Teenageři zvládají karanténu ze všech dětí nejhůř! Proč?

  • Teenageři zvládají karanténu ze všech dětí nejhůř! Proč?
    Teenageři jsou momentálně s rodiči doma a tato situace nemusí být vůbec jednoduchá ani pro jednu stranu. Co vadí nejvíc dospívajícím a co můžete vy jako rodiče pro ně udělat?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. března  2020 
     06:00

    Být teenagerem je samo o sobě náročné, ovšem během pandemie a nouzového stavu to může být ještě náročnější. Většina dospívajících usiluje o nezávislost, kontakt se svými vrstevníky a o to, dívat se dopředu. Najednou tu před nimi stojí omezení a zákazy. Proč to je pro ně tak těžké a jak jim pomoct?

    Máme doma tři syny, z nich ten nejmladší je v „kritickém“ věku. Je mu 16, a přestože obvykle tak rád vysedával u počítače (a dělá to samozřejmě i nadále), velmi často taky mluví o tom, jak by rád vyrazil s kamarády na hřiště, prošel se jen tak a s nadšením by šel i ráno do školy! Jenže to nejde.

    Parkour doma? Vyzkoušejte tip časoposu ABC

    Teenageři jsou momentálně s rodiči doma a tato situace nemusí být vůbec jednoduchá ani pro jednu stranu. Co vadí nejvíc dospívajícím a co můžete vy jako rodiče pro ně udělat?

  • Co všechno jim chybí a proč?

    Autor: iStock

    Mnozí dospívající zažívají v posledních týdnech doslova muka. Nemůžou chodit do školy, na plesy, večírky ani na tréninky. Nemůžou se socializovat, a to je může skutečně velmi frustrovat. Styk s vrstevníky je totiž pro většinu dospívajících primární, nechtějí rady od rodičů a starších, chtějí patřit do jiné skupiny. A i když se budete snažit sebevíc, kamarády jim nenahradíte. Izolaci snášejí mnozí špatně také kvůli tomu, že procházejí hormonálními změnami, takže i v době, kdy žádná epidemie nehrozí, bývají plní smutku a úzkosti. Pokud tedy vidíte vašeho náctiletého potomka, jak smutní, je naštvaný, odsekává vám nebo se vás straní, nedivte se. Následující strategie může být pro dospívající účinná.

     

  • Podpořte je a uznávejte jejich pocity

    Autor: iStock

    Nezapomínejte dávat najevo empatii a ujišťujte je, že je v pořádku cítit se takhle, ale že si na druhou stranu můžou užívat určité pozitivní aspekty tohoto stavu. Mluvte s nimi o tom, proč je důležité být doma, že tak minimalizují riziko nákazy a mnohem delší dobu léčení, kterou by museli absolvovat v případě nemoci. To, že chybí dospívajícím přátelé, koníčky nebo sportovní zápasy venku, je velké zklamání. „Jsou to pro teenagery skutečné ztráty. Jsou naštvaní a frustrovaní. Nejlepší způsob, jak se s tím vypořádat, je nechat je smutnit, když to tak cítí. Nechte je to prožívat tak, jak chtějí oni sami,“ radí psycholožka Lisa Damour. Některé děti touží po samotě, jiné chtějí mluvit s kamarády.

  • Mluvte s nimi o informacích

    Autor: iStock

    Úzkost kolem epidemie koronaviru je normální. Jak říká Lisa Damour, úzkost je zdravá funkce, která nás upozorňuje na hrozby a pomáhá nám přijímat opatření na ochranu sebe i ostatních. „Je ale důležité využívat spolehlivé zdroje k získání informací nebo k jejich kontrole,“ dodává odbornice. Mluvte proto s dospívajícími potomky o tom, co se děje, a diskutujte i o zdrojích, kde informace získávají. Ne všechno je pravda a ne ze všeho získají skutečný obraz.

     

  • Pomozte jim najít rozptýlení

    Autor: iStock

    „Psychologové moc dobře vědí, že pokud jsme v chronicky obtížných podmínkách, je velmi užitečné problém rozdělit do dvou kategorií: na věci, které mohu ovlivnit, a věci, se kterými nemůžu udělat nic,“ říká psycholožka Damour. V současnosti jsme spíše v té druhé kategorii, ale existuje něco, co nám pomůže se s tím vypořádat. A tím je rozptýlení sebe sama. Dospívající sice nechodí do školy, ale mají domácí úkoly, které vypracovávají on-line. To je určitě taky na chvíli rozptýlí. Můžou sledovat oblíbené filmy, číst si nebo se naučit něco nového, třeba upéct koláč nebo hrát na nějaký nástroj. „Důležité je hledat úlevu a najít v každodenním životě rovnováhu,“ dodává psycholožka. Soustředění se na sebe a hledání způsobů, jak využít nově nalezený čas, je produktivní způsob, jak pečovat o duševní zdraví.

     

  • Hledejte způsoby, jak se spojit s přáteli

    Autor: iStock

    Pokud chtějí vaše děti trávit čas s přáteli i v době karantény, sociální média jsou skvělý způsob, jak se spojit. Což ostatně není pro většinu dospívajících nic nového pod sluncem. Můžete je ale inspirovat k vytvoření něčeho nového, třeba vytvoření nějaké výzvy, čehokoli. Kreativitu dospívajících nepodceňujte, vždy si najdou nakonec způsob, jak se on-line spojit. To ale neznamená, že nebudou platit nějaká pravidla, aby digitální technologie nepodkopávala zásady zdravého života. Dospívající potřebují víc než kdy jindy dostatek spánku a osobní interakce. „Neměli by mít neomezený přístup k počítači a sociálním médiím. Není to zdravé ani chytré a může to zesílit úzkost,“ říká Lisa Damour.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku