Terezin blog: Žena má být u plotny, maximálně dělat asistentku ředitele!

Terezin blog: Žena má být u plotny, maximálně dělat asistentku ředitele!
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
29. prosince  2016 
 18:21

Je to neuvěřitelné, ale tohle není jen mužský názor, ale dokonce názor i některých žen. Žena, máma především, přece nemůže vykonávat žádnou důležitou a zodpovědnou práci, protože se na ni stejně nebude soustředit: bude přece myslet na to, že musí vyzvednout děti ze školky, že musí se staršími udělat úkoly do školy, bude přemýšlet nad tím, co uvařit manželovi k večeři. 

Názor, že jakmile má žena děti, nedokáže vykonat práci dobře, efektivně a vůbec nemůže být výkonná, je bohužel velice rozšířený. Stejně jako domněnka, že by v žádném případě neměla podnikat. A rozhodně ne, když je na mateřské či posléze na rodičovské dovolené.

Matka na rodičovské dovolené se má plně věnovat dítěti a rozhodně se nerozptylovat jinými aktivitami. Jinými slovy, má klidně živořit na hranici chudoby. Hlavně, aby ji okolí neodsuzovalo, „že dětem krade dětství“, „že se nedostatečně o děti stará", „že je kariéristka" apod.

Kate a William po dlouhé době ukázali fotky prince George a malé Charlotte

Kate a William po dlouhé době ukázali fotky prince George a malé Charlotte

Vánoce se staly další příležitostí, při níž se na veřejnosti předvedla rodina vévody a vévodkyně z Cambridge. William a Kate tráví svátky s rodinou…celý článek

...
...
Autor: Tereza Melišová
Přijde vám to alespoň trochu absurdní, nebo se s tímto postojem a názorem ztotožňujete? Existuje velké množství překážek, kterým musí žena čelit. A za těmito překážkami stojí předsudky. Ať už ze strany společnosti, ze strany zaměstnavatele nebo partnera – ale rozdíly panují i mezi generacemi.

Ale pozor. Tyto předsudky ovšem nejsou to nejhorší, s čím se žena musí potýkat. Daleko horší je, když se s tím žena ztotožní a postaví si překážku ve své hlavě. V podobě podhodnocování sebe sama: „Jinam než k plotně nepatřím, co si o sobě vlastně myslím?“ Kritikou své osoby: „Měla bych se na 100 procent věnovat dětem a zapomenout na budování kariéry, to přísluší jenom mužům.“ A celkově ztrátou sebevědomí...

12 chytrých návyků spokojených žen, které zůstaly v domácnosti

12 chytrých návyků spokojených žen, které zůstaly v domácnosti

Ne všechny mámy upalují hned po porodu do práce. Některé se dokonce rozhodnou, že se stanou ženami v domácnosti. Proč ne, chce to ovšem praktikovat…celý článek

Velmi často si na sebe klademe příliš vysoké nároky, chceme být perfektní, a dokud něco není perfektní, není možné to nikomu prezentovat. Podhodnocujeme sebe a svou práci, neznáme svou hodnotu a tím máme špatnou startovací pozici při vyjednávání – například o platu při nástupu do zaměstnání. Slyšely jste někdy na přijímacím pohovoru otázku: „Jaká je vaše představa o platovém ohodnocení?"

Určitě ano. A řekly jste vždy cifru, která by dané pozici odpovídala, nebo jste sebe a svou práci podhodnotily, mnohdy až o několik desítek procent, protože jste se bály, že byste práci jinak nezískaly? Kvůli předsudkům, kterým čelíme a které přijímáme za své, ztrácíme sebevědomí, a kvůli tomu máme problém se prodat tak dobře, jak bychom mohly.

Jak z toho ven? Je potřeba se pořádně poznat. Poznat své silné stránky, ty budovat a posilovat, uvědomit si, že na pracovním trhu mám stejnou hodnotu jako muž. Musíme si uvědomit, co nebo kdo nám brání v rozletu. Taky je potřeba nedělat to, co my ženy máme velmi v oblibě. Nedomýšlet si. Netrápit se tím, jestli nás někdo bude odsuzovat, že pracujeme s malým dítětem. Zaprvé: nikdo na to nemá právo. Zadruhé: pokud s tím má někdo problém, je to pouze jeho problém, ne váš. A zatřetí: nikdo jiný než my samy náš život nežije. A nesrovnávejte se. S nikým a nikdy. Stejně jako není dobré srovnávat děti (že tohle již sedí, chodí, mluví, je bez plen apod.), nesrovnávejte se s jinými ženami.

A zkuste si položit otázku, co pro vás znamená být úspěšná. Budeme se tomu věnovat příště. Terezin blog můžete číst ZDE

Dětské nemoci: Všechno, co doopravdy platí na rýmu a kašel!

Dětské nemoci: Všechno, co doopravdy platí na rýmu a kašel!

Rýma, kašel, nachlazení – momentálně aktuální témata v mnohých rodinách, které doma mají školáky a předškoláky. Děti jsou nachlazeny v průměru osmkrát…celý článek

 

Sdílej na facebooku
Autor: Tereza Melišová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku