Potřebuje vaše dítě logopeda? Kdy k němu jít a jak bude terapie probíhat

  • Potřebuje vaše dítě logopeda? Kdy k němu jít a jak bude terapie probíhat
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    11. září  2017 
     06:00

    Máte pocit, že vaše dítě špatně vyslovuje některá slovíčka, ráčkuje nebo má problém se sykavkami? Možná je načase vyhledat odborníka! Čím dříve totiž začnete s nápravami, tím lépe.

  • Kdy poprvé do logopedické poradny?

    Autor: iStock

    Obvykle přicházejí k logopedovi děti, které začínají pozdě mluvit, a to krátce po třetím roce. Problémy s výslovností se řeší kolem 4., 5. roku, ale jde to i dříve (nebo později), podle povahy poruchy. Jakmile končí batolecí věk a dítě se přehoupne do předškolního věku, dost často se mu zvětšuje nosní mandle, což bývá jednou z příčin špatné výslovnosti sykavek. „Také poruchy hlasu způsobené nesprávnou polohou jazyka (dítě dýchá s otevřenou pusou a jazykem nejčastěji na dolních zubech), lze řešit velmi brzo. Intervaly mezi konzultacemi mohou být v takovém případě delší a jde při nich především o instrukce rodičům a předvedení vhodných her a postupů,“ říká logopedka Kutálková.

     

    Zařizujete dětem dětský pokoj? Zkuste to podle feng-šuej:

     

  • Dopřejte dítěti čas na nápravu

    Autor: iStock

     

    Vývoj řeči končí kolem sedmého roku, takže do této doby je vhodné všechny logopedické vady odstranit. Někdy se to ale nemusí podařit ani při sebevětší snaze na obou stranách. Pak se mění postupy – jinak se totiž pracuje s předškolákem, jinak s žákem. Nejčastěji chodí předškolní děti na logopedii jeden rok, ale není to podmínka. To, jak budete dlouho logopeda navštěvovat, záleží na okolnostech. Někdy stačí jedna návštěva, jindy chodíte na logopedii několik let. Četnost souvisí samozřejmě taky s typem a hloubkou vady. Ideální je, když vadu řeči začnete řešit ještě v době, kdy dítě nechodí do školy.

     

  • Postup při terapii

     

    Autor: iStock

    Logoped nejdřív dítě vyšetří a stanoví tzv. terapeutický plán. Pokud jde o komplikovanější vadu, je potřeba spolupráce i s dalšími odborníky. „Jde-li o vadnou výslovnost hlásek, obvykle postačí pro důkladné vyšetření logoped a foniatr. Doba terapie je různá. Některé děti se naučí hlásku po dvou či třech sezeních, jiným to trvá déle. Hodně záleží na spolupráci dítěte a hlavě na spolupráci rodičů,“ říká logoped Petr Staníček. Nedá se nic dělat, nestačí jen chodit na konzultace, musíte taky poctivě pracovat doma. Jedině tak bude efekt stoprocentní. Netrapte se, že to vašemu dítěti půjde pomaleji, každé se učí jinak.

     

  • Domácí trénink je nutnost

    Autor: iStock

     

    Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že bez domácího drilu se výsledků nedočkáte. Nejstarší syn ráčkoval až do deseti let a už jsme skoro nedoufali, že se to někdy podaří. Podařilo – ale skutečně jsme každý den makali i doma. Pro vývoj řeči můžete udělat hodně sami už v raném věku. Pokud ještě vaše dvouleté dítě nemluví, mluvte s ním co nejvíc, aby si rozhýbalo jazyk, aby jím umělo hýbat ze strany na stranu, dotýkalo se jazykem nosu nebo aby si olizovalo pusu. „Díky tomu podporujete mluvení, a usnadňujete tak napodobování správných artikulačních pohybů. Nejlehčí jsou hlásky B,P,M, F a V, nejtěžší R a Ř (tam je třeba, aby se špička jazyka rozkmitala),“ vysvětluje logopedka Kutálková.

     

  • Pomocné říkanky ano, nebo raději ne?

    Autor: iStock

     

    Podle logopedky Dany Kutálkové rozhodně nepodnikejte nic sami. Nedoporučuje také nácvik podle toho, co jste si pamatovali ze svého dětství nebo co vám poradila nějaká maminka na pískovišti. Oblíbené jsou hlavně tyto pomůcky: „tdpaslíček“ nebo „tdubky“ a podobně. Vždy je lepší poradit se s odborníkem, protože stejně znějící odlišnosti ve výslovnosti můžou mít několik různých příčin, a tím pádem i různé postupy při nápravě. Někdy stačí doplnit některou schopnost (rozhýbat jazyk) a na nácvik slov ani nedojde, protože porucha sama zmizí dalším vývojem.

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku