Knížky, které můžete pod stromeček dát i teenagerům

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
4. prosince  2016 
 12:00

Zatímco měkké dárky berou dospívající po letech odmítání zase na milost – samozřejmě pokud pod stromečkem objeví přesně ten model, který si přáli – s knihami je to ošemetné. Trefit se jim do vkusu je těžší, ale pokud si dáte tu práci, mohou i knížky slavit nečekaný úspěch. Zde máte tipy na tituly pro teenagery. 

Mnozí dospívající už čtou běžnou literaturu pro dospělé, ale zároveň rádi sáhnou po knihách, které jsou určeny spíše dětem. Klasickým případem je například série o čarodějnickém učni Harry Potterovi – první knihy byly spíše pohádkovým čtením pro děti kolem osmi deseti let, poslední díly byly temnými thrillery. A proto neuděláte chybu, když svému teenagerovi koupíte novinku z této série: knihu Harry Potter a prokleté dítě. Samozřejmě v případě, že potomek je fanouškem této série a že knihu ještě nemá. 

Máte dceru? Pak si pusťte tohle video a dávejte pozor na to, co jí říkáte

Máte dceru? Pak si pusťte tohle video a dávejte pozor na to, co jí říkáte

"To je Ellie. Je jí pět let." Těmito slovy začíná video, které by si měl pustit každý rodič malé dívky. Stačí na místo hlavní hrdinky ani ne tříminutového…celý článek

Je pravda, že recenze nejsou nejlepší a že nejde o plnohodnotný další díl, ale spíše o divadelní scénář, na němž se autorka původní série J.K. Rowlingová jen spolupodílela, přesto by dílko v knihovničce pravověrného fanouška chybět nemělo. Z podobného ranku je i knižní série Sirotčinec slečny Peregrinové. Na stejnojmenný film chodí i poměrně malé děti, ale ve skutečnosti pro ně vlastně určený není, jde o příběh poněkud hororový, ale pro dospívající kolem patnácti jako dělaný. K mání jsou rovnou tří díly knižní série, které stejně jako další tipy najdete v naší GALERII

Chybu rozhodně neuděláte, pokud sáhnete po nějakém komiksu. Povedené jsou například ty, s nimiž přichází vydavatelství Meander. Doporučujeme například ten s názvem Doba ledová, který je nejen napínavý, ale i – ač to možná nečekáte – nabízí zároveň průvodce pařížským Louvrem. 

Záběr z křtu knihy Průvodce neklidným územím
Záběr z křtu knihy Průvodce neklidným územím
Autor: Nakladatelství Labyrint
Teenagerům rozhodně nemusíte dávat jen beletrii, protože pro ně vycházejí i knihy jiných žánrů. Patří sem i knihy naučné, které jsou přitom krásné a zábavné. Našim tipem v této oblasti je novinka z nakladatelství Labyrint: kniha nazvaná Průvodce neklidným územím. 

A tím neklidným územím se myslí moderní české výtvarné umění od roku 1900 až do současnosti. Podle autorů – trojice Ondřej Horák, Jiří Franta a David Böhm – je jejich vysněným čtenářem sedmnáctiletý teenager.

Nemusíte se bát, že něco takového bude prostě nuda. Kniha originálně kombinuje text, originální ilustrace a komiks, čímž dělá z dějin výtvarného umění a jeho aktérů hlavně příběh, podaný navíc způsobem, který může oslovit potomka, který se zdánlivě skoro o nic nezajímá. Jasně, nadšence do techniky asi nechytne, ale pokud má vaše dítě sklony k humanitním vědám a umění, je to dobrý dárek. 

Takhle doopravdy vypadají Vánoce s malými dětmi! Skutečný život, žádná reklama

Takhle doopravdy vypadají Vánoce s malými dětmi! Skutečný život, žádná reklama

Máte doma malé dítě, které čekají jeho první nebo druhé Vánoce? Možná byste udělali nejlépe, kdybyste mu pod stromeček dali nějaké ty prázdné krabice,…celý článek

Když už budete v tom výtvarném umění, schválně se podívejte na starší kousek rovněž z Labyrintu, a to knihu Proč obrazy nepotřebují názvy. Tahle oceňovaná knížka nabízí odpověď na otázky jako třeba ty, kolik je na světě originálů, co všechno změnil černý čtverec a proč by někdo kradl pisoár. "Konečně! Autoři přichystali dětem do ruky knížku, která jim parádně ukáže, že umění je skutečně dobrodružství. A možná by si ji mohli přečíst i někteří dospělí," komentoval tuhle knížku vizuální umělec Krištof Kintera. 

Tohle nikdy neříkejte matkám jedináčků! Je to trapné a zlé

Tohle nikdy neříkejte matkám jedináčků! Je to trapné a zlé

Někdy prostě žena víc dětí nechce – a je to její rozhodnutí. Nebo by víc dětí chtěla, ale tak nějak to nejde. Každopádně matky, které mají jedno dítě,…celý článek

Dokdy mají děti věřit na Ježíška? Právě teď jim to možná spolužáci prozradí

Dokdy mají děti věřit na Ježíška? Právě teď jim to možná spolužáci prozradí

"Mami, a nedáváš tam ty dárky náhodou ty a táta?" Dotaz, po kterém většině rodičů zatrne, protože je jasné, že velké vánoční tajemství bere zasvé.…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy