10 dětských zlozvyků, které spolehlivě vytočí každého rodiče. Co s nimi?

  • 10 dětských zlozvyků, které spolehlivě vytočí každého rodiče. Co s nimi?
    Kousání nehtů patří k častým zlozvykům
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. května  2017 
     06:00

    Nikdo není dokonalý, každý z nás má nějaký ten zlozvyk. I děti. Dloubou se v nose, fňukají a skáčou dospělým do řeči. Sestavili jsme žebříček nejčastějších nešvarů, kterými děti spolehlivě vytáčejí rodiče. Tady jsou: 

  • Dloubání v nose

    Nejčastější zlozvyk - dloubání se v nose. Dělají to i dospělí.
    Nejčastější zlozvyk - dloubání se v nose. Dělají to i dospělí.
    Autor: iStock

    Zřejmě nejčastější zlozvyk u malých dětí. Lékaři mají pro soustavné šťourání v nose
    i termín – rhinotillexomania. A zajímavostí je, že prst v nose má občas přes 90 procent lidí. Ano, i dospělých. Proč to děláme? Důvody jsou různé. Někdo si potřebuje nos vyčistit, někdo se nudí, někoho to uklidňuje a už si na to tak navykl, že nemůže přestat. Asi se shodneme, že to nevypadá dobře. Také své děti neustále okřikujete, ať s tím přestanou? Podle psychologů tento zlozvyk samy opustí, až uznají za vhodné. A jak je vidět, někomu to přetrvá až do dospělosti. Co je horší, některé děti (a nejen děti) „úlovky” z nosu dokonce pojídají. Pohoršuje vás to? Tým rakouských lékařů přišel se zajímavým objevem: pojídání holubů prý podporuje imunitu – vyhne se vám nejen rýma, ale i vředy, zubní kaz nebo AIDS. Bakterie z nosu se dostanou do střev a mohou působit jako lék či prevence na různé nemoci. Pokud je to pravda, prst v nose zase tolik nevadí. O dloubání v nose si můžete přečíst článek na webu Maminka.cz.

    Pojídání holubů z nosu podporuje imunitu, svědčí i zubům

    Pojídání holubů z nosu podporuje imunitu, svědčí i zubům

    Zapomeňte na všechno, co vám říkali rodiče a učitelé. Šťourání se v nose je nejen přirozené, ale dokonce i zdravé. Pojídání nudlí a holubů z nosu totiž…celý článek

  • Kousání nehtů



    Kousání nehtů patří  k častým zlozvykům
    Kousání nehtů patří k častým zlozvykům
    Autor: iStock

    Kousání nehtů patří ke zlozvykům, které rozčilují rodiče snad nejvíce. Jenže než začnou děti okřikovat, měli by se zamyslet, proč si nehtíky ohryzávají. Nejčastějším důvodem je totiž stres. Psychologové tvrdí, že okusování nehtů značí vnitřní napětí, které vzniká z potlačování negativních emocí. Odhadují, že aspoň přechodnou dobu si nehty okusovala více než polovina dětí.

    A je pravda, že i tento zlozvyk si mnoho lidí přenáší i do dospělosti. Jen se zamyslete, zda jste si někdy nervozitou neokousala nehtík? Pokud dítě při kousání nehtů přistihnete, hlavně ho neokřikujte a netrestejte! Tím by se situace ještě zhoršila. Z nervozity by se hryzání mohlo stupňovat. A děti si někdy opravdu dokážou prsty okousat až do krve. Co tedy pomáhá? Porozumění a klidná podpora. Zkuste najít příčinu. Co vaše dítko trápí? Je pravda, že někdy se ke kousání uchýlí i z nudy nebo třeba nedostatku vápníku. Dřív nám maminky či babičky máčely prsty do pepře či pálivé omáčky. To už dnes není třeba. Existují speciální laky na nehty s hořkou příchutí. Snad je odradí.

    Jen ho nechte, ať si okusuje nehty a cucá palec. Bude zdravější

    Jen ho nechte, ať si okusuje nehty a cucá palec. Bude zdravější

    Taky vás potomek štve, protože si věčně okusuje nehty nebo cucá palec, ačkoli už dávno není miminko? Teď se na to možná začnete dívat trochu jinak,…celý článek

  • Žužlání palce

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Další velmi častý zlozvyk je cucání palce. Prstíčky si dumlají už novorozenci a důvod je celkem jasný: „Stimulace rtů a ústní dutiny vzbuzuje u miminka příjemné pocity, je to náhražka za prs nebo lahvičku,” řekla Mamince.cz pediatrička Marta Šimůnková. Logicky si cucají palec děti, které nedostaly dudlík. Sama jsem tento problém řešila. Na otázku, zda dát dítěti dudlík, lékařka odpověděla: Lepší než palec. Dudlíku se totiž jednoho dne zbavíte. U palce to logicky nejde. A že může tento zlozvyk přetrvat i do dospělého věku, potvrzuje čtenářka Vendula, která redakci Maminky napsala: „Můj děda si cucal palec ještě ve škole! Tajně, pod lavicí.” Že jde o problém, je celkem jasné, cucání palce navíc může způsobit vady řeči, předkus nebo i rozpláclý palec. A uznejte sami, předškolák či školák s palcem v puse nevypadá zrovna dobře. Jak to dítě odnaučit? Zase platí zásada: nezesměšňovat. Vysvětlete synovi či dceři, že velké děti si prsty necucají. Když bude mít tendenci si palec do pusy strkat, raději mu dejte něco dobrého, zdravého. Více se dozvíte na webu Maminka.cz.

    Zajímá vás, jak podpořit dětskou imunitu? Podívejte se na tohle video:

  • Chlapeček chce čurat
    Chlapeček chce čurat
    Autor: iStock

    Nejde úplně o klasický zlozvyk, děti v předškolním věku potřebují své tělo poznat a osahat. Procházejí vývojovou fází objevování pohlavních orgánů. Většinou se to týká spíše chlapečků – když zjistí, že mají mezi nohama penis, tahají se za něj a neustále si tam sahají. Stejně jako tříletý syn Marty z Prahy. „Tobiáš si s pindíkem neustále hraje, ale myslím, že zatím neprohlédl ten vzrušující potenciál, tahá se za něj jen tak z nudy. My s mužem mu vysvětlujeme, že tyto věci se dělají v soukromí,” říká. Podle psychologů postupuje Marta správně. Rodiče by měli dětem vysvětlit, co se může dělat před lidmi, a co ne. Sahání na pindíka může provádět večer v postýlce, ale ne ve školce a před lidmi. Pokud to nadále dělá, jemně ho napomeňte. Třeba jen heslem: „Tobiáši, ruka!”

    Hra na doktora? Proč by rodiče neměli křičet, když děti přistihnou

    Hra na doktora? Proč by rodiče neměli křičet, když děti přistihnou

    Přistihli jste své děti, jak si hrají na doktora? Nepanikařte. Jejich touha prověřit rozdíly "mezi mým a tvým" je naprosto přirozená. V předškolním…celý článek

  • Fňukání, kňourání a šišlání

    Dětské fňukání  a kňourání dokáže dospělé pěkně vytočit
    Dětské fňukání a kňourání dokáže dospělé pěkně vytočit
    Autor: iStock

    Také vás dohání k šílenství, když dítě fňuká? Samozřejmě, občas může mít důvod, ale bezdůvodné kňourání je prostě k zbláznění. Určitě to znáte. Není to ani pláč, ani vzteklý křik, jen kombinace mluvení a pláče. Řekla bych, že moje čtyřletá dcera má celkem dobrou slovní zásobu, určitě by zvládla popsat nějaké své trápení nebo nespokojenost, místo toho se občas uchýlí ke zvuku, který mě vytáčí. „Eeeeeee.” Máme pro vás jednu radu: vždy trvejte na tom, aby dítě vyjádřilo své pocity jinak. Řekněte mu, že když fňuká či kňourá, nevíte, co chce, a proto musí komunikovat srozumitelněji. Více rad si přečtěte v následujícím odkazu:

    Proboha, už nefňukej! Jak děti za pár týdnů odnaučit neustálému kňourání

    Proboha, už nefňukej! Jak děti za pár týdnů odnaučit neustálému kňourání

    Je jasné, že děti, když jsou smutné nebo unavené, brečí, když se uhodí nebo se jim stýská. Ale mnoho z nich provozuje něco, o čem rodiče mluví jako…celý článek

  • Cucání vlasů

    Také cucání vlasů může být velmi nebezpečné
    Také cucání vlasů může být velmi nebezpečné
    Autor: iStock

    Strká si vaše dcera neustále prameny vlasů do pusy? Nebo je namotává na prst a poté si je i s prstem cucá? Jde o další nepříjemný zlozvyk. Pozor na něj! V žaludku osmileté holčičky z Číny lékaři našli chuchvalec vlasů a nehtů, které dívka běžně žužlala a následně polykala. Byl tak velký, že jí znemožnil jíst a polykat, téměř po každém jídle zvracela. Operace dopadla dobře, nicméně lékař rodiče varoval, že za dlouhodobým polykáním vlasů může být psychický problém.

  • Skákání do řeči

    Také vám děti neustále skáčou do řeči? Zkuste jim vysvětlit, že se to nedělá.
    Také vám děti neustále skáčou do řeči? Zkuste jim vysvětlit, že se to nedělá.
    Autor: iStock

    Určitě to znáte. Vyprávíte něco přátelům a vaše dítě neustále skáče do hovoru a přerušuje vás. Snaží se tím získat pozornost rodičů, upozornit na sebe a zapojit se do konverzace. Čím je dítě menší, tím těžší pro ně je počkat, až ostatní domluví, a pak teprve něco říci. Přesto mu vysvětlete, že je velice nepříjemné a neslušné někoho přerušovat. Sami vždy nechte dítě domluvit, dejte mu dostatečné množství prostoru, aby vyjádřilo vše, co ho napadá nebo trápí.

  • Jídlo u televize a stolování v poklusu

    Zejména puberťáci si nosí jídlo do svého pokoje. Odnaučte je to!
    Zejména puberťáci si nosí jídlo do svého pokoje. Odnaučte je to!
    Autor: iStock

    Tohle je v mnoha domácnostech naprostá samozřejmost. Jakmile se dítě usadí k jídlu, pustí mu rodiče oblíbenou pohádku. Mnoho dětí má potíže s jídlem a maminky udělají téměř cokoliv, aby do svého neposedy dostaly trochu teplé večeře. Jenže stolování
    u televize je návykové. Uděláte to jednou dvakrát – a najednou se z toho stane rutina.
    A to není dobře. Dítě by se mělo soustředit na jídlo a vědět, co jí. Zároveň by bylo skvělé, kdyby sedělo u stolu.

    Jak naučit dítě jíst? Třeba takhle

    Tím narážíme na další zlozvyk, který se týká především starších dětí – puberťáků. Kdy naposledy s vámi stolovali? Také si nosí jídlo k sobě do pokoje? Vytáčí vás to? Možná i my bychom si měli přiznat, že často jíme v poklusu (nebo u televize, počítače…). Zkuste na tom zapracovat. Udělejte z jídla rituál. Ze stolování se stanou příjemné chvilky, na které se budou všichni těšit, uvidíte. Dobře, puberťáci možná budou remcat, ale i oni si zvyknou. Dobré jídlo spojuje.

  • Posmrkávání, popotahování

    Také vaše dítě popotahuje, i když nemá rýmu? Na to pozor!
    Také vaše dítě popotahuje, i když nemá rýmu? Na to pozor!
    Autor: iStock

    „Pětiletý syn začal posmrkávat. Rýmu přitom nemá. Já se z toho zvuku snad zblázním,” píše v diskusi na internetu maminka Jitka. Pokud má dítě rýmu, je posmrkávání celkem logické a měl by pomoci kapesník. V případě, že rýmu nemá, může jít opravdu o zlozvyk, který podle lékařů zmizí. Většina dětí z něj opravdu vyroste. Pokud se však bude zhoršovat, nebo se budou dokonce přidávat další tiky, rodiče by měli zajít k dětskému psychologovi. Tím nic nezkazí. V krajním případě se může jednat o takzvaný Tourettův syndrom, neuropsychologickou poruchu, která se projevuje nekontrolovatelnými motorickými či zvukovými tiky. Třeba právě posmrkáváním.

  • Okusování tužky a houpání na židli

    Tužky okusují i dospělí
    Tužky okusují i dospělí
    Autor: iStock

    Záležitost především školáků. Jestli vaše dítě například často okusuje konce tužek či per, je ideálním řešením umístit na ně něco, co není zrovna chutné. Co takhle chlupatou bambulku nebo nějakou plyšovou ozdůbku? Jen pozor, aby se neuvolnila a dítě ji nespolklo. Dřív se psací potřeby máčely okusovačům do octa. Někteří odborníci tvrdí, že předměty cucají děti, které byly málo kojené.

    Dalším nešvarem je houpání na židli. Určitě si to pamatujete ze školy. Nudíte se během výkladu? Okusujete tužku nebo se houpete na židli. Některé školy už dokonce nakupují židličky, které houpání znemožňují, nebo alespoň znesnadňují. A to je asi nejlepší řešení. Udělejte to tak i doma. Kupte školákovi židli na kolečkách, ať ho to nesvádí. 

    Babičky, tohle nedělejte! 10 věcí, které naštvou rodiče vašich vnoučat

    Babičky, tohle nedělejte! 10 věcí, které naštvou rodiče vašich vnoučat

    Prarodiče hrají v životě dítěte velmi důležitou roli. No, uznejte sami, kdo z nás nevzpomíná na dětství a léto strávené u babičky nebo dědečka? Ovšem…celý článek

    9 rad, jak přežít pubertu svých dětí. Co jim radši neříkejte?

    9 rad, jak přežít pubertu svých dětí. Co jim radši neříkejte?

    Tohle není životní období, které si rodič může nějak zvlášť užít, důležité je především ho přežít. Můžete si tisíckrát říkat, že nějakou tu drzost…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku