5 věcí, které chceme po dětech, ale sami je neděláme

  • 5 věcí, které chceme po dětech, ale sami je neděláme
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    3. června  2017 
     06:00

    Přiznejte se. Občas vám zkrátka záleží na tom, aby vás okolí mělo za dokonalé rodiče. A proto chcete po dětech chování, které jste jim přitom ani neukázali. Možná se i vy podivíte, jak často používáme dvojí metr a že to, co po dětech chceme, vlastně ani sami neděláme.

  • „Buď hodný/á holčička/chlapeček, ať nepřijdem do řečí“

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Klademe dítěti na srdce, ať se chová jako spořádaný potomek. Typická je situace, kdy po něm chceme, aby půjčilo svou oblíbenou hračku, jen kvůli tomu, abychom nevypadali před ostatními "nějak blbě". Pokud chceme dostát tomu všeobecnému "buď hodná holčička a půjč holčičce svoje bábovičky", měli bychom dát dítěti prostor, aby si vybralo, co půjčit chce a co je pro něj natolik důležité, že to půjčit nechce.

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Rodina, která šokovala: Rodí doma, kojí do pěti, žádné léky či škola, žádné pohlaví

    Adele a Matt z britského Brightonu své okolí často šokují. Propagují porody doma, neoddělují placentu hned poté, co dítě přijde na svět, matka potomky…celý článek

    "Chceme, aby si děti na věci dávaly pozor, ale pak je nutíme jejich věci dát do péče někomu cizímu, koho neznáme. Není to ale náš protimluv? A když se zeptám vás, zda vy byste někomu, koho třeba vidíte úplně poprvé, půjčili svou novou drahou kabelku, co mi odpovíte? A co váš muž, ten by někomu jen tak půjčil své auto? Nechceme tak náhodou po dětech, aby na rozdíl od nás byly nesobecké jen kvůli tomu, abychom se zavděčily ostatním maminkám na pískovišti?“ klade otázky tnoucí přímo do živého psycholožka Lucie Lebdušková.

  • „Vždy pomáhej druhým“

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Skoro jako fráze zní věta, kterou pravidelně říkáme svým příbuzným či přátelům. „Kdykoliv budeš cokoliv potřebovat, ozvi se,“ prohodíme při loučení a moc nad těmito slovy nepřemýšlíme. Co se ale stane, když najednou zničehonic potřebuje kamarádka naši výpomoc na celý víkend a my máme zrovna naplánovanou a pečlivě připravenou rodinnou oslavu? „I malé dítě moc dobře vnímá vše, co se okolo něj děje a jak se chovají jeho rodiče. Použijete-li nějakou výmluvu, abyste nemuseli rušit svůj plán, vysíláte tím k potomkovi jasný signál, že věci, které říkáte, nemyslíte vážně,“ vysvětluje doktorka Lebdušková.

    Chceme-li dítě naučit, aby bylo nesobecké a ochotné pomáhat, je potřeba mu rovnou také vysvětlit, že musí být ochotné přijmout i následky, které by z jeho lehkovážně míněné nabídky mohly plynout. Stejně jako ono samo musí mít v nás jistotu, že i když se nám to bude nejméně hodit, vždy budeme ochotni přispěchat mu pomoci a neodsuneme řešení jeho problému až na dobu, kdy se nám to bude hodit.

  • „Buď ohleduplný ke starším lidem“

    Podívejte se, jaké také mohou být babičky:

    Ke starší generaci bychom měli mít všichni respekt, a tak vtloukáme dětem do hlavy, aby v MHD pouštěly seniory sednout, na přechodu pomohly babičkám a dědečkům přejít nebo sousedům vzaly tašky s nákupem. Tolerance a ohleduplnost k seniorům by měla mít své neochvějné místo nejen ve výchově, ale i celkově v našem životě. Ale vážně je tomu tak? Opravdu jsme my dospělí tak vstřícní ke starší generaci?

    Nezištná pomoc druhým je sice hezkým aktem, ale neměla by být pouhým prázdným činem z důvodu společenského tlaku. Co takhle se raději více zajímat o to, jestli náhodou nestrádají naši nejbližší z řad rodičů a prarodičů, protože už jsme je třeba dlouho nebyli s dětmi navštívit – místo kontroly toho, zda dítko náhodou v obchodě nepředběhlo u pokladny nedočkavého důchodce? Zkuste někdy místo další promluvy dítěti do duše o slušném chování k seniorům se s ním raději dohodnout na konkrétním nápadu, co hezkého byste společně mohli udělat pro babičku nebo dědečka.

  • „Musíš mi vždycky všechno povědět“

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    „Nikdy, ale opravdu nikdy mi nelži,“ slyšeli jsme od svých rodičů a nyní to praktikujeme v naší nové rodině. Snažíme se potomkům vštípit, že ať se stane cokoliv, je důležité, aby v každé situaci upřímně vypověděli, co se stalo. Samozřejmě že nikdo z nás si nepřeje, aby se mu dítě bálo říct, že udělalo nějaký průšvih, nebo aby mu dokonce do očí lhalo. Jste si ale jisti, že ani vy nemáte před svými dětmi žádné tajemství a říkáte jim opravdu, ale opravdu všechno?

    A jak by bylo vám, kdyby někdo z pozice silnějšího na vás tlačil, abyste mu prozradili něco, za co se opravdu stydíte, byť dobře víte, že se jedná o neškodnou maličkost? „Dejte dítěti dostatek prostoru, aby samo vyhodnotilo, jak se zachová. Jděte mu příkladem, ale rozhodně za to po něm nechtějte protislužbu,“ nabádá Lucka Lebdušková. A nevím, jak pro vás, ale pro mě osobně je důležité si zachovat kousek jen toho mého tajemna. A stejně tak je jen na našich dětech, zda nás pustí do svého vnitřního světa záhad.

  • „Neboj se říct vlastní názor“

    Autor: iStock

    Dnešní doba si žádá sebevědomé jedince, kteří si umějí prosadit svou. Zatímco naše generace byla vychovávána tak, aby nikdy nevybočovala z davu, a ve škole jsme se tedy radši nehlásili, pokud jsme si nebyli na 150 % jisti správnou odpovědí, současný trend je právě opačný. Přejeme si, aby naše děti byly soutěživé, nebály se prosadit a někdy i zariskovaly. Všude čteme o tom, jak vychovat z dítěte sebevědomého dospělého, ale zapomínáme, že sebevědomí musí náš potomek od někoho odkoukat.

    Napadlo vás někdy, že děti vidí svět úplně jinak než vy? 

    Pokud vás například syn slyší si každý týden stěžovat na šéfa idiota, který nebere v potaz vaše nápady na urychlení systému zpracování faktur, nemůžete pak očekávat, že se váš malý Honzík postaví silnějšímu spolužákovi. Těžko bude váš potomek aplikovat vaše rady v praxi a jen obtížně si bude dodávat odvahu přednést před celou třídou návrh, aby místo do akvaparku jeli na školní výlet na hory. Ano, zase jsme u těch příkladů z domova. Tak na to nezapomínejte. 

    Holčička na videu hystericky křičí: Neee! Sestřičku? Neee!

    Holčička na videu hystericky křičí: Neee! Sestřičku? Neee!

    Křik, pláč a naprosté zoufalství. I tak může vypadat reakce na novorozeného sourozence. Dvouletá Piper je ze své nové sestřičky tak rozčarovaná, že…celý článek

    Ve 42 zkuste přirozené početí spíš než IVF, radí lékař. Proč?

    Ve 42 zkuste přirozené početí spíš než IVF, radí lékař. Proč?

    Čím starší žena, tím nižší je šance, že se jí podaří otěhotnět. Pravděpodobnost úspěšného početí se výrazně snižuje už po pětatřicítce, po čtyřicítce…celý článek

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku