Jak pomoci dětem, aby dokázaly odolávat tlaku a chlubení vrstevníků

  • Jak pomoci dětem, aby dokázaly odolávat tlaku a chlubení vrstevníků
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    17. ledna  2017 
     06:00

    Bojíme se šikany, ale k té naštěstí zase tak často nedochází. Ale i tak musí naši potomci neustále bojovat s tlakem okolí, soutěživostí ostatních dětí, porovnáváním toho, co kdo má a nemá, a srážením sebevědomí. Jak je naučit se s tím vyrovnávat? 

  • Co byste je vlastně měli naučit?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jak si malé děti porovnávají, kdo jakou dostal stavebnici, jak větší děti můžou tlačit své okolí k tomu, aby si taky dalo nějaký alkohol či drogu. A to jako rodiče moc nechceme.  Jak tomu předejít? 

    Je obzvláště důležité naučit děti, aby dokázaly samostatně uvažovat, věřily samy sobě a věděly, jak reagovat na nátlak vrstevníků. S podobnou výchovou je potřeba začít mnohem dříve, než se dítě začne do podobných situací dostávat. 

  • Vrstevníci jsou potřeba

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bylo by velkou chybou snažit se dítě uchránit tak, že budete minimalizovat jeho styk s vrstevníky, protože kontakt s nimi přináší i mnoho výhod, pomáhá rozvíjet sociální dovednosti, dítě se mezi nimi může inspirovat i ke spoustě dobrých věcí, společně mohou soutěžit v nějakém sportu, pomáhat ostatním a podobně. 

  • Bacha, tohle už je nátlak

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pomozte dítěti pochopit rozdíl mezi přirozeným vlivem vrstevníků a nátlakem z jejich strany, kdy by ho přesvědčovali k něčemu, co je proti jeho mysli. Naučte ho říkat jim NE a nebát se toho, funguje to, a navíc ostatní pochopí, že vaším potomkem nebudou moci snadno manipulovat, a nebudou to zkoušet znovu a znovu. 

  • Ať si stojí za svým názorem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Naučte ho odmítat nabídky, o které nestojí, a naučte ho, aby to dělalo slušně, i kdyby k němu kamarádi snad slušní nebyli. To je důležité, protože vzteklou a zlostnou reakci by mohli příště použít proti němu. Mělo by tedy říkat něco ve smyslu "vážím si tvého názoru/nabídky, ale můžu mít jiný, že ano?".

  • Vztahy se mění

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Připravte potomka na to, že mezilidské vztahy jsou dynamické a mění se, že spolužáci mohou vytvářet různé skupiny a že ti, kdo se včera nenáviděli, budou dnes přáteli, a naopak. 

    10 důvodů, proč je pro dítě dobré, aby mělo sourozence. To vás nenapadlo!

    10 důvodů, proč je pro dítě dobré, aby mělo sourozence. To vás nenapadlo!

    Popravdě řečeno, být jedináčkem má také své výhody. Od nedělené rodičovské pozornosti až třeba po vyšší kapesné. Ale mít sourozence jich má možná ještě…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku