Máte dceru? Pak si pusťte tohle video a dávejte pozor na to, co jí říkáte

Video se připravuje ...
Možnosti: Malé dívky nevědí, co se pro ně nehodí. Neříkejme jim to
Foto: KAZOO Magazine/Youtube
Sdílej na facebooku
7. listopadu  2016 
 06:00

"To je Ellie. Je jí pět let." Těmito slovy začíná video, které by si měl pustit každý rodič malé dívky. Stačí na místo hlavní hrdinky ani ne tříminutového snímku dosadit vlastní dceru a pochopíte proč. Ještě pořád totiž svým holčičkám říkáme věci, které jim ubližují, i když to tak vůbec nevypadá. 

Tohle video mě dojalo. Mám tři syny a dceru, která je ze všech mých dětí nejmladší. Nejstarší syn je dospělý, o výchově kluků už snad něco vím. Holčička je pro mě novinkou a já se občas bojím, abych neudělala něco, co by ji zbytečně sráželo, jako se to stávalo nám, když jsme byly malé. 

Přesně o tom je tohle video. Jeho hlavní hrdinka Ellie je šikovná, zdravě sebevědomá, chytrá, silná, rychlá. Má pocit, že může dokázat cokoliv, když ne teď, tak časem. Neví, že svět je pro dívky někdy překvapivě složitý. Co všechno třeba neví? 

Psycholožka varuje: Tohle hrozí dětem, kterým rodiče nedají hranice

Psycholožka varuje: Tohle hrozí dětem, kterým rodiče nedají hranice

Když naše dospívající a dospělé děti vidí a slyší, co občas pronese jejich pětiletý bratr, tvrdí nám, že bychom na něj měli být přísnější. A že jim…celý článek

  • jen pětina inženýrů, kteří se živí tím, co vystudovali, jsou ženy, přitom se o technické věci původně zajímá až 75 procent holek
  • jen pětinu šéfkuchařů tvoří ženy
  • na ženy připadá jen pět procent uměleckých děl, která jsou vystavena v části věnované modernímu umění newyorského Metropolitního muzea 
  • na střední škole mají dívky lepší známky, ale jsou méně sebevědomé než kluci
  • třicet procent dívek vyzkouší dietu už v 11 letech
  • 60 procent dívek se během dospívání a mládí vzdává něčeho, co mají rády, protože se jim nelíbí, jak vypadají.
Tohle – kromě jiného – zaznívá ve videu, které natočili tvůrci amerického časopisu Kazoo, když sháněli peníze na jeho spuštění. Dalo by se toho vyjmenovat daleko více – třeba to, že české ženy ještě pořád berou o čtvrtinu méně než muži a o to více času věnují neplaceným domácím pracím. Že hodné holky mají lepší známky, ale kluci to v životě dotáhnou dále.
A víte, kdo za to mimo jiné může? Všichni, kdo malým i větším dívkám říkají, že tohle a ono se pro ně nehodí, že tohle by holky dělat neměly a že by měly být zticha, zatímco kluky povzbuzují k tomu, aby byli draví, rychlí a silní, a odpouštějí jim, když se občas pořádně projeví. Zatímco od holek se čeká, že budou poslušné, pečlivé a ochotné. 

Neboj, on si tě někdo vezme aneb tohle dceři nikdy říkat nebudu

Neboj, on si tě někdo vezme aneb tohle dceři nikdy říkat nebudu

Mám tři syny, a tak je pro mě dcera, coby čtvrté dítě, velkou neznámou. Dlouho jsem si dokonce myslela, že je vlastně dobře, že mám jen kluky. Protože…celý článek

Zmíněný magazín Kazoo je tak trochu jiný časopis pro dívky od pěti do deseti let, který vychází jednou za čtvrt roku. Vymyslela ho a spustila novinářka Erin Bried, matka pětileté dívky, když nemohla najít časopis, který by ji a její pětiletou dceru Ellie uspokojil. Během jediného měsíce se Kazoo stal nejúspěšnějším projektem v historii crowdfundingu na webu Kickstarter, tedy na platformě pro shánění peněz prostřednictvím internetových sbírek.

V časopise Kazoo najdete komiksy, návody na různé pokusy, rozhovory s inspirativními lidmi, různé hádanky a úkoly. Jeho iniciátorka Erin doufá, že i díky němu o sobě nebudou dívky pochybovat a zůstanou celý život zvídavé, kreativní, statečné a ano – klidně i hlasité. 

10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

10 nejdůležitějších vět, které byste měli říkat svým dětem každý den!

Dobře vedená konverzace pomáhá rodičům vytvářet trvalé a smysluplné vztahy s dětmi. Seznam následujících deseti opravdu důležitých a silných prohlášení…celý článek

Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

Vzkaz pro babičky: 9 věcí ve výchově a péči o děti, které už neplatí

Proč ji nedáváš na nočník, když už jí byl rok? A proč ho neplácneš, když "je tak drzej"? Podobných mezigeneračních sporů se v rodinách objevuje každý…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku