Žvýkačka zůstane v břichu sedm let a další nesmysly, které rodiče tvrdí dětem

  • Žvýkačka zůstane v břichu sedm let a další nesmysly, které rodiče tvrdí dětem
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    16. června  2020 
     06:00

    Taky patříte k těm, kteří čas od času pronesou nějakou moudrost směrem ke svým potomkům, kterou kdesi slyšeli nebo kterou opakují po svých vlastních rodičích? Které mýty kolují mezi rodiči nejčastěji? A které jsou pravdivé a které rozhodně ne?

    Na puberťáky už byste si s tím nepřišli, ale malé děti mají tendenci svým rodičům bezmezně věřit. I když jim říkají věci, které nejsou pravda – ať už proto, aby jim něco nemuseli složitě vysvětlovat, nebo proto, že si třeba taky sami myslí to, že kdo spolkne žvýkačku, bude ji mít v břiše sedm let a zadělává si tím na potíže. 

  • Když spolkneš žvýkačku, zůstane ti v žaludku sedm let

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Taky mi rodiče říkali, abych nikdy nepolykala žvýkačku, jinak se mi zalepí žaludek a střeva a bude zle. Jiným dětem zase rodiče říkají, že jim žvýkací guma zůstane v břiše sedm dlouhých let. Pravda je taková, že i žvýkačka projde dětskými střevy jako každý jiný kus odpadu. Výjimkou je chronické polykání žvýkaček, což je zlozvyk, který může vést k zácpě a vyžaduje lékařskou pomoc.

  • Když ti něco spadne na zem, stačí pět sekund a je to plné bakterií

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jídlo spadlé na zem lze s přimhouřenýma očima sníst, ale jen do pěti sekund, protože do té doby se na něj bakterie nestihnou dostat. Na jídlo se bakterie nalepí buď ihned, nebo po delší době a nezáleží na čase, ale na povrchu, na který jídlo dopadne. Když bude povrch plný bakterií, je zle. Podle studie Rutgerts je relativně bezpečnější sníst spadlý kousek jídla z koberce než z jiného povrchu. Podle týmu mikrobiologů je překvapivě bezpečnější koberec než třeba hladké dlaždičky, které jsou pro přenos bakterií ideální.

     

  • Když půjdeš ven s mokrými vlasy, dostaneš rýmu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Tohle „pravidlo“ jsem slýchala jako malá neustále. Máš vlhké vlasy? Počkej, až uschnou, jinak nastydneš a dostaneš rýmu. Asi vás to bude mrzet, ale odborníci zcela jasně říkají, že mokré vlasy nejsou to, co způsobí, že dítě dostane rýmu. Virům se líbí v zimních měsících, to ano, ve skutečnosti ale nejsou tak nakažlivé jako ve vyšších teplotách. Rýmu tedy dítě dostane spíše v mateřské škole, kde je hodně dětí a expozice virům je mnohem efektivnější.

  • Po jídle se nesmí plavat ani cvičit

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jsi po obědě? Ne ať tě napadne skočit hned do bazénu, jinak bys mohl zemřít. Asi tak. Když se dítě nacpe a půjde hned plavat nebo běhat (nebo se jakkoli jinak hýbat), možná ho bude bolet bříško, ale rozhodně nezemře. Ideální samozřejmě je počkat aspoň hodinu, aby se jídlo trochu strávilo, ale jinak je to mýtus, kterému nevěřte.

     

  • Když budeš křupat prsty, dostaneš artritidu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je to protivný zvyk, křupat prsty, že? Ale že by tenhle zlozvyk způsobil, že vaše dítě dostane v budoucnu artritidu? Hloupost. Existuje několik odborných studií, které zkoumaly tuto souvislost, ale žádné významné riziko nezaznamenaly. Jasně, praskání a křupání kloubů může snížit schopnost pevně něco uchopit, případně může způsobit otoky rukou. Ale nic horšího dítěti nehrozí. To ovšem neznamená, že byste se neměli pokusit tenhle zlozvyk odstranit.

  • Neseď tak blízko u televize, zkazíš si oči

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Taky to říkáte svým dětem každý večer, když se dívají na pohádku? Nebo během dne, když jim něco pouštíte? Tenhle mýtus pochází z doby, kdy skutečně hrozilo nebezpečí ze záření, které vycházelo z obrazovek v 60. letech minulého století. Stalo se z toho pravidlo a rodičovský evergreen. Dnes už jsou televize naprosto odlišné a obrazovky určitě oči nezkazí. V dnešní době hrozí jiná závislost, ale o tom to není.

     

  • Čím častěji tě budu stříhat, tím víc ti vlasy porostou – a budou hustější!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Moje maminka evidentně věřila, že to tak je. Od malička mě stříhala nakrátko a neustále tvrdila, že až budu velká holka, moje vlasy budou husté a krásné. No, nejsem sice plešatá, ale vlasů mám přiměřeně a nikdy jsem nebyla vlasáč. Řada studií dávno prokázala, že stříhání nemá na růst vlasů vliv, ale vliv mají vlasové folikuly a genetika. Pravda je, že ostříhané vlasy mají tendenci vypadat silnější, tmavší a hrubší, ale to platí jen v krátkodobém horizontu.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku