Naučte děti, aby se uměly dělit s ostatními. Proč a jak na to?

  • Naučte děti, aby se uměly dělit s ostatními. Proč a jak na to?
    ...
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    23. února  2017 
     15:00

    Určitě to dobře znáte: přijdete na hřiště a váš malý andílek sebere hračky kdekomu, ale sám nikomu nic nepůjčí. A i když byste se v té chvíli nejraději propadla hanbou, zůstaňte v klidu. Podle psycholožky je normální, že dítě venku zkouší testovat, co vše si může dovolit ke svým konkurentům. Co ale dělat, když se potomek takto chová i doma, když přijdou návštěvy? Nebo když lakota přepadla vašeho puberťáka?

  • Proč se dítě chová venku jinak než doma?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Stejně jako vedeme své dítko ke zdvořilosti, pracujeme i na tom, aby nebylo lakomé. Proč ale někdy i sebelepší výchova nezabírá? „Malého človíčka připravujeme na dospělácký život, ve kterém funguje spolupráce i soupeření. Malé děti jsou více citově vázané na své nejbližší osoby a doma nepociťují konkurenci, doma se vše děje v modelu, na který jsou zvyklé a který se každodenně opakuje. To se týká i návyků a vzorců chování. Venku s dalšími dětmi se situace mění a dítě se prakticky znovu postupně samo učí uplatňovat a také pozměňovat to, co má zažité a naučené z domova. Velmi zjednodušeně můžeme říci, že dítě teorii a praxi z bezpečného domova venku uplatňuje nebo mění a zkoumá, jak na jeho jednání reaguje okolí,“ říká Mgr. Klára Rudolfová, která provozuje psychoterapeutickou ordinaci v Říčanech.

  • Když nechce půjčovat věci ani doma

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Možná si teď říkáte, že tohle všechno sice dává logiku, ale zrovna váš drahoušek lpí na svých hračkách více, než je zdrávo, i doma. Jak potom tedy máte řešit tuhle lapálii? Podle Kláry Rudolfové je nejsilnějším vodítkem ve výchově nápodoba. Dítě více a dříve rozumí tomu, co vidí, než tomu, co mu říkáme nebo vysvětlujeme. Pokud jsme nějak znepokojeni, nejprve se ptejme sami sebe, kde dítě tohle nebo ono chování ve svém okolí (v rodině, u prarodičů, příbuzných, známých apod.) vidí nebo slyší. Kde to tzv. mohlo odkoukat, kde se to naučilo. Žádné miminko se nerodí se lpěním na materiálních statcích, k tomu ho dovede výchova nebo sociální prostředí, ve kterém vyrůstá.

  • Kdy má a nemá smysl na dítě tlačit

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nechcete vypadat v očích ostatních matek jako ta, která svému potomkovi dovolí úplně všechno a vychovala z něj sobeckého rozmazlence? Přiblíží-li se tak někdo k vašemu drobkovi – ať už cizí dítě nebo jeho kamarád ze školky – zbystříte a začnete na něj naléhat, aby se podělil o věc, se kterou si zrovna hraje. Bacha ale na to, abyste to nepřehnala a špatně nevyhodnotila kontext situace. „Něco jiného je přesvědčit dítě na pískovišti, že může půjčit bábovičky či lopatku, o věci se podělit, sdílet je, půjčit je. A něco jiného je nutit dítě půjčit např. kočárek s panenkou, když jsme mu nedávno přivezli z porodnice brášku či sestřičku. Nebo když se jedná o nejoblíbenější hračku nebo nové kolo k narozeninám. Je důležité naučit dítě vstřícnosti – a právě proto je učíme půjčovat hračky a dělit se. Stejně důležité ale také je naučit dítě, že jsou věci a situace, kde půjčování a vstřícnost nejdou nebo je to možné pouze v omezené míře,“ vysvětluje psycholožka Rudolfová.

    Páru žen se narodila druhá dvojčata po pouhých dvou letech. A jak jim to sluší!

    Páru žen se narodila druhá dvojčata po pouhých dvou letech. A jak jim to sluší!

    Čtyři děti v rodině sotva do dvou let věku. Přesně tak to teď vypadá v rodině americké fotografky Juliet Cannici a její partnerky Nikki. Starším dětem…celý článek

  • Domluvy nestačí, buďte názorní

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Je hezké, že s dítětem od malička mluvíte o tom, jak by se mělo chovat. Jenže zvláště ti nejmenší správně pochopí, co se po nich chce, až když si to vyzkouší v praxi. Zkuste si s vaší ratolestí na takové situace zahrát. Společně můžete vytvořit různé modelové situace (doma, na návštěvě u kamarádky, na hřišti, ve školce apod.), při kterých necháte dítě ztvárnit pokaždé jinou roli (i pro něj bude zábava chovat se jednou jako jeho paní učitelka, podruhé jako nejlepší kamarád nebo se může převtělit do největšího soka či maminky). Dítěti tím ukazujeme různé úhly pohledu, různé možnosti a současně mu tím předáváme naše vlastní hodnoty a postoje.

  • Lakota u puberťáka může signalizovat hlubší problémy

    A jak podle Kláry Rudolfové na puberťáka? „V pubertě je důležité odpoutání se od rodičů, a to právě často změnou chování, jednání, odmlouváním a děláním věcí přesně opačně, než jak jsme je tomu naučili. Tato změna se může projevit i v otázce půjčování věcí. Vedle toho si položme otázku, které věci, jak často a za jaké situace půjčuji já jinému dospělému. Pokud se ale s lakotou objeví i jiné změny, např. zhoršení prospěchu, zamlklost dítěte nebo jiná výrazná změna v chování, je dobré zbystřit a s dítětem více mluvit, popřípadě konzultovat vše s odborníkem (psychologem, psychoterapeutem),“ radí psycholožka.

    Rodičovský omyl! 10 jídel, která nejsou pro děti tak zdravá, jak myslíte

    Rodičovský omyl! 10 jídel, která nejsou pro děti tak zdravá, jak myslíte

    Chcete, aby vaše dítě jedlo zdravě, ale nepřeháníte to? Jen se vždycky snažíte mu nabídnout to, co považujete za zdravější variantu? Pozor na to, dost…celý článek

    Neuvěříte, čím háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným miminkům

    Neuvěříte, čím háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným miminkům

    Na háčkované čepičky u malinkých miminek jsme už zvyklí i v českých porodnicích, ovšem háčkované chobotničky? Personál v porodnici v Pool Hospital…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku