Děti narozené v létě jsou celý život pozadu. Proč je lepší narodit se na podzim?

Děti narozené v létě jsou celý život pozadu. Proč je lepší narodit se na podzim?
Jsou děti narozené v létě skutečně znevýhodněné?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
13. září  2017 
 06:00

Matky letních dětí to vědí už dlouho a vědci jim dávají za pravdu: Děti, které se narodily v létě, bývají po celý život znevýhodněné. A nejde jen o to, že na své narozeniny nemohou rozdávat ve škole sladkosti a na jejich narozeninových oslavách často chybějí kamarádi, protože jsou na prázdninách. Odborníci zjistili, že mezi dětmi narozenými v letních měsících je méně premiantů. Vynikají naopak děti narozené na podzim. 

„Snad všechny moje kamarádky, včetně mě, mají děti narozené v létě. S novorozencem to byla celkem výhoda. Když jsem rodila, teploty venku atakovaly 35 stupňů a já nemusela titěrné miminko složitě oblékat. Jenže čím je moje dcera starší, uvědomuji si, že narodit se v létě má spoustu nevýhod.”

A přišli na to i vědci. Podle nich děti, které se narodily v létě (tedy do 31. srpna), mají vůči svým spolužákům ve škole obrovskou nevýhodu, protože jsou o rok mladší, a tedy často duševně o rok zpátky proti dětem, které se narodily 1. září a později. O dlouhodobém ostrovním výzkumu na toto téma informovaly Britské listy. 

Nevýhodu letních dětí řešil Michael Blastland v pořadu BBC s názvem The Calendar Conspiracy (Spiknutí kalendáře). Celý pořad v angličtině si můžete poslechnout ZDE

Mezi dětmi, které se narodily v létě, je podle vědců i více jedinců, kteří mají problémy s učením nebo chováním. Pravděpodobně se také častěji stanou terčem šikany nebo budou z kolektivu vyloučeni úplně. Důvod? Do školy jdou dřív než jejich „vrstevníci”. A věkový rozdíl může být značný – třeba i 11 měsíců, což se může projevit v soustředění i jazykových dovednostech. 

Děti narozené v létě prý mají i horší výsledky na vyšším stupni studia. Výzkum ukazuje, že v Británii je mezi lidmi narozenými v létě o 10 procent méně těch, kteří maturovali se samými jedničkami, než studentů, kteří se narodili na podzim. Jsou tedy podzimní děti chytřejší? Ne, jen jsou často o téměř rok napřed. 

Naprostý souhlas. Tohle může být skutečně handicap. Zrovna nedávno jsme s matkami ze školky řešily, zda své červencové potomky pošleme do školy jako čerstvě šestileté, nebo jim necháme ještě rok k dobru.

Naposledy jsem to, že se dcera narodila v červenci, pocítila při zápisu do školky. Už tehdy mi říkali, ať s přijetím raději nepočítám. Budou totiž dávat přednost starším dětem. Ty letní pak jen doplní počet. 

K odkladu není často důvod

Mnozí rodiče právě z těchto důvodů letní děti preventivně nechávají ve školce o rok déle. Bojí se, že by ve škole patřily k nejmladším a množství nových povinností by nezvládly.

Samotné datum ale podle některých učitelů nic neznamená. „Někdy mám ve třídě prvňáky narozené v srpnu, kteří patří k nejlepším. Kdyby dostali odklad, byla by to škoda. Nudili by se ve školce a potom i v první třídě ve škole,“ řekla Lidovým novinám učitelka Dana Rejlová, která má za sebou třicetiletou praxi. 

Když se dítěti ve škole nedaří, řešení neodkládejte 

Video se připravuje ...
Když se dítěti ve škole nedaří, řešení neodkládejte • VIDEO: 

Nedejte tedy tolik na vědecké výzkumy a k dítěti přistupujte individuálně. Narodit se
v létě není taková tragédie. Podle odborníků mají děti narozené v letních měsících i řadu výhod. Oproti dětem podzimním jsou prý méně náchylné k alergiím a jsou v průměru větší a silnější (zřejmě díky slunečnímu svitu a většímu přísunu vitaminu D). Nejméně je ohrožují zhoubné nádory. A jsou největšími optimisty.

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku