Děti s dys-: Špatné známky nejsou vždycky projevem špatné inteligence

Děti s dys-: Špatné známky nejsou vždycky projevem špatné inteligence
Porucha učení neznamená, že dítě není chytré
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
27. října  2015 
 06:00

To, že je dítě dysgrafik, dyslektik, dyskalkulik apod., nemusí hned znamenat, že není inteligentní. S tím to vůbec nesouvisí. Pouze má problémy, které jiné děti zvládají naprosto samozřejmě. Jaká jsou všechna ta dys- a co přesně znamenají? 

Poznámky ze školy, nechuť chodit do vzdělávacího zařízení a neustálé výtky ze strany dospělých. Slova typu: „Jak to, že to neumíš?! Vždyť jsme se to včera spolu celý večer učili!“ Nebo: „Tak si to spočítej na prstech. Kolik je tři plus čtyři?“ Beznaděj a pochybnosti. Jenže v některých případech je podobné plísnění potomka za špatnou známku z počtů nebo ze čtení zcela zbytečné. Prostě za to nemůže. Kde je pravá příčina jeho potíží? 

LMD 

...
...
Autor: Shutterstock.com
Lehká mozková dysfunkce – tento termín je nicméně na ústupu a moderní generace psychologů už ho moc nepoužívá. Nesouvisí s tím jen výše zmíněná dys-, ale také hyperaktivita. Nověji se proto často pracuje právě s pojmem hyperaktivita, případně se zkratkou ADHD, která označuje poruchy chování a pozornosti. 

LMD může lidem pořádně ztížit život. Tuto nemoc přitom mohou lékaři diagnostikovat různě. Pro laika značí lehká mozková dysfunkce slabší odchylky v duševním vývoji. Někdy však vůbec nemusíte poznat, že člověk trpí LMD. 
U dětí se dys- projevují už ve školce nebo ve škole. Upozornit na to mohou jejich špatné výsledky, vyučující a samozřejmě rodiče. 
S tím souvisí i poruchy učení, které vám nyní jednoduše přiblížíme. 

5 rad pro to, abyste vy i děti přežili začátek školy bez karambolů

5 rad pro to, abyste vy i děti přežili začátek školy bez karambolů

Co dítě, to jiný názor na školu. Ale hodně záleží i na tom, jak k ní přistupují rodiče. Čemu se vyhnout a jak naopak vašeho školáka podpořit? Přečtěte…celý článek



Dyslexie 

Tato porucha učení se projevuje špatnou schopností naučit se číst. Přestože je dítě inteligentní a stačí běžné výuce, se čtením má potíže. Jde o poruchu v základních poznávacích schopnostech. 

Dyskalkulie 

Tento defekt se týká matematiky, a je to tedy porucha počítání. Už jen základní počty – sčítání, odčítání, násobení, dělení – dělají dítěti problémy. Ani v tomto případě to nesouvisí s inteligencí osoby, která dyskalkulií trpí. 

Dysgrafie a dysortografie 

...
...
Autor: Shutterstock.com
Jistě jste již z pojmu poznali, čeho se dysgrafie týká. Jde o poruchu písemného projevu a osvojení si jednotlivých písmen. 
Úzce souvisí s problémem zvaným dysortografie, který se týká gramatiky a pravopisu. Možná znáte nejznámější příklad, jakým je špatné psaní i-y. Dále jde o velká a malá písmena, typické s-z, háčky, čárky a mnoho dalšího. 

Dyspinxie 

Nepříliš známý pojem, ale přesto existuje. Týká se činnosti, kterou děti provozují velmi rády a již od raného věku. Dyspinxie je porucha kreslení. Dítě není schopno nakreslit daný předmět (např. strom) přiměřeně svému věku. 

Výše zmíněně lehké mozkové dysfunkce nejsou úplně neřešitelné. Vyšlo už mnoho publikací o tom, jak s takovými dětmi procvičovat jejich dovednosti. V každém případě je důležité poradit se s vyučujícím nebo se školním poradcem. 

Sdílej na facebooku
Autor: mif

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku