Kontroverzní video: Rodiče nechají holčičku, aby spadla do vody a sama vyplavala

Video se připravuje ...
Dítě se dokázalo samo zachránit po pádu do vody
VIDEO: goodhousekeeping.com
Sdílej na facebooku
11. srpna  2017 
 06:00

Je těžké se na to dívat, ale je to věc, kterou by mělo umět každé malé dítě. S takovým podtitulkem se internetem šíří video, na kterém zhruba půlroční kojenec padá do vody hlavou napřed, aniž by se tomu někdo snažil zabránit. Protože holčička se po chvíli sama vynoří, dostane se do lehu na hladině a pomocí jemných pohybů v klidu vyčkává, až jí někdo pomůže z vody ven...

Kontroverzní a velmi rozdílné reakce vzbuzující video nahrál na Facebook uživatel jménem DOv 2. května. Je na něm vidět malá holčička, která sedí na schůdcích bazénu a po chvilce se – nalákána sandálem – vrhá do vody. Okamžitě do ní padá dolů a člověk má chuť jí okamžitě pomoci ven, jen se na video podívá. 

Ale tady nikdo nezasahuje. Záběry ukazují, jak si holčička se situací poradí. Ačkoli malá Josie vydává trochu zvláštní, ustrašeně znějící zvuky, ve skutečnosti asi moc strach nemá a skutečně se dokáže sama dostat do vodorovné polohy. Mezitím ji ostatní lidé povzbuzují a chválí, ale nikdo jí nepomáhá. 

Zachraňte svému dítěti život! Naučte se správný chvat, když něco vdechne

Zachraňte svému dítěti život! Naučte se správný chvat, když něco vdechne

Všichni se bojíme, aby se dětem něco nestalo. Třeba aby nevdechly lego nebo kus jablka a nezačaly se dusit. Doufáme, že se to nikdy nestane. Ale někdy…celý článek

Až zhruba po minutě a půl nějaká žena, zřejmě matka, holčičku z vody vyndá. Je to Keri Morrison, maminka z Palm Beach County na Floridě, která věří v metodu označovanou jako Infant Swimming Resource nebo ISR. Děti zhruba od půl roku věku se s její pomocí učí, jak se samy zachránit, když spadnou do vody – tohle riziko hrozí na Floridě stejně jako tady, a to vzhledem ke spoustě zahradních bazénů a jezírek. 

Pomocí metody se miminka učí, že když spadnou do vody, musí se dostat do polohy na zádech, jemně hýbat rukama, odpočívat a v klidu dýchat, dokud jim někdo nepomůže a nevyndá je. 

Když dítě spadne do vody

Keri Morrison už se jedno dítě před třemi lety utopilo. Proto se rozhodla založit nadaci Live Like Jake Foundation, která má podobným případům do budoucna zabránit a podporuje zmíněnou metodu. Kurzy plavání pro miminka v Česku také děti učí, jak se nebát vody a pohybovat se v ní, ale s touto metodou přímo nepracují. 

"Opravdu není problém děti do jednoho roku naučit tento nebo podobný sebezáchranný prvek. Podmínkou je ale víceméně každodenní trénink. I když jsem instruktorkou kojeneckého a batolecího plavání skoro 30 let, těžko se mi posuzuje tento prvek jako nedílná součást výchovy dítěte," komentovala záběry Štěpánka Štrougalová, majitelka Baby Clubu Juklík a matka čtyř dětí. 

Co má dítě umět ve třech a co v pěti letech?

Co má dítě umět ve třech a co v pěti letech?

Znáte to. Máte pocit, že máte celkem šikovné dítě, protože skvěle kreslí, má velkou slovní zásobu nebo je neobyčejně obratné. A pak přijde nějaký jeho…celý článek

Podle ní je podstatné to, aby se takhle malé děti nikdy neocitly bez dozoru. "Každý rodič má právo věnovat se svému dítěti dle svých zkušeností a pocitů. Samozřejmě je může učit i tento prvek. Ale co to vlastně dítěti přinese? Řeší selhání rodičů při hlídání, nepřináší dětem radost a nadšení z pobytu ve vodě. Pokud si pustíte u videa zvuk, snad se všichni shodneme, že radostné broukání dítěte zní naprosto odlišně," dodala s tím, že v kurzech plavání, které vede, se klade důraz především na rozvoj plaveckých dovedností formou hry. "Voda je obrovský kamarád. Ale jenom za určitých pravidel, která se musí dodržovat. A nejdůležitějším pravidlem je jednoznačně vědomost dítěte, že k vodě a do vody smí jít vždy jenom se souhlasem rodiče."

A jak děti naučit, aby se nebály vody? Třeba takhle!

Video se připravuje ...
Jak děti naučit, aby neměly strach z vody • VIDEO: 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku