Proč jsou jedináčci samotáři a nejstarší vystresovaní?

Jakou sourozeneckou konstelaci máte doma vy?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
12. února  2016 
 08:00

Říká se tomu sourozenecké konstelace. Když si uvědomíte, jak moc vás ovlivnilo to, kolikátá v pořadí jste se narodila, nebo to, jestli vůbec máte sourozence, změní vám to život. Jako mně.

Když jsem četla poprvé knihu Sourozenecké konstelace, nemohla jsem se odtrhnout. Sedělo to neuvěřitelně. Na mě, na partnera, na moje děti. Tak proto je můj nejstarší tak umanutý a prostřední proplouvá životem lehce a hravě! Proto jsem tak tvrdohlavá, soutěživá a všude a ve všem chci být dobrá! Ukazuje se, že jedna ze zásadních okolností, které dávají směr vašemu životu, je kromě výběru partnera a povolání i to, jestli jste jedináček, benjamínek, nejstarší holka nebo druhorozená. A ono to opravdu sedí. Schválně, jestli se poznáte...

1. Prvorozený musí mít vše dokonalé

Z podlahy domácnosti, ve které vládne prvorozená hospodyně, by se dalo jíst. Její košile jsou vždy perfektně vyžehlené, všude musí být první, ví naprosto přesně, co chce, a nebojí se na tom máknout.

Táto, bude to génius

Není divu, že mezi prvorozenými je nejvíc šéfů, manažerů nebo alespoň rodinných vládců. Jsou totiž extrémně snaživí a cílevědomí. Proč? Vzhledem k tomu, že se na ně novopečení rodiče nejvíc těšili, pravděpodobně se i nejvíc připravovali, studovali výchovu, byli úzkostliví, nejistí, sledovali lupou každý krůček, hodiny a hodiny četli pohádky a předpokládali, že se jim narodil malý génius. A tak se prvorozený snažil být nejlepší na celém světě. Většina z toho už nikdy nevyrostla a snaží se o dokonalost do konce života. Na tom by nebylo nic špatného. Prvorození jsou totiž velmi pracovití, jako zaměstnanci jsou nepřekonatelní, dá se na ně spolehnout, vědí, co chtějí, jsou systematičtí i pořádní. Jenže to má malý háček. Ty, které přinese rodičům čáp jako první, se snaží tolik, že kolabují při sebemenším neúspěchu, jsou neustále vystresovaní, chybí jim radost (bodejť by ne, když museli tak rychle dospět) a jsou přehnaně nároční na své okolí.

Bod zlomu: Ve chvíli, kdy se prvorozenému narodí sourozenec, musí ze dne na den nejen dospět, ale najednou i ztratí všechna svá privilegia, pozornost rodičů, babiček i dědečků a padne na něj role velkého pomocníka mladšího brášky nebo sestřičky. Není divu, že kdykoli ho požádáte o pomoc, neumí odmítnout.

Co se musí naučit: Že i nedokonalost je krásná, říct ne je osvobozující a nikdo vás kvůli tomu nezavrhne, občas je fajn přestat pracovat, hodit nohy na stůl a jen se poflakovat. Být tedy sem tam sobecká, nezodpovědná a líná vám jen prospěje.

Ideální profese: Milují práci, kde musí přemýšlet a můžou ukázat, co v nich je. Jsou to skvělí šéfové, tahouni kolektivu, ale fungují i v sociálních oblastech, kde pomáhají.

Kdo se k nim hodí: Nejlépe jim to bude klapat s nejmladším, protože je bude bavit o něj pečovat a zároveň se jím nechají bavit. Rozumět si bude prvorozený i s prostředním, protože oba jsou naučení dělat kompromisy. 

2. Prostřední se baví a užívají si život

Zatímco prvorozený dře, co mu síly stačí, prostřední potomek přijde z práce domů, udělá si v klidu kafíčko, pustí televizi a po dvou třech hodinách se možná zvedne a jde uklízet.

První rok: Měsíc po měsíci. Co musí dítě umět, aby nebylo pozadu?

První rok: Měsíc po měsíci. Co musí dítě umět, aby nebylo pozadu?

Zásada číslo jedna: nepozorujte své dítě zase tak moc. Ani ho neustále neporovnávejte s jeho vrstevníky či tabulkami na webu. Zásada číslo dvě: pokud…celý článek

Mimoňové 

V dětství to měli prostřední pekelné. Rodiče museli zvládat dva potomky, takže občas přehlédli, že druhorozený řekl první slovo, krásně kreslí a zpívá jako Gott. Nejsou totiž tak vyburcovaní jako prvorození ani tak roztomilí jako benjamínci. Jsou vlastně tak trochu mimo hru. Nezbývá jim nic jiného než bojovat o pozornost – nebo to vzdát. A to je důvod, proč mají prostřední děti tak odlišné povahové rysy.

Souboj titánů 

Někteří druhorození se snaží napodobit svého staršího sourozence a jsou zničení z toho, že jim to nejde dost dobře. Jiní naopak vyvinou obrovské úsilí, aby z nich byl pravý opak. Proto jsou prostřední často protikladem prvorozeného. Pokud je nejstarší dítě vzorné, chytré, šikovné, jeho mladší bratr nebo sestra si nechají obarvit číro, vykašlou se na školu a mluví sprostě. Platí to ovšem i obráceně. Jestliže se nejstaršímu nedaří, nic neumí a má potíže s alkoholem, jeho mladší sourozenec na sobě pracuje, piva by se nedotkl ani za nic a dokáže spravit auto, vymyslet geniální projekt a vydělat majlant.

Mám to špatně? Nevadí…  

Největší problém druhorozených je zakořeněný pocit z dětství, že o ně nikdy nikdo moc nestál. Můžou mít kvůli tomu propady sebevědomí, často se upínají k partám kamarádů, často také jako první odcházejí z domova. Prostřední toho od života moc nečekají, a tak díky tomu, že na ně rodiče moc netlačili, umějí přijímat sami sebe i ostatní takové, jací jsou, a nehroutí se, když udělají chybu. 

FOTOGALERIE - CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O SOUROZENCÍCH

Co se musí naučit: Že není třeba se snažit být jako někdo jiný, že nejdůležitější je, aby měli rádi sami sebe, a že občas je fajn zvednout se a začít něco dělat.

Ideální profese: Geniální jsou prostřední děti všude, kde je třeba využít umění kompromisu. Jsou to skvělí obchodníci, právníci, mediátoři i psychologové.

Kdo se k nim hodí: Prostřední si nejvíc bude rozumět s nejmladším, je totiž tolerantní ke všemu, tedy i k požadavkům rozmazleného benjamínka.

3. Benjamínci nikdy pořádně nedospějí 

Když se potřebujete pořádně pobavit, zasmát a uvolnit, zavolejte benjamínkovi. Večeři vám sice neuvaří, ale bude s ním legrace a vy zapomenete, že vás kdy něco trápilo. Třídní bavič je vždycky benjamínek.

Všímej si mě! 

Nejmladší děti jsou v dětství rozmazlované a jsou tak trochu nesnesitelní smradi, ze kterých vyrostou zábavní, srdeční a úžasní baviči. Nemají také problém vás kdykoli zmanipulovat a vůbec si zařídit život tak, aby šlapal podle jejich představ. Nejhorší, co můžete benjamínkovi udělat, je, že si ho nebudete všímat. Vyžaduje víc pozornosti než všechny ostatní děti – a běda, když ji nedostanou!

Od dupání nožičkama přes hysterické scény po předstírání nemocí – udělají všechno, abyste je konečně zaregistrovali. Co jim také zbývá, když jsou jejich starší sourozenci šikovnější, schopnější a uznávanější?

Šašci s bolavou duší 

Dospělí benjamínci navenek působí, jako by se narodili pod šťastnou hvězdou. Jsou srdeční, zábavní, vypadá to, že je nic, ale vůbec nic netrápí a každý je má rád. Problém je, že v duši se jim odehrává spousta dramat. Trápí je nedostatek sebevědomí, strach z toho, že nejsou dost dobří, že je nikdo nebude chtít, že je nikdo nebere vážně a že prostě musí být úžasní a bezstarostní, i když jim je pod psa. I proto je jedním z nejvýraznějších znaků nejmladších rozpolcenost. Všimněte si, jak rychle se okouzlující bavič změní ve vzdorovitého protivu. Často se stává, že z benjamínka vyroste nezvladatelný šašek, který nic a nikoho nebude brát vážně, nikdy nedospěje a s nímž celý život budou problémy.

Co se musí naučit: Benjamínci, nebojte se přijmout zodpovědnost sami za sebe a nesnažte se za každou cenu být středem pozornosti a ovládat druhé. Naučte se mluvit o svých pocitech a přiznat smutek i slabost. No a co, že nejste vždycky úžasní a zábavní. I tak jste super!

Ideální profese: Benjamínkům je nejlépe tam, kde nemusí nic těžkého řešit, můžou komunikovat a bavit se. Jsou z nich skvělí herci, baviči, pracovníci reklamek nebo moderátoři.

Kdo se k nim hodí: Ideální pár tvoří s jedináčkem nebo nejstarším, ale snesou se i s druhým benjamínkem.

4. Jedináčci všeho dosáhnou, ale neradi se dělí 

Jejich byt je dokonalý. Všechno ladí – barvy, vůně, materiály, světla, prostě všechno. Ale na návštěvě si vás nechají jen chvíli. Pak chtějí klid.

Podobní nejstarším 

Jedináčci mají podobné rysy jako prvorození. Nakonec rodiče je vychovávali dost podobně (tedy jen do chvíle, než přišel do rodiny další potomek). Věnovali jim veškerou pozornost, inspirovali je, rozvíjeli, povzbuzovali a snažili se tak moc, až z nich vychovali pracovitého perfekcionistu, který všechno zvládne, umí se o sebe postarat, ale neodpouští chyby. Téměř všichni jedináčci jsou chytří, šikovní, pracovití a nezávislí. Někdy ovšem také nesnesitelní.

Osamělí jezdci

Největší rozdíl mezi jedináčkem a prvorozeným je ten, že jedináček se nikdy nemusel o nic dělit. O pozornost, hračky, o sladkosti, ale ani o trápení, strach, pocity. Proto jsou často uzavření, těžko navazují dlouhodobé vztahy a problémy řeší zásadně sami. Jsou totiž zvyklí hrát si sami, smát se sami, bavit se sami… Dospělého člověka, který nemá sourozence, si můžete představit jako drsného westernového jezdce, který sám přepere bandu lotrů, ale nesnese vedle sebe parťáka. I kdyby ho to mělo stát život.

Co se musí naučit: Že život není jen práce, ale i zábava, že je dobré víc dávat než dostávat, že je fajn některé věci neplánovat a nechat se unášet proudem.

Ideální profese: Zvládnou i naprosto extrémní práci, se kterou by si nikdo jiný neporadil. Můžou z nich být kosmonauti, lékaři, vědečtí pracovníci i geniální badatelé.

Kdo se k nim hodí: Jedináčkům to bude klapat s benjamínkem, který je trochu uvolní, inspiruje a zbaví napětí.

Sdílej na facebooku
Autor: Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku