Co potřebujete vy a vaši dospívající vědět o masturbaci?

  • Co potřebujete vy a vaši dospívající vědět o masturbaci?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    17. dubna  2019 
     08:00

    Asi tušíte, že váš patnáctiletý syn občas masturbuje, minimálně na jeho ložním prádle a pyžamu je to celkem jasně poznat. Je to normální a vy byste to neměli ani nějak "vtipně" komentovat. Úplně stejně normální a běžná je masturbace u dívek. Rozhodně neuškodí se o tomto tématu něco dozvědět a udělat si v něm jasno. 

    Nedávná studie zkoumající chování teenagerů ve věku 14 až 17 let ukázala, že 80 procent chlapců a 48 procent dívek někdy masturbuje. Frekvence se přitom liší od několikrát za rok až po jeden- nebo vícekrát za den. Pediatři vysvětlují, že četnost, s jakou jednotliví dospívající masturbují, se může časem měnit také na základě variací sexuálních pocitů a zvědavosti.

    Pokud jste rodič teenagera – tomuto choulostivému věku se prostě nevyhnete – snažte se být decentní. A pro ty prudérní: uvědomte si, že masturbace je normální, a pokud jste to nedělali vy, neznamená to, že vaše dítě je špatné a zkažené. Je to jenom zdravé. Většina teenagerů masturbuje a masturbace dospívajících je normální činností, která je přirozeným zkoumáním těla. Co byste měli vědět a kdy se případně znepokojit?

  • Potřebuje své soukromí

    Autor: iStock.com

    Nemůžete se divit, když 14letá slečna už nechce, aby jí tatínek vyndával z vany a utíral ji. Prostě se najednou začala stydět, a navíc potřebuje své soukromí, třeba i na to, aby si pohrála se sprchou. Pokud to unese rodinný rozpočet kvůli platbě nákladů na teplou vodu, nechte ji být a nedobývejte se do "její" koupelny – a už vůbec ne do zamčeného pokojíčku.

  • Nebude s vámi mluvit

    Autor: istock.cz

    Vaše dospívající děti asi před vámi nebudou otevřeně přiznávat, že masturbují, a není důvod, proč byste se jich na to měli ptát. Na druhou stranu klidně můžete při debatách o sexu zmínit, že masturbace je podle vás normální, aby vaše dítě mělo jasno v tom, jak se na ni díváte.

  • I vy máte svá práva

    Autor: istock.cz

    I když je masturbace soukromá záležitost, měli by potomci respektovat také vaše práva. Je vám nepříjemné, že už jste syna poněkolikáté přistihla v choulostivé chvilce u notebooku? Možná mu decentně připomeňte, že se klidně může zamknout.

  • Nemá problém se šikanou?

    Autor: istock.cz

    Může se stát, že vaše dcera nebo syn se stali kvůli své sexualitě terčem šikany. Možná je někdo viděl masturbovat, možná je u toho i natočil, možná dcera poslala svému ex fotku nahého těla a teď se bojí, zda to zveřejní. Na prevenci, která by rozhodně měla proběhnout, už je pozdě, ale na pomoc není pozdě nikdy. Proberte to s nimi a pomozte jim, pokud je to možné. Jakékoli napadení soukromí je zločin, a nikoli chyba šikanovaného dítěte.

  • Bezpečnost a zdraví

    Autor: istock.cz

    Může se stát, že se teenager při svém experimentování dostane do potíží a nějakým, byť i banálním způsobem si poškodí genitálie nebo jejich okolí – třeba jen tím, že si je bude příliš třít, kůže pak může být zarudlá a může se do ní dostat zánět. Zkuste nenápadně informovat o lubrikačních gelech…  Nebo prostě domluvte návštěvu lékaře.

  • Jak je na tom jejich sexualita?

    Autor: istock.cz

    Máte pocit, že se váš syn nebo dcera chovají divně, že sice už několik let zjevně masturbují, ale přitom ještě nedokázali pozvat žádnou holku do kina/jít s klukem na rande? Zkuste si s nimi nějak opatrně promluvit. Třeba má váš potomek problém se sexualitou a líbí se mu stejné pohlaví, jako je on, možná se jen stydí nebo má nedostatek sebevědomí. Řešení nebude snadné, ale stojí za to zkusit mu pomoci.

  • Nebyl potomek zneužíván?

    Autor: istock.cz

    Studie říkají, že abnormální potřeba zabývat se sexem včetně masturbace může souviset se sexuálním zneužíváním. Pokud si všimnete tohoto chování, nezapomeňte dát svým dětem šanci se vám svěřit a vždy jim dávejte najevo, že jste na jejich straně. Určitě se poraďte s odborníkem v této oblasti.

/
Autor: Alžběta Javorková
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku