Televize dokáže udělat dospívajícím dívkám v hlavě pěkný binec! Na tohle pozor!

Televize dokáže udělat dospívajícím dívkám v hlavě pěkný binec! Na tohle pozor!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
14. prosince  2019 
 06:00

Dospívající to mají (a vždycky měli) těžké. A fakt, že musí čelit době „imaginárních skutečností“ v podobě Instagramu, on-line chatů, videí na YouTube a takřka neomezeného přístupu k informacím, jim choulostivé období puberty dělá ještě nesnesitelnějším. I sledování televizních kanálů pro děti a mladistvé jim může hodně ublížit, říkají vědci!

Aktuální studie, která byla zveřejněna v časopise Sex Roles, tvrdí, že některé televizní programy a pořady určené pro věkovou skupinu školáků a dospívajících (dokonce i na speciálních dětských kanálech, jako je Disney Channel) jim dokážou zkomplikovat život a zásadním způsobem jim můžou poškodit sebedůvěru. Proč? Zejména z důvodu, že často ukazují – zejména dívkám, a to někdy až nezdravým způsobem – jak moc záleží na jejich vzhledu. Dívky pak neřeší v podstatě nic jiného, snaží se za každou cenu vypadat co nejlépe (riziko poruch příjmu potravy a dalších psychických poruch), soupeří se svými vrstevnicemi o pozornost a zájem okolí a nezvládají jakoukoli kritiku vůči své osobě.

Kluci jsou odolnější!

Výzkum dále ukázal, že pokud jde o chlapce ve stejném věku, ti se na svůj vzhled nijak extrémně nesoustředí a atraktivitu nebo neatraktivitu v podstatě neřeší. Nejsou v tomto ohledu natolik ovlivnitelní. Proč vypadají dívky vystupující v nejrůznějších televizních show, jako by jim bylo nejméně o deset let více? Je nutné, aby měla jedenáctiletá školačka nalíčená ústa rudou rtěnkou, vysoké štekle a radila vrstevnicím, jak vytrhat obočí podle poslední módy? Podívejte se s ratolestmi na jejich oblíbený pořad a budete se možná divit. Brýle, neznačkové tričko, akné, špíček na břiše nebo odstáté uši, to se prostě neodpouští! Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, jak jste svou vlastní pubertu prožívali vy a nakolik jsou vaše vzpomínky odlišné od toho, co dnes zažívají a řeší vaše děti? Připadá vám, že ve srovnání s nimi jste vlastně byli až „trapně“ naivní a bezprostřední?

Úzkosti a ztráta sebeúcty

Podle zmiňované studie televizní pořady navádějí dívky k tomu, aby se v první řadě zaměřovaly na svůj vzhled, a tlačí je k „předčasné dospělosti“. Významně negativním způsobem narušují rozvoj osobnosti dívek, snižují jejich sebeúctu a způsobují jim úzkosti, někdy dokonce až deprese. Vedle toho navíc prokazatelně zhoršují školní prospěch a studijní výsledky. Místo studia totiž dívky ztrácejí čas tím, že se raději zabývají oblečením, kosmetikou a tím, co na sobě vylepšit, a péči o svůj vzhled věnují podstatně větší pozornost a zájem než učení nebo například sportu. Je možné s tím něco dělat? Nemusíte hned všechno vypínat, nebo dokonce zakazovat třeba sledování televize, existují i jiné možnosti: *Věnujte jim čas a pozornost, podnikejte společné aktivity, sportujte.

*Mluvte s nimi o všem, co v televizi (na internetu) sledují, vysvětlujte a uvádějte věci na pravou míru.

*Podporujte jejich sebevědomí, vyzdvihujte jejich přednosti, kvality a vlohy. *Povzbuzujte je, aby byly aktivní, podporujte záliby a koníčky.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku