Nej jména? Jakub a Eliška, narodila se i Naděje, Mišela, Mladen či Fausto

  • Nej jména? Jakub a Eliška, narodila se i Naděje, Mišela, Mladen či Fausto
    Jméno. co má každý druhý, po tátovi nebo úplně originální?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    2. prosince  2015 
     06:00

    Čeští rodiče jsou v pojmenovávání svých potomků stále odvážnější. Hodně se jich sice stále drží těch jmen, která se dávají nejčastěji, nebo u nich vítězí rodinná tradice, ale přibývá i těch rodičů, kteří se nebojí ani jmen neobvyklých. Jaká se dávala loni a letos? Kde se rodiče inspirují? Jaká jména jsou na vzestupu? 

  • Sto Jakubů na jednoho Bartoloměje

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Moje děti se jmenují mimo jiné Bartoloměj a Josefína, takže je jasné, že inklinuju spíše k jménům méně obvyklým. A líbí se mi, když se rodiče nedrží při zdi a dávají je místo toho, aby točili stále dokola desítku nejpopulárnějších holčičích nebo klučičích jmen. Mimochodem – v roce 2011, kdy se syn narodil, přišlo v Česku na svět 29 Bartolomějů a 2926 Jakubů, což je dlouhodobě nejpopulárnější klučičí jméno. Na jednoho Barta tak připadá sto Kubů. 

  • Která jména jsou nejpopulárnější?

    ...
    ...
    Autor: Twitter.com/statistickyurad

    Statistici sledují aktuální trendy v dávání jmen vždy za leden příslušného roku, na podzim k tomu pak vydají příslušné statistiky. Jak to dopadlo letos? Všechny s přehledem převálcovali Jakub a Eliška, mezi kluky se na medailové pozice dostali Jan a Tomáš, mezi dívkami Anna a Tereza. 

  • Jaká jména se dědí?

    ...
    ...
    Autor: Twitter.com/statistickyurad

    Mezi otci novorozenců bylo letos v lednu nejvíc Janů, Petrů a Martinů. Matky se nejčastěji jmenovaly Jana, Lucie a Petra. „Porovnáme-li nejčastější jména rodičů a jejich dětí, je vidět, že žebříčky otců a synů jsou hodně podobné. Mezi deseti nejčastějšími jmény maminek a dcer naopak není ani jedno stejné jméno. Souvisí to mimo jiné s tím, že u jmen holčiček jsou rodiče kreativnější,“ říká Tomáš Chrámecký z oddělení vnější komunikace Českého statistického úřadu. Chlapci dědí jméno po rodičích ve více než 16 procentech případů, dívky jen v necelých 5 procentech. Mezi chlapci se nejčastěji dědí jméno Jan, mezi dívkami je to Marie. Na druhých místech jsou jména Tomáš a Lucie.

    ...
    ...
    Autor: https://twitter.com/statistickyurad
     
  • Jaká klučičí jména jsou na vzestupu?

    O víkendu se v Praze v Holešovicích koná veletrh hraček.
    O víkendu se v Praze v Holešovicích koná veletrh hraček.
    Autor: Shutterstock.com

    Podobně jako jsou už roky neměnná nejoblíbenější jména, maximálně si prohodí pořadí, jsou celkem stabilní i první dvacítky. Ale zároveň lze pozorovat posuny v oblíbenosti některých jmen, jiná naopak na popularitě trochu ztrácejí. Od roku 2000 například stoupala obliba jmen Matěj a Matyáš, která to dotáhla až skoro mezi první tři nejoblíbenější. Letos v lednu byl Matyáš osmý a Matěj desátý. Mírně na ústupu je také Ondřej, v roce 2006 čtvrtý a letos jedenáctý. Naopak se do dvacítky dostal třeba Václav či Antonín, z modernějších jmen tam býval třeba Patrik, ale už zase není. 

  • Jaká holčičí jména jsou na vzestupu?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    U dívčích jmen je novou hvězdou Sofie, loni v lednu sedmá, letos osmá. V první dvacítce se také už několik let objevuje také dříve ne moc obvyklá Nela, podobně jako Laura a Viktorie, z tradičních jmen pak Marie. Naopak dvacítku nejdávanějších jmen opouští Nikola a propadá se také Lucie. 

  • Jaká hodně neobvyklá jména děti dostaly?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Barnabáš, Brajen, Jiljí, Kajetán, Leónidas, Serafín nebo Tony Dionýz. Mezi dívčími jmény Amálka, Dafina, Divine, Dženifr, Melody, Stáza, Tiffany nebo Puma Lia. I taková neobvyklá jména dali čeští rodiče letos v lednu svým dětem. Za celý loňský rok jich také byla pěkná řádka, ať už je to Mišela, Kleopatra, Naděje Anna, Fausto či třeba Dante Anthony. Většina z takových jmen se objeví ve statistikách jednou, nejde tedy o žádný trend. 

  • Jaké jsou trendy?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ve statistikách se logicky čím dál častěji objevují jména, která dostávají děti cizinců, ale i mnohé české děti dostávají jména cizojazyčného původu. Případně jména dvě – a zdaleka nejde jen o roky známé kombinace Jakub Jan nebo Anna Marie. Za loňský rok to byli třeba David Constantine, Cyril Matthew, Čestmír Samuel nebo Bohumír Pedro, mezi holčičkami Sandra Isabela, Saša Valentýna a Skyne Amálie. 

    Některá jména neobvyklými zůstanou, některá se stanou populárními a těžko říci, co za tím je. Když jsem dala v roce 2000 synovi jméno Tobiáš, nebylo takových miminek ani třicet ročně. Teď už se poněkolikáté za sebou každý rok narodí nejméně šest set kluků se stejným jménem. Oproti tomu zůstává Bartoloměj stále pod čtyřiceti novorozenci ročně. 

  • Taková krásná česká jména?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když dáte dítěti jméno, jako je Antonín, Tobiáš nebo třeba Marie, dozvíte se dost možná, že je skvělé, že jste zvolili taková krásná česká jména. Ale to je nesmysl, protože jde o české verze jmen z úplně jiných jazyků. Antonius byl příslušník slavné římské rodiny, Tobiáš je stejně jako třeba Matouš či Marie z hebrejštiny, Ondřej či Petr pocházejí z řečtiny. A tak by se dalo pokračovat skoro donekonečna. Skutečně českými jmény jsou taková, jako je třeba Bořivoj, Slavomil či Květoslav. 

  • A co říkají na svá jména děti?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Těžko říci, jak bude člověk jednou spokojen se svým jménem, které dostal jako novorozenec. Ale ukazuje se, že děti ani neobvyklá jména nevnímají jako nějaký handicap, kvůli němuž by si měly třeba z Bartoloměje utahovat. A naopak – zesměšnit se dají i jména jako Jan či Tereza. Psycholog Jeroným Klimeš sice tvrdí, že neobvyklá jména svědčí o jistém narcismu rodičů a snaze odlišit se za každou cenu, ale sám svého potomka pojmenoval Erlan.

  • Pro srovnání: jména v Británii

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V zahraničí jsou rodiče při dávání jmen obvykle odvážnější, ale také mají své stálice. Jaká jména byla loni podle serveru Womanandhome.com nejpopulárnější v Británii? Olivia a Muhammad se jmény Sophia a Oliver v těsném závěsu.

    Holky

    1. Olivia

    2. Sophia

    3. Lily

    4. Emily

    5. Amelia

    6. Chloe

    7. Isabelle

    8. Sophie

    9. Ella

    10. Isabella

     

    Kluci

    1. Muhammad

    2. Oliver

    3. Jack

    4. Noah

    5. Jacob

    6. Harry

    7. Charlie

    8. Ethan

    9. James

    10. Thomas

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku