Co je pro děti zdravější: chodit v botách, nebo naboso? Odborníci mají jasno!

  • Co je pro děti zdravější: chodit v botách, nebo naboso? Odborníci mají jasno!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. března  2020 
     06:00

    Jak často necháváte děti běhat bosky? Možná ne tak často, protože se bojíte, aby třeba někde venku nešláply na nějaký střep nebo kamínek. Zkuste vzít ale v úvahu potenciální přínos toho, že budou děti co nejvíce naboso.

    Co je lepší? I v tomto případě – jako ve spoustě jiných záležitostí týkajících se výchovy dětí – existují rozporuplné názory. Jistě jste už také ale zaznamenali, že někteří výrobci obuvi začali vyrábět obuv, která napodobuje běh naboso. American Podiatric Medical Association ovšem tvrdí, že nejlepší je chodit naboso, nikoli v obuvi, která chůzi naboso jen napodobuje.

  • Klady a zápory chůze naboso

    Autor: iStock

     

    Studie z roku 2017 zveřejněná v Gait&Posture ukázala, že nošení obuvi u dětí zvýšilo nárazovou sílu, kterou působí pata na podložku. To zvyšuje riziko zranění. Když děti nosily takzvané barefoot boty, výrazně se změnil krokový stereotyp. Od chůze v běžných botách se liší absencí jakéhokoli tlumení nárazů. Chůze naboso zvýšila zase vnitřní rotaci kolene, s kterou byla spojena zase jiná specifická zranění. Co je tedy lepší? Je to samozřejmě na vás.

     

  • První dětské boty

    Autor: iStock

    Navzdory tomu, jak moc vás může lákat nákup malých dětských tenisek, neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by kojenci museli nosit boty, jakmile začnou dělat první krůčky. Ve skutečnosti jim chůze bez botiček pomáhá zlepšovat rovnováhu, sílu a koordinaci pohybů. Jediným faktorem, který je třeba vzít v úvahu při rozhodování, zda dát, či nedat dítěti boty, je teplota povrchu, po kterém dítě chodí. Ovšem i v tomto případě máte jiné možnosti, například ponožky s protiskluzovým povrchem. Jinak nechte dítě, ať poznává co nejvíc povrchů – koberec, trávu, dlaždice, písek nebo bahno.

  • Starší věk a problémy s botami

    Autor: iStock

    Před několika lety provedli vědci v Jihoafrické republice zajímavý výzkum. Porovnali nohy současníků s nohama dva tisíce let staré kostry. Došli k závěru, že tehdy měli lidé zdravější nohy, protože nenosili žádné boty. Vedoucí studie uvedl, že věří, že vědecké důkazy podporují tvrzení, že komerčně dostupná obuv není pro naše nohy zdravá. Tyto studie ovšem mluví o dospělých, co ale děti? Zastánci chození naboso tvrdí, že dětská obuv mění rostoucí nohu a nutí ji, aby se přizpůsobila tvaru obuvi. Místo toho podporují přirozený vývoj, tedy žádné omezení obuví.

     

  • Proč boty tak vadí?

    Autor: iStock

    Největším problémem dětské obuvi je její tuhost. Dítě rádo běhá svobodně, leze po stromech, přeskakuje překážky – podrážka na botách je ale velmi tuhá. Nedostatek přímého kontaktu s povrchem, po kterém dítě chodí nebo leze, může vést k problémům, například s neschopností „spojit“ se s tahem větve stromu, což může vést k uklouznutí a pádu dítěte. Špatně přiléhající boty a nesprávné používání můžou způsobit zarůstající nehty a strukturální problémy v noze.

     

  • Proč chodit naboso a na co dát pozor?

    Autor: iStock

    Nejprve samozřejmě zhodnoťte jako rodiče terén, po němž bude vaše dítě chodit. Někde dítě vážně obuv musí mít. Ovšem čím více bude chodit naboso, tím přirozenější bude ochrana jeho nohou a převáží nad riziky (po hřebících ho asi chodit nenecháte). Co mít tedy na paměti, pokud budete zvažovat, zda dítě bude chodit bosky, nebo v botách? Trvejte na tom, aby dítě nosilo botičky kolem bazénů nebo na mokré trávě – teplé a vlhké prostředí podporuje růst plísní. Pokud chodí naboso, mažte dítěti nohy opalovacím krémem. Myslete na teplotu – v horkém dni může písek nebo asfalt způsobit vážné popáleniny. Boty dávejte dítěti v potenciálně nebezpečných situacích, například v blízkosti ohně. Používejte prostě selský rozum. Jinak nechte dítě běhat naboso – doma i venku.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku