Den otců? Čeští muži už si nemyslí, že dětem mají utírat zadky jen matky

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
16. června  2016 
 06:00

Slavíte ve vaší rodině květnový Den matek? Pak byste měli slavit i Den otců, který má v zámoří už více než stoletou tradici. Samozřejmě slavit nemusíte nic, ale proč si při téhle příležitosti nepřipomenout, co všechno mohou pro své děti znamenat matky a co zase otcové?

Když jsem hledala fotky k tomuto článku a zadala jsem klíčová slova
"otec, děti", vylezly přesně takové fotografie, jaké jsem očekávala. Otec a děti na hřišti, otec a děti na pláži, otec a děti na kolech, otec a děti a samý smích... Dalo práci, abych našla i fotky, na kterých muži s potomky píšou úkoly, starají se o ně, když jsou nemocní, nebo s nimi zjevně řeší něco ne moc příjemného. Ale byly tam! 

Vzpomněla jsem si taky na svého někdejšího kolegu, který mi zcela s vážnou tváří tvrdil, že role otce přichází až v době, kdy je možné s dětmi podnikat například celovíkendové túry a že muži tu rozhodně nejsou od toho, aby dětem utírali zadky nebo s nimi psali úkoly.

Mužů, kteří si to nemyslí, naštěstí taky přibývá. A pro mě je to důkaz toho, že i čeští otcové se mění a zajímají se o své děti se vším všudy, nikoli jen jako o zmenšeniny sebe samých, s nimiž se lze občas báječně pobavit – a pak je zase vrátit matce. To totiž hodně dlouho bylo úplně normální. 

Den otců pochází z USA a poprvé se slavil už v roce 1910. S nápadem na jeho vznik přišla vděčná dcera – Sonora Smart Dodd, jejíž otec se po smrti své ženy sám staral o pět dětí. U příležitosti Dne otců se i letos po celé České republice koná neformální happening Tátafest, který letos slaví své 10. narozeniny. „Chceme upozornit na to, že otcové jsou důležití pro děti, rodiny i společnost. A že si zaslouží svůj svátek,“ říká Martin Jára, ředitel Ligy otevřených mužů, která je společně s Unií center pro rodinu a komunitu hlavním iniciátorem Tátafestu.

V Praze se akce koná v neděli 19. června od dvou odpoledne na palubě lodi Cargo Gallery na Rašínově nábřeží. Zahrají kapely Tata bojs a Callnowblues. V průběhu odpoledne bude také vyhlášen Táta roku, vyhrát může každý aktivní táta, jehož nominují například jeho blízcí nebo spolupracovníci. Akce je určená především mužům – otcům, ale je přístupná i pro širokou veřejnost. Kromě Prahy se koná tradičně také na mnoha dalších místech v ČR. Například v Ostravě, Brně, Olomouci, Plzni, Frýdlantu, Chrudimi nebo Krásné Lípě.

„Den otců vnímám jako významný svátek, protože poukazuje na to, jak je role otce ve výchově dětí důležitá. Žijeme ve společnosti, ve které bohužel není příliš prestižní věnovat většinu svého času rodině. Dlouhodobá péče o děti také komplikuje rozvoj pracovní kariéry. Proto si vážím mužů, kteří se nebojí rozdělit si péči o děti s partnerkou rovným dílem nebo se rozhodnou zasvětit část svého života péči o druhé. Správný chlap se prostě o své děti stará,“ řekla na téma otcové a péče o děti ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Jak táta uspává dítě: Co všechno v zoufalství zkouší?

Jak táta uspává dítě: Co všechno v zoufalství zkouší?

Co funguje u vás? Nebo přesněji řečeno: co zkoušíte a doufáte, že to zabere? Řeč je o uspávání dětí, zvláště těch nejmenších, protože to je vysoká…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy