolata od tří let pak o něco méně, ale pořád kolem jedenácti až třinácti hodin. Čtyřleté děti by měly spát nejméně deset hodin.

     

  • Dítě před spánkem nezklidníte

    Autor: iStock

     

    Je sympatické, že si chce táta s tříletým dítětem večer hrát. Ale řádit s ním jako v zábavním parku nebo mu pouštět nahlas písničky, nebo s ním hrát dokonce počítačovou hru, to není dobrý nápad. Dítě, které není zklidněné, nikdy dobře neusne. Stačí pohádka na dobrou noc a konec.

  • Neustále s dítětem manipulujete

    Autor: iStock

     

    Jedna z nejčastějších chyb, kterých se dopouštějí hlavně mámy. Je to sice pochopitelné, že chcete své dítě pořád hladit a upravovat mu peřinu či mu zastrčit nohu tam, kam patří, ale pamatujte si, že neustálé fyzické vyrušování může dítě probudit. Jak si pak poradíte s pláčem? Pokud dítě spí, nechte ho spát.

     

  • Špatná strava před spaním

    Autor: iStock

     

    Spousta rodičů dělá chybu v tom, co dává dítěti k jídlu ve večerních hodinách. Žádná čokoláda ani žádné bublinkové nápoje nebo moc sladká jídla. Cukr děti stimuluje, takže se jim pak nechce spát. Pokud dítě stále pije kojenecké mléko, podávejte mu jen to, nic jiného.

  • Špatné prostředí, v němž dítě spí

    Autor: iStock

     

    V pokoji, ve kterém dítě spí, by mělo být ticho a klid. V postýlce mají být kvalitní matrace a teplota by neměla přesáhnout 20 stupňů Celsia. Pokud můžete, mějte v dětském pokoji i čističku vzduchu, zvláště v případě, že dítě reaguje alergicky na prach a podobně.

     

  • Probouzíte ho v noci, i když nemá hlad

    Autor: iStock

     

    Zvláště novopečené matky, které mají první dítě, dělají tuhle chybu. Budí své dítě třeba o půlnoci, aby ho nakrmily, i když spí. Nebojte se, zdravý kojenec dokáže spát celou noc a probudí se jen kvůli hladu – sám od sebe. Tak ho nechte spát, když spí. Hlady neumře.

  • Naučili jste ho na lahev přes usnutím

    Autor: iStock

     

    Lahev nebo dudlík mohou pomoci v tom, aby dítě usnulo, ale má to několik rizik. Dítě se může stát na lahvi a dudlíku závislé a bude je vyžadovat pokaždé, když se bude chystat spát. Co budete dělat, když se náhodou dudlík ztratí? Navíc lahev s mlékem v puse dítěte zvyšuje riziko udušení. Prostě lahev jako uspávací prostředek nepoužívejte! Lahev patří dítěti jen v době krmení.

     

  • Děláte z usínání bitvu

    Autor: iStock

     

    Hádáte se každý den s batoletem, aby šlo konečně do postýlky? V tomhle věku se děti stávají nezávislejšími a často testují vaše limity. Když jim ale dovolíte hranice překračovat neustále, vytvoříte tím nezdravé návyky, které povedou k větší frustraci a horšímu spánku. Zůstaňte klidní a jednejte strategicky.

    Vyhněte se nočním bojům tak, že nastavíte standardy a umožníte dítěti, aby se samo podílelo na vytváření spánkového rituálu. Umožněte mu, aby se mohlo samo rozhodnout. Například mu řekněte, že než zhasnete světlo, může si poslechnout dvě písničky nebo mu přečtete jednu pohádku. Ale pak už se bude spát.

     

    Kolik hodin mají děti přes noc spát? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku