10 věcí, které se ve škole bohužel neučí. Rodiče, je to na vás!

  • 10 věcí, které se ve škole bohužel neučí. Rodiče, je to na vás!
    Děti mají mnoho zvídavých dotazů. Jak na ně odpovědět?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    16. srpna  2020 
     06:00

    Škola vás jistě naučila mnohé, ale na některé životní situace prostě osnovy nepamatují. Tady je deset věcí, které byste měli umět či znát, abyste vedli spokojený život. A na vás je také, abyste je naučili své děti. 

  • 1. Umět zacházet s penězi

    Funguje u vás doma, co se týká domácích prací a povinností, tak trochu výměnný obchod? Za umytí nádobí dvacka, za jedničku z matematiky hračka? Nedělejte to, radí odborníci.
    Funguje u vás doma, co se týká domácích prací a povinností, tak trochu výměnný obchod? Za umytí nádobí dvacka, za jedničku z matematiky hračka? Nedělejte to, radí odborníci.
    Autor: iStock

    Netopíte se v dluzích a peníze v podstatě máte. Jenomže když vám v termínu nepřijde výplata, děsíte se, že vám neodejdou trvalé platby? U peněz podle odborníků jde ani ne tak o to, kolik vyděláváte, ale o to, že s penězi neumíte zacházet. Na tohle podle finanční expertky Marcely Hrubošové existuje jednoduché pravidlo.

    Ať vyděláváte 12 nebo 50 tisíc korun, je třeba si peníze umět rozdělit, a to ideálně podle pravidla 1 – 7 –2, kdy 1 (10 %) je odměna sobě, 7 (70 %) je režie spojená s vaším životem a 2 (20 %) tvoří úspory a rezervy. „Tímto způsobem vyjdete a našetříte,“ říká.

    I děti byste měli naučit znát hodnotu peněz. Jak na to? „Mluvte se svými dětmi o penězích,“ důrazně doporučuje dluhová poradkyně Maria Rost. Měly by vědět, proč se některé věci koupit nemohou. I to, že nákupy na splátky či pomocí kreditní karty často vedou do dluhů.

    Více se dozvíte v tomto článku:
    Mami, kup mi to! Naučte děti znát hodnotu peněz



  • 2. Správně se rozhodovat

     

    Umění se rozhodnout
    Umění se rozhodnout
    Autor: iStock

    Když si špatně vyberete barvu laku na nehty, přinejhorším se vám nebude líbit. Jestli ale učiníte špatné rozhodnutí třeba při výběru partnera, budou následky horší. U rozhodování je podle koučky Evy Markové nejdůležitější poznat sám sebe a podle toho volit: „Pokud cítíte, že je to správné rozhodnutí, jste o něm vnitřně přesvědčeni, je velká pravděpodobnost, že se rozhodnete dobře.“

    I vy byste měli učit děti rozhodnosti. Dávejte jim na výběr, například v tom, co by rády dělaly. Děti, které dělají činnosti, které jim vybrali druzí, se stávají pasivními a závislými na jiné autoritě. Dá se s nimi jednodušeji manipulovat. A to přeci nechcete.



  • 3. Nesrovnávat se s ostatními

    Děti mají často velmi zvídavé otázky. Odpovídejte jim pravdivě a nic jim nezatajujte.
    Děti mají často velmi zvídavé otázky. Odpovídejte jim pravdivě a nic jim nezatajujte.
    Autor: iStock

    Srovnávat se po fyzické, sociální a finanční stránce s ostatními je past. Vždycky budete mít kolem sebe lidi, kteří jsou krásnější než vy, vstávají dřív, stihnou toho víc, jsou úspěšnější. Zaměřte se na svůj vlastní život, vlastní cíle. Když budete mít pořádek v hodnotách, přestanete se dívat na druhé, zmizí závist a jednodušeji se zorientujete i v prioritách, což zase bude mít pozitivní vliv na váš time management a posléze na celý váš život.

    Tohle musí pochopit i děti. Každý jsme jiný a nikdo nemůže mít všechno. Zkuste je k tomu vést.

    A rozhodně je také nesrovnávejte se spolužáky, to nedělá dobrotu. Děti mohou získat pocit, že jsou špatné a vy byste raději měli doma Aničku, která se učí líp a nezlobí. Více si přečtěte třeba tady: Jste originál! Tak se přestaňte srovnávat s ostatními!

  • 4. Nebát se rutiny

    ...
    ...
    Autor: iStock

    V poslední době nemá stereotyp dobrou pověst. Je považován za něco, co nás spoutává a požírá kreativitu. Ačkoli říkáme, že v životě preferujeme různorodost a volbu, výzkumy dokazují, že jsme přece jen šťastnější s limitovanými možnostmi.

    Rutina pomáhá omezit počet možností, a tím i počet rozhodnutí. Dává našemu životu řád. A konečně – na zaběhnuté rutině je dobré i to, že ji můžete občas porušit, tu a tam z ní vybočit.

    Pro děti jsou řád a pravidla důležitá. Pokud rodiče dětem včas nastavili hranice, vyrostou z nich dospělí, kteří jsou šťastnější, tvrdí často psychologové. Ti, kteří řád v dětství postrádali, v životě více tápou. 

  • 5. Správně a dostatečně spát

    Maminka ukládá chlapce ke spánku.
    Maminka ukládá chlapce ke spánku.
    Autor: iStock

    Kvalitní spánek je naprostým základem dobrého zdraví a šťastného života, přesto ho podceňujeme. Ačkoli je to hodně individuální záležitost, odborníci nejčastěji hovoří o sedmi až devíti hodinách. Čtyři nebo pět hodin odpočinku je málo.

    A víte, kolik hodin spánku potřebuje vaše dítě? Možná vás to překvapí. Přečtěte si článek níže:

  • 6. Zpochybňovat odborníky

    Učitel jako autorita
    Učitel jako autorita
    Autor: iStock

    Nebojte se zpochybňovat názory takzvaných odborníků. Několik studií ukázalo, že když slyšíme mluvit odborníka, část mozku, která je zodpovědná za nezávislé rozhodování, se vypne.

    Ale rady expertů bychom neměli jen pasivně přijímat, protože i oni jsou omylní. Měli byste pochopit, že odborníci jsou od toho, aby vám poradili, nikoli za vás rozhodli. Nejlepšími odborníky na sebe jsme přece jen my sami.

    I tuto radu předejte svým dětem. Učte je vlastnímu úsudku. Diskutujte a ptejte se jich, co si o tom a tom názoru myslí. Nemusí ho vždy přejímat. 

  • 7. Prožívat radost jako v dětství...

     
    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když se zeptáte lidí, co zajímavého zažili v poslední době, většinou odpovědí, že nic. Znamená to, že mají nezajímavý život a důvod být nešťastní? Podle psychologů nikoli, jenom věci zajímavé, které nám dělají radost a náš život šťastnější, neumíme prožít. Jsme na dovolené, ležíme na pláži a řešíme, aby nám za pár dní neuletělo letadlo. V tu chvíli je ale důležité něco úplně jiného...

    Kdyby dětem vydržela ta dětská radost z maličkostí co nejdéle, bylo by to báječné. 

  • 8. Pečovat o přátelství

     

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Lidé, kteří mají kolem sebe blízké přátele, se častěji cítí šťastní. Mají s kým sdílet život, nepřipadají si osamělí a zbyteční. Naopak dospělí lidé bez přátel v průměru více konzumují alkohol, méně sportují, jsou během dne unavenější a tak dále. Přátelství může být celoživotní oporou, nicméně i o něj je třeba pečovat.

    Rejstřík vašich přátel by měl přitom zahrnovat důvěrné kamarády i obyčejné známé, které do něj budete přibírat v průběhu celého života. Nebojte se ani v pokročilejším věku být členem nějaké skupiny. V Česku se to moc nenosí, ale stačí si vybavit ten příjemný pocit, když jednou za čas přijdete „mezi své“. Ať je to sportovní tým, kapela nebo klub čtenářů.

  • 9. Být vděční

     

    Smí rodič svým dětem zalhat? V některých případech ano.
    Smí rodič svým dětem zalhat? V některých případech ano.
    Autor: iStock

    Není náhoda, že kdykoli se dnes mluví o tématu osobnostní růst nebo životní spokojenost, doporučují odborníci praktikovat vděčnost. Abyste si ji dostatečně uvědomili, nejde jen o to, rozpomenout se na ni, ale také si ji třeba zapsat.

    Ve Spojených státech na vděčnost dokonce zavedli specializované diáře, kde si každý den poznamenáte jednu až tři věci, za které jste vděční. Zdejší odborníci mají za to, že když si uděláte poznámky, co pro vás různé věci znamenají, budete schopní je mnohem víc ocenit. Nejenže se tímto způsobem dokážete koncentrovat na věci dobré a pozitivní, ale také nebudete brát svou situaci za samozřejmou, a tudíž ani pociťovat závist.

    I tohle můžete s dětmi trénovat. Můžete společně hrát i hru „růže a trny“ – každý z rodiny řekne jednu nejlepší věc a jednu nejhorší věc, která se mu ten den stala. Cílem je zaměřit se spíše na pěkné a pozitivní věci (za které jsme vděční). Na závěr hry každý z rodiny řekne jednu věc, na kterou se zítra těší, nebo řekne, co pěkného podle něj zítřek přinese.

  • 10. Umět se soustředit

    Nejde dětem matematika? Povzbuďte je!
    Nejde dětem matematika? Povzbuďte je!
    Autor: iStock

    Víte, že nejlepší nápady a utřídění myšlenek přicházejí ve sprše? Je to logické, protože když se myjete, nedá se u toho dělat nic moc jiného. Říká se, že umění soustředit se je dnes klíčem k úspěchu prakticky v každé činnosti.

    Pro soustředění je podle psychoterapeuta Michala Mynáře nejdůležitější vnitřní klid, kterého lze dosáhnout meditací nebo jednoduchou činností – třeba že si na půl hodiny sednete se sluchátky na uších, zavřete oči a nebudete se věnovat ničemu jinému. „Klíčem ke klidu a soustředěnosti je zjednodušení,“ uzavírá. A klid také potřebuje čas a trénink. Ani školu jste nevystudovali za den.

    Jak připravit děti na nástup do školy?

/
Autor: Jana Benešovská, kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku