Vrátí se mikrojesle pro děti od půl roku: Levné a nejvýše pro čtyři děti

V mikrojeslích budou maximálně čtyři děti
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
3. července  2016 
 06:00

Když se řekne mikrojesle, část lidí se rovnou zhrozí s tím, že něco takového naštěstí patří minulosti. Ale nepatří. Pro mnohé rodiče a děti, kterým se nedaří zorganizovat rodinu, práci a hlídání, to může znamenat výraznou pomoc.

Rodičům, kteří potřebují zajistit péči o své malé děti již od půl roku do čtyř let, mohou pomoci mikrojesle. Tedy zařízení je levnější než soukromé jesle a školky, jejichž cena začíná na nějakých pěti šesti tisících korunách měsíčně, a ne každý si je tak může dovolit. 

Vše, co potřebujete vědět o mikrojeslích, ukazuje FOTOGALERIE

Ministerstvo práce a sociálních věcí teď přislíbilo vznik dalších těchto zařízení, kterých je nedostatek. Má na to z příslušných fondů 140 milionů korun, přičemž už teď je zřejmé, že existuje dost zájemců, kteří chtějí mikrojesle provozovat. 

Když se dítě narodí předčasně: Příběhy, které dopadly dobře

Když se dítě narodí předčasně: Příběhy, které dopadly dobře

Lékaři dnes dokážou zachránit i děti, které se narodí ve 24. týdnu těhotenství. Po zdravotnické stránce je péče o takhle brzy narozené děti na vysoké…celý článek

„Mikrojesle nahrazují už dnes téměř neexistující jesle. Tato služba rozšiřuje škálu služeb péče o děti a jejich variabilitu. Z obrovského zájmu je zřejmé, že tato služba zde velmi chybí," míní ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Podpora předškolních zařízení je podle ní zásadní především pro ty rodiče, kteří se musí nebo chtějí vrátit do práce, třeba jen na částečný úvazek. Nabízí pravidelnou profesionální péči o děti od šesti měsíců do čtyř let v kolektivu maximálně čtyř dětí, a to pět dní v týdnu minimálně osm hodin denně. Rozsah péče o děti je na domluvě rodičů se zřizovatelem.

Rodinám se díky mikrojeslím nabízí možnost rozvoje dítěte i v jiném než rodinném prostředí, a to již od nižšího věku. Mikrojesle garantují profesionální přístup ze strany kvalifikovaných chův. Zřízení mikrojeslí je jednoduché, může je zřídit i zaměstnavatel nebo ten, kdo v nich bude pečovat o vlastní děti. 

Zaručený postup, jak zklidnit hádající se pubertální děti

Zaručený postup, jak zklidnit hádající se pubertální děti

Hádky mezi dospívajícími dětmi a rodiči jsou normální. Zrovna tak jsou normální hádky mezi nimi samotnými. A není nejlepší taktikou nechat vždycky…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku