Jak můžete svému dítěti usnadnit kreslení a psaní? Ptejte se speciální pedagožky!

Jak můžete svému dítěti usnadnit kreslení a psaní? Ptejte se speciální pedagožky!
Mgr. Světlana Drábová je specialistkou na předškolní pedagogiku, především pak na pedagogické poradenství a diagnostiku
Foto: Archiv
Sdílej na facebooku
13. srpna  2019 
 14:29

Máte doma školáka nebo předškoláka? Pak by vás mohlo zajímat, proč jsou tolik důležité správný úchop psacích pomůcek i správný sed. Jak může nesprávné držení psacího náčiní ovlivnit školní úspěšnost prvňáčka? Jak můžete svému dítěti usnadnit a zpříjemnit kreslení a psaní? Jaké pomůcky jsou ideální pro rozvoj grafomotoriky? Jak se liší psaní leváka od praváka? Na to a mnohem více se můžete ptát ve čtvrtek 15. 8. od 12.00 speciální pedagožky Mgr. Světlany Drábové.

Nechte si poradit, jak děti připravit na příchod školy do jejich života či jak s nimi pracovat, aby je školní příprava více bavila.

Mgr. Světlana Drábová studovala Pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci a speciální pedagogiku na UJAK v Praze. Je specialistkou na předškolní pedagogiku, především pak na pedagogické poradenství a diagnostiku. Od roku 1998 pracuje v soukromé speciálněpedagogické praxi pro děti s nejrůznějšími poruchami a oslabeními (specifické poruchy učení – dyslexie, dysgrafie, dyskalkulie, ADHD apod.).

ONLINE CHAT
?
Dobrý den, jak s dětmi trénovat správný úchop pera / pastelky / tužky? Děkuji (Irena)
Foto
Viz výše
?
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaké psací potřeby bych měla vybrat pro budoucího prvňáčka? Mám seznam (tužky HB, pero, pastelky) ze školy, ale žádnou bližší specifikaci. Velmi děkuji, Krejčová (Krejčová)
Foto
viz odpověď výše
?
Existují nějaké tužky, které byste dětem vyloženě doporučila? Myslím tím děti, které se teprve učí psát. Asi bychom jim neměli dávat do ruky obyčejnou propisovačku, že? (Libuše)
Foto
Odpověď viz výše. Předškoláci by rozhodně neměly používat propisky. Nutné je dbát i na správný posez - nohy podložit stoličkou, aby nebyly ve vzduchu - důležitá je opora o obě nohy a ruku, kterou nepíšeme ¨přidržujeme papír, abychom mohly volně posunovat po papíře ruko, kterou píšeme.
?
Dobrý den, jak mám dítě přesvědčit, aby si se mnou kreslilo, když ve chvíli, kdy mu začnu opravovat ruku, aby pastelku drželo pořádně, ho to samozřejmě přestane bavit a odmítá pokračovat v činnosti? (Jiřina )
Foto
Musíte zpočátku nenápadně klidně na 2-4 sekundy, vkládat dítěti psací náčiní do ruky (zapouštět kapku vody do sklenice, mokrého podkladu), aby dítě nevnímalo, že ho vedete, ale zajímalo se o činnost a sledovalo ji, pak teprve začít po chviličkách kreslit a nenápadně ho usměrňovat (2,5-4 roky). U chlapců i do pěti let. V tomto období je důležité u dítěte vyvodit a zafixovat správný úchop. V první třídě je již pozdě
?
Dobrý den, paní učitelko, poradíte mi, jaké pero pořídit synovi do první třídy? Vím, že budou nejprve začínat s obyčejnou tužkou a pero používat později, ale rád bych využil možnosti se optat už teď. (Václav )
Foto
Zčásti předešlá odpověď. Na trhu je velký výběr per, v dobrém papírnictví vám jej nechají vyzkoušet (vhodné jsou např EASYoriginal graffiti, stabilo fun, byrdy nebo bady…
?
Dobrý den, paní magistro, poradíte mi, jak vybrat vhodné vybavení do penálu prvňáka? Stojí to celkem dost peněz, a tak bych ráda nakoupila vybavení, které bude kvalitní a mojí Aničce ku prospěchu. Děkuji, Helena (Helena )
Foto
Doporučila bych pastelky a tužky s výřezy, usnadňují dětem fixaci správného úchopu, fixy scribi ze zasunovacím hrotem. Pero nechte až na dobu, kdy s ním dítě bude začínat psát (rodinná slavnost), významný krok v životě prvňáka. Mělo by si vybrat společně s rodičem pero, které mu vyhovuje a bude se mu líbit (motivace)
?
Sedmiletý syn drží pero sice správně, ale strašně křečovitě, takže ho bolí ruka a do papíru vyloženě ryje. Co s tím? Děkuji. (Juliana)
Foto
Vyhledejte speciálního pedagoga, který se zabývá grafomotorikou. Vhodné je jej vyšetřit a zjistit příčinu křečovitého úchopu vašeho syna a nastavit vhodnou reedukaci. Ale potřebovala bych jej vidět.
?
Dobrý den, existují rozdíly mezi kvalitou tužek a pastelek? Některé stojí 50 korun a jiné až 300 korun a já nejsem sto pochopit, jaký je mezi nimi rozdíl? Pořizuji výbavu pro prvňáka a v papírnictví mi nebyli schopni to vysvětlit. Viděla jsem tam pastelky s výřezama pro prsty, myslíte si, že to dětem fakt ulehčuje práci s tužkou? (Saška )
Foto
V pastelkách a tužkách jsou velké rozdíly. U pastelek poznáte nejlépe tvrdost vezmete-li žlutou nebo tělovou pastelku, musí snadno zanechávat stopu bez tlačení na ni, jinak dítě vede ke spastickému úchopu. Vámi zmiňované pastelky a výřezy výrazně usnadňují dítěti osvojení správného úchopu a jeho fixaci.
?
Dobrý den, zjistila jsem, že můj syn drží špatně pastelky při malování. Když jsem ho to chtěla přeučit dostal pomalu hysterický záchvat, papíry i s pastelkami hodil do kouta a odmítal si to nechat vysvětlit. Mám do něho "hučet" sama nebo mám přeučení nechat na učitelkách až po prázdninách půjde do první třídy? (Jarka)
Foto
Bylo by vhodné odcvičit kurz paní doktorky Heyrovské, kdy dítě dva měsíce nedrží psací náčiní špetkovým úchopem a cvičí speciální rehabilitační program - vrací zpět ve vývoji a uvolňuje velké klouby ruky, pak se znovu vyvozuje a fixuje správný úchop za pomoci ergonomického programu (trojhranné psací pomůcky - např firmy Stabilo viz předchozí odpověď) jinak nesprávný úchop v tomto věku,pravděpodobně již nepodaří napravit
?
Mám dvojčata, příští rok by měli jít do první třídy, proto bych se chtěla zeptat, jestli je mohu na školu nějak připravit? mám na mysli nějaké praktické věci, krom toho, že si s nimi hraju a v hrách je podporuju. (Lenka )
Foto
Je důležité s dětmi v předškolním roce každý den hravými technikami cíleně pracovat, v kratších 7-10 minutových intervalech. Né příliš dlouho. Rozvíjet motoriku, grafomotorické a řečové dovednosti, rytmus (skákat panáka, gumu, školku s míčem, přijela tetička z Číny…), komunikaci s vrstevníky a dospělými, konstruktivní hry… Vhodné jsou třeba sešity pro předškoláky - dbát při jejich plnění na správný sed, úchop, využívat ergonomické psací potřeby - pastelky s výřezy, např. stabilo easy color, tužka graph, pero original graffiti
?
Dobry den, mam syna, pujde do 7. tridy. Temer nepise, chyby dela temer v kazdem slove, kdyz uz neco napise (vetsinou velke tiskaci písmo). Ve skole ma asistentku. Vyborne si ovsem pamatuje to, co se ve skole uci.. Samozrejme zejmena to, co ho bavi. Největší prekazkou je dle nas jeho nechut s timto problemem něco udelat. Chodime ke specialni pedagozce, ale stale bez vysledku. Cte take spatne, hlavne se mu nechce, a to cte jiz od prvni tridy temer denne, jen vyjimecne nečte. I matematika je problem. Nasobilka se nedari. Vzdy ji zapomene. I kdyz se procvicuje. Vypada to, jako by ji proste nechtel umet. Je mu to jedno. Mame ještě nejakou sanci, aby se mu zadarilo? Je diagnostikovany dyslektik, dysortografik, dyskalkulik.... Radi bychom mu pomohli, ale vypada to, ze nic se stale nedari. Je ze vseho toho opakovani uz otraveny. Intelektove je vse v poradku. Dekuji za jakoukoliv radu. (Martina H)
Foto
Mám příliš málo informací na fundovanou odpověď, Intervence v takovém případě je v 7 třídě dosti obtížná, ale musela bych znát více informací. Omlouvám se.

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku