Sedm z deseti teenagerů příliš málo spí! Co jim kvůli tomu hrozí?

Sedm z deseti teenagerů příliš málo spí! Co jim kvůli tomu hrozí?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
27. října  2019 
 06:00

Máte doma šestnáctiletého puberťáka nebo puberťačku? Možná sami dobře víte, že s jejich spánkem to není dvakrát ideální. Usínají kolem půlnoci a ráno vstávají do školy. Stačí jim to vůbec? Výzkumy ukazují, že až 73 procent středoškoláků pravidelně šidí spánek. Přitom odborníci doporučují, aby dospívající spali aspoň osm hodin!

Proč je to tak důležité? Nedostatek spánku může ovlivnit jejich pohodu, a hlavně může negativně ovlivnit jejich náladu, která je při spánkové deprivaci vždy horší. Dospívající jsou také ospalí a mívají symptomy podobné depresi. Podle American Academy of Sleep Medicine potřebují starší děti na základní škole mezi 9 a 12 hodinami spánku a teenageři na střední škole by měli spát mezi 8 a 10 hodinami. Ovšem vy jako rodiče možná moc dobře víte, že i těch osm hodin je někdy velký problém.

Nedávná studie odhalila, že 73 procent studentů středních škol nesplňuje tyto odborné požadavky. Přitom důsledky nedostatku spánku můžou být obrovské. Bohužel za to dost často mohou i rodiče, protože jeden z faktorů, které přispívají ke spánkovému deficitu, je fakt, že teenageři sledují své rodiče a učí se spánkovým modelům od nich. Z tohoto důvodu dětská lékařka Cora Breuner navrhuje, aby i rodiče na sobě uplatňovali stejná pravidla, jako požadují na svých dospívajících dětech. To zahrnuje mimo jiné vypnutí televize a jiných spotřebičů nejpozději v 22 hodin. Pro mnohé rodiče to ale je zřejmě nerealizovatelné.

Během puberty se mění hormony

Je ale důležité si uvědomit, že dospívající mají mírně odlišné spánkové cykly než dospělí. Kasey Nichols, dětská lékařka, říká, že tělo a mysl dospívajících se během puberty drasticky mění, takže by nemělo být také žádné překvapení, že se mění i načasování jejich spánku. „Během puberty se hormony mění a dospívající mají zpožděnou fázovou změnu spánku, ve které jim tělo říká, aby zůstali déle vzhůru a probouzeli se později ráno,“ říká odbornice.

To tedy znamená, že když vaše dospívající děti prosí, jestli můžou zůstat déle vzhůru, nejsou úmyslně vzdorovité, jen „sledují“ svůj přirozený spánkový cyklus. Tento rozdíl ve spánkových cyklech je často velkým problémem dospívajících a je zřejmě také důvodem, proč tolik teenagerů nemá dostatek spánku, který potřebují.

„Kdybychom jako společnost mohli respektovat jejich cirkadiánní rytmus, byl by to zřejmě menší boj. Bohužel teenageři jsou povinni dodržovat nějaký rozvrh, který ale neodpovídá jejich vnitřním hodinám,“ dodává odbornice na spánek Carrie Brun. Školy ale začínají téměř všude v 8 hodin ráno, takže dospívající musí vstávat kolem půl sedmé, aby se včas dostali do školy.

Dalšími překážkami jsou ale také chytré telefony, počítače, příliš moc kofeinu, úzkost a podobně. Dost často sledují teenageři ještě v posteli sociální sítě a jejich obrazovky blikají dávno potom, co už by měli spát. To, že vaše dospívající dítě málo spí, poznáte celkem snadno. Máte-li pocit, že je až moc ospalé, bez nálady a nic ho nebaví, zřejmě nespí dost. Červená kontrolka by vám měla taky zablikat, pokud jdete do postele a váš teenager je stále vzhůru.

Rodiče musí stanovit pravidla

Co tedy můžete jako rodič udělat? Stanovit pravidla hry, vypnout počítače či televize do 22 hodin, omezit konzumaci nápojů, které kofein obsahují, nastavit správné spánkové návyky. Pokud jde o „dohnání“ spánku, Brun doporučuje rodičům, aby dospívající nechali v sobotu spát třeba do deseti dopoledne nebo i déle. V neděli už to ale není vhodné, protože v pondělí už se zase vrací do školy. Rozhodně pak radí, aby rodiče se svým teenagerem na tohle téma diskutovali a našli vhodný kompromis.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku