Co nosí Zoubková víla aneb kdy vypadne první zub?

Co nosí Zoubková víla aneb kdy vypadne první zub?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
26. července  2018 
 06:00

Mléčné zuby začnou dětem obvykle vypadávat v šesti až sedmi letech, tedy zhruba v době, kdy se z nich stávají školáci. Některým se začnou kývat dříve, jiným o něco později. Pojďme se podívat prvním zoubkům na zoubek.

První zoubek můžete v pusince svého miminka objevit již v půlroce věku, průměrně se tak stává mezi sedmým a osmým měsícem. A pak už to jde rychle, přibližně každé tři až čtyři měsíce vyrostou další tři až čtyři zuby. Tak to pokračuje až do tří let, kdy by už dítě mělo mít všech dvacet zubů, tedy kompletní mléčný chrup. Prořezávání zoubků nejde nijak ovlivnit ani urychlit, známé jsou i případy, kdy se již miminko s prvním zoubkem narodilo.

„Pokud dítěti vyrostly první zuby příliš brzy, obvykle to znamená, že je také začne dříve ztrácet, a naopak. V případě, že na první zoubek čekáte déle, než je průměr (výjimkou není ani věk 12 až 15 měsíců), dá se předpokládat, že mléčný chrup vydrží déle, než je obvyklé,“ uvádí zubní lékař MUDr. Vincent Iannelli.

Autor: iStock

Malé soukromé peklíčko

Věděli jste, že úplně první zárodky mléčných zubů, které později vyrostou, vznikají již v časném stadiu těhotenství a dále se vyvíjejí v jeho průběhu? Ještě předtím, než váš prcek vykoukne na svět, má v dásničkách založen kompletní základ stálého chrupu.

Některá miminka nesou prořezávání prvních zoubků statečně a téměř je nepotrápí, "vykouklý" špičák poznáte pak spíše náhodou, když o něj například zavadí lžička při krmení. Většinou je ale scénář poněkud dramatický a růst zoubků bývá doprovázen pláčem a mrzutostí, oteklými dásněmi, nezřídka i horečkou nebo průjmy. Jako první se zpravidla ukážou střední dolní řezáky, posléze se přidávají horní střední řezáky, kolem prvního roku věku se přidávají horní a dolní boční řezáky, pak se klubou první čtyři stoličky (dvě dole a dvě nahoře), ještě později pak horní i dolní špičáky a na závěr pak poslední čtyři stoličky (opět dvě nahoře a dvě dole).

Už je to tady!

Nejdříve netrpělivě čekáte, až se objeví první zoubek, a než se nadějete, začnou tyto mléčné perličky vypadávat. Od čtyř let rostou dětem čelisti z obličejové kosti, a začíná se tak rozšiřovat prostor mezi zoubky, který bude potřeba pro růst nových trvalých zubů.

Které zuby mléčného chrupu ztratí váš potomek nejdříve? Jako první padají obvykle řezáky, následují je špičáky. Samozřejmě ale mohou vypadávat v různém pořadí, je to individuální. Několik let tak jednoduše má dítě v ústech společně mléčné i trvalé zuby. Celý proces výměny dětského chrupu by měl být dokončen ve věku jedenácti až třinácti let. To už jsou většinou mléčné zuby nenávratně pryč a nahrazují je druhé, trvalé. Trochu jiná je situace u tzv. zubů moudrosti, tyto stoličky mohou vyrůst v osmnácti až jednadvaceti letech, tedy až v rané dospělosti.

Věříte na Zoubkovou vílu?

Pozor, nejde jen o komerční výmysl. Zoubková víla, někdy nazývaná také Zuběnka nebo Zubnička, má ohromnou tradici v mnoha zemích světa, kde chodí za dětmi po nocích do jejich pokojíčků. Odnáší si vypadané mléčné zoubky a nechává za ně pod polštářem dárečky pro radost. Jaká odměna to za první zoubek bude? Je to jen na vás, někteří rodiče volí pár drobných mincí, jiní panenku, nové sponečky do vlasů nebo autíčko, někteří čokoládu či oblíbené bonbony.

Zajímavé je, jak tato tradice vznikla. Kořeny má v hluboké minulosti, kdy staří pohané věřili, že kdyby se vypadlé zuby dostaly do rukou zlých čarodějnic, mohly by je uhranout a začarovat. A jelikož se rodiče báli o své děti, začali vypadané zoubky pohřbívat pod zem, aby se k nim zlé bytosti nedostaly. V dnešní době je běžnější, že si mléčné zoubky svých ratolestí schováváme po celý život na památku, nicméně potěšit dětskou duši báchorkou o hodné víle rozhodně není na škodu.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku