Nikam nechodí. Co když má depresi? Jak poznat, co trápí vašeho teenagera

Foto: shu
Sdílej na facebooku
5. července  2016 
 06:00

Deprese se někdy poprvé ozvou právě  v době dospívání. A klidně o prázdninách, když potomek vypadne z každodenní rutiny a jeho život nemá tak pevný řád jako ve školním roce. Jejich projevy přitom mohou vypadat jako běžná pubertální schlíplost, ale rodiče by je neměli brát na lehkou váhu. 

Teenageři, kteří trpí depresemi, mohou trpět fyzickými i psychickými projevy a bolestmi, ale často vůbec netuší, jak se s nimi vyrovnat. Zároveň se často bojí se na někoho obrátit s prosbou o pomoc. Tu by jim proto měli nabídnout sami všímaví rodiče. Zde je pár tipů z webu verywell.com, jak na to. 

Jak se pozná deprese? Podívejte se do FOTOGALERIE

Pravděpodobnost výskytu deprese v době dospívání stoupá, pokud máte podobné potíže v rodině a dítě je mohlo po někom zdědit. V pubertě pak riziko potencují hormonální změny. Depresivní epizoda může sama od sebe odeznít, ale není dobré na to spoléhat, navíc se potíže beztak často vrací. 

Nemá vaše dítě depresi? Tyhle příznaky by vás měly varovat

Nemá vaše dítě depresi? Tyhle příznaky by vás měly varovat

Každý puberťák je občas zádumčivý a celé dny zalezlý ve svém pokoji, ale někdy to překročí hranice a u dospívajícího dítěte se rozvine deprese – vyšší…celý článek

Deprese v období dospívání mohou být poměrné vážně, přičemž neléčené deprese zvyšují riziko, že dítě propadne pití nebo drogám, z nichž se kvůli psychickým problémům bude o to hůře dostávat. 

Takže pokud se u vašeho dítě objevují významné změny nálady, chování či osobnosti, které trvají déle než několik týdnů, je načase vyhledat odbornou pomoc. Neodkládejte to už proto, že odborníků je málo a objednací lhůty jsou dlouhé. 

Bylo by chybou bát se takového setkání s odborníkem s tím, že vašemu dítěti diagnostikuje depresi. Jednak to není konec světa, navíc to deprese být nemusí. Ale tady se vyplácí přehnaná opatrnost, protože bohužel neplatí, že kdo mluví o sebevraždě, ve skutečnosti by se o ni nikdy nepokusil. Mějte na mysli, že i záchvaty přehnaného veselí a aktivity nejsou vždycky dobrým znamením.  

Herečka Drew Barrymore: Po druhém porodu jsem bojovala s poporodní depresí

Herečka Drew Barrymore: Po druhém porodu jsem bojovala s poporodní depresí

Náladovost nebo deprese mohou po porodu postihnout každého. Bez ohledu na to, jak pohodové bylo těhotenství či jak náročná je péče o miminko. V novém…celý článek

Návštěvu odborníka samozřejmě proberte s dítětem, a to nikoli tak, že mu ji dáte befelem. Nabídněte mu ji jako možnost, kterou si může rozmyslet. A nabídněte mu také, že tam s ním půjdete, ale u jeho pohovoru s psychologem či psychiatrem nebudete. Pak to dodržte. 

Zároveň můžete opět ve spolupráci s dítětem pátrat, zda za jeho smutkem a únavou nejsou nějaké fyzické příčiny, třeba potíže s imunitou, nedostatek železa, rozpad rodiny nebo nějakého vztahu. 

Deprese se léčí pomocí léků či psychoterapie, případně kombinací obou těchto způsobů. Pokud chcete potomkovi skutečně pomoci, přečtěte si něco o depresi, najděte si webové stránky mladých lidí, kteří jí trpí, a zajímejte se o to, jak se cítí, abyste lépe pochopili i své dítě. Ujišťujte ho o tom, že ho máte rádi a že váš domov tu pro něj zůstává bezpečným místem. 

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy