5 vět, které milující rodič nikdy neřekne

  • 5 vět, které milující rodič nikdy neřekne
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    15. října  2016 
     06:00

    Být rodičem je dřina. A je jedno, jak náročné děti máte nebo kolik jich máte. Vždycky to bude velký úkol, v němž my rodiče děláme spoustu chyb, a to i přes veškerou dobrou vůli. Nás zaujal článek webu Psychologytoday.com právě na tohle téma – autorka, spisovatelka Peg Streep, která se dlouhodobě věnuje psychologii a vztahům, v něm píše o těch největších rodičovských pochybeních. 

  • Nepřebírejte špatné vzory

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jak píše autorka, snažila se sama coby matka vyhnout špatným vzorcům chování mezi dětmi a rodiči, které se v její rodině předávaly nejméně dvě generace. Podle ní by se rodiče měli zajímat především o to, aby nedělali nic, co jejich dítěti zbytečně ubližuje, a rozhodně přitom nemá na mysli jen tělesné tresty, protože psychické týrání může být pro děti nejméně tak špatné. "Bohužel, negativní události mají na člověka mnohem větší dopad než ty dobré," píše autorka ve svém inspirativním článku. Jde podle ní o důsledek evoluce, během vývoje přežívali ti, kdo uměli rychle a správně reagovat právě na to špatné kolem sebe, kdežto to dobré kolem nich spíše proplouvalo. Dneska už to tolik nevyužijeme, ale pořád to v sobě máme. 

  • Věta první: Jsi hloupý, tlustý, líný...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rodič ve vzteku vypustí z úst ledacos, ale měl by si to pokud možno rozmyslet. Jednak to není nejlepší příklad, navíc tím dítěti hodně ubližuje. Bolí to nejméně tak jako facka. Nedávný výzkum ukázal, že neuronové sítě, jimiž tělo reaguje na fyzickou či psychickou bolest, jsou totožné. A jak už před časem ukázala vědkyně Martina Teicher, trvalé verbální výtky a shazování způsobují trvalé změny v mozku. 

    Jinými slovy, pokud dítěti neustále říkáte, že je hloupé, líné nebo tlusté, způsobujete mu cosi jako trvalé jizvy. 

  • Věta druhá: Ty vždycky...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ano, děti se často chovají nevhodně a dokáží nás pekelně vytočit. Přesto je na nás, abychom reagovali přiměřeně a tak, aby jim to do budoucna neubližovalo. Ne, že by nepotřebovaly napomenutí, jde o to, jak bude vypadat. Snažte se za každou cenu vyhnout zobecňování ve smyslu, že váš syn či dcery "nikdy" nebo "vždycky", i kdybyste tisíckrát měli ten dojem. 

  • Věta třetí: Na to jsi moc citlivý...

    Šťastná matka
    Šťastná matka
    Autor: Shutterstock

    Tohle možná vypadá nevinně, citlivě a laskavě. Ale není to tak. Pokud rodiče dítěti neustále říkají, že je příliš citlivé, a i o něm v tomto smyslu mluví před ostatními, ubližují mu. Protože tím de facto odsouvají zodpovědnost ze sebe a ze své neschopnosti mu nějakou věc podat na nějaký (domnělý) nedostatek dítěte, které z toho navíc získává pocit, že je nějakým způsobem špatné. 

  • Věta čtvrtá: Podívej se na svoji sestru...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Ty prostě nemáš tu trpělivost jako tvůj bratr!" Je to možné a vadí to? Dcera může být výborná zase v něčem jiném. Sourozenecká rivalita je přirozená, ale nemusí být neškodná a je vyloženě nebezpečná, pokud ji podporují i rodiče. Ti milující to nedělají, protože dobře vědí, že každé dítě je jedinečné.  

  • Věta pátá: To mě nezajímá, že ti to vadí...

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Až příliš mnoho rodičů se na děti dívá jako na neplnohodnotné bytosti, které nemají zrovna moc práv. A už vůbec nemají nárok na své vlastní hranice a na to, aby je někdo respektoval. To je samozřejmě také chyba. Je to potřeba dělat s ohledem na věk a vývoj dítěte, ale rozhodně je dobré to dělat, protože tím zároveň potomka učíme, aby respektoval práva jiných lidí. Týká se to i dětských zájmů, které by rodiče neměli shazovat, a podobně. 

    Žena kojila cizí dítě, zatímco jeho matka byla v nemocnici: Vzbudila prudké reakce

    Žena kojila cizí dítě, zatímco jeho matka byla v nemocnici: Vzbudila prudké reakce

    Matka šesti dětí Rebecca Wanosik udělala něco, čím hodně pomohla jiné ženě a malému dítěti, ale zároveň za to sklidila poměrně dost pobouřených…celý článek

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku