V kolika letech by děti měly dostat první mobil?

V kolika letech by děti měly dostat první mobil?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. prosince  2016 
 10:00

Vaše dítě si k Vánocům víc než cokoli jiného přeje mobil. Ačkoli je mu teprve deset nebo taky třeba jen osm. Kdy mu ho dát? 

Dvě třetiny rodičů tvrdí, že dítě by mělo dostat svůj vlastní mobilní telefon se začátkem školní docházky či až na druhém stupni základní školy. Dříve než v šesti letech by dítěti pořídila mobil pouhá čtyři procenta lidí. Vyplývá to z průzkumu portálu Ušetřeno.cz, kterého se v říjnu a listopadu 2016 zúčastnilo přes 1500 respondentů.

Jako ideální věk pro pořízení prvního mobilu experti uvádějí 8 až 10 let, dříve pouze tehdy, pokud dítě prokazuje nadprůměrnou mentální a sociální vyspělost. "Správný věk pro pořízení prvního mobilu dítěti je přibližně 8 až 10 let. Je to však velmi individuální. Záleží na soudnosti dítěte a jeho schopnostech vnímat sociální vazby s okolím. Chlapci ve věku 6 až 8 let sice bývají při ovládání telefonu technicky o něco zručnější než děvčata, na druhou stranu dívky jsou v tomto věku sociálně vyspělejší, a tedy zralejší pro aktivní telefonickou komunikaci. Chtějí-li mít rodiče jistotu, že jejich dítě plně pochopí principy a pravidla používání mobilního telefonu, doporučuji spíše vyčkat na pozdější věk než se unáhlit,“ dodává dětský psycholog Petr Beroušek.

10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

Zvláště během prvního těhotenství máme dostatek času na načtení důležitých informací i přípravu bytu pro miminko. Je to taky doba, kdy si jeho příchod…celý článek

Podle průzkumu Ušetřeno.cz 26 procent respondentů věří, že svůj první mobil by mělo dítě dostat při nástupu do první třídy základní školy. Úzce to souvisí s potřebou rodičů mít kontrolu, kde se dítě nachází a zda je v pořádku.

Nejvyšší počet lidí (38 procent) soudí, že nejvhodnějším věkem je 8 až 10 let. Až na druhém stupni základní školy, tedy ve věku 11 až 15 let, by mobilní telefon svěřilo svým potomkům 20 procent lidí a teprve až s občankou 9 % účastníků průzkumu.

„Dnešní děti sice ohromují starší generaci svou schopností ovládat tablety už ve věku 3 let, někdy i dříve, ale hrát hry či sledovat pohádky není totéž co telefonovat, tedy aktivně a vědomě komunikovat s člověkem na druhé straně linky. Rodiče si naštěstí tento rozdíl v drtivé většině případů uvědomují,” komentuje výsledky průzkumu Ondřej Nacke, expert na telekomunikace portálu Ušetřeno.cz.

Další podrobnosti o vztahu dětí a mobilů najdete ZDE na webu Maminka.cz

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Víte, jak své děti uspávají královští rodiče? Vlastně dost podobně jako kdokoli jiný. Princ William, otec malého George a jeho sestry Charlotte, před…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Maminka.cz

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku