5 nejdůležitějších rituálů, které vaše děti potřebují nejvíce. Víte které?

  • 5 nejdůležitějších rituálů, které vaše děti potřebují nejvíce. Víte které?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. ledna  2017 
     06:00

    Možná máte pocit, že dítě žádný řád nepotřebuje, ale věřte, že právě řád a pravidelné rituály dětem pomáhají do budoucna. Takové dítě je pak sebevědomější a cítí se v bezpečí. Vám pak rituály zajistí pohodový den a méně stresu.

  • Pocit bezpečí a jistoty

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rituály dětem dodávají pocit jistoty, bezpečí a taky zakotvení v rodině. Některé rituály jim zase pomáhají v tom, aby se lépe orientovaly v čase a prostoru, no někdy jim pomůžou i v lepším usínání. Bohužel, rodinných rituálů ubývá – není na ně čas. Rodiny společně méně večeří, povídají si, což je škoda. Přitom děti se učí hlavně napodobováním. „Není tak důležité, co jim říkáte, mnohem důležitější je, co skutečně děláte, jak se chováte sami a jak reagujete na chování svých dětí. Děti pak vaše chování téměř kopírují,“ říká dětská psycholožka Tereza Beníšková.

  • Rituály provádějte nenásilně a přirozeně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Pravidelné rituály pomáhají nejen dětem, ale i starším lidem. Uklidňují je, vnášejí do života více jistoty. Ale jak říká dětská lékařka, autorka knihy Děti potřebují rituály, Gertruda Kaufmanová-Huberová, děti by se zároveň měly učit respektovat i rituály rodičů, kteří taky potřebují čas sami na sebe. Pokud jde o nácvik rituálů, měli byste je dětem „servírovat“ co nejpřirozeněji, nenásilně už od rána. Zvláště pak tehdy, pokud dítě nechodí ještě do školky.

     

  • Ranní probouzecí rituál

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je jasné, že s pravidelností budete moct začít, až bude miminko trochu starší a nebudete pravidelně kojit. Nicméně i kojenci si mohou usměrnit svůj denní režim a velmi brzo „fungovat“ i v tomto směru jako hodinky. Pokuste se rozložit aspoň přibližně činnosti během dne, zavedení denního pořádku vede i ke zlepšení nočního spánku. Když se dítě budí pozdě, snažte se ho probudit dříve, aby se jeho vnitřní hodiny přizpůsobily těm vašim.

  • Snídaně, oblékání a další kroky

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Podle dětské psycholožky Beníškové je dobré nenásilně strukturovat den už od rána. Nezdá se to, ale děti mají rády pevný řád, protože se cítí bezpečněji. Když se dítě probudí, měli byste začít snídaní. V případě batolat to může být pokračovací mléko a záleží na vás, zda ho necháte vypít z lahve v postýlce nebo budete nenásilnou formou dítě učit, aby pilo z hrnečku. Pak byste měli s dítětem zvládnout zubní hygienu, umytí rukou, obličeje a převléknutí se z pyžamka do oblečení na den.

     

  • Dopřejte dětem samostatnost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rituál, díky kterému se určitě v budoucnu neztratí. Batolata chtějí všechno otestovat, vyzkoušet, takže samozřejmě nechtějí slyšet vaše neustálé „ne“. Dopřejte jim částečnou možnost rozhodování (chceš svačinu před pohádkou, nebo po ní) a taky trochu samostatnosti. I pravidelná pomoc po obědě, kdy něco dítě rozlilo, rozsypalo a podobně, je praktickým rituálem, kdy se učí něco nového.

  • Nácvik slušného chování

     

    I vy si možná myslíte, že když dítě řekne teprve pár slov, neznamená to, že nemůžete začít s nácvikem etiky. Dítě byste měli učit, že se za všechno poděkuje, že se o všechno poprosí a že se ke každému chováme s úctou. Jistěže malé dvouleté batole nebude mluvit celou větou, ale i kdyby mělo říct jen: „sím“, je to super. Děti rituály milují a vše, co se opakuje, je bude i bavit. Opakujte pořád dokola, že se říká „dobrou chuť“, „děkuji“ nebo „prosím“.

     

  • Večerní rituály musí být neměnné

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Večer byl měl vypadat podobně jako ráno, tedy měly by v něm být pravidelné rituály, které po sobě následují. Večeře (pokud to jde, tak společná, tedy i s tatínkem a dalšími členy rodiny), hraní (nic bláznivého), koupání, případně masáž, krmení (kojení), večerní čtení pohádky (nebo poslech pohádky) a uspávací rituál. Stanovte si čas, kdy by mělo dítě usínat, a dodržujte ho. Kdy by ten čas měl být, je samozřejmě na vás – odborníci obvykle doporučují čas kolem 20. hodiny (v létě později). „Důležité je, abyste tyto rituály prováděli každý den ve stejnou hodinu a ve stejném pořadí,“ doporučuje psycholožka Beníšková.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku