Jak dítě doopravdy nadchnout pro školku? 5 rad, které se nám osvědčily

  • Jak dítě doopravdy nadchnout pro školku? 5 rad, které se nám osvědčily
    Jak dítě nadchnout pro školku? Vezměte jej na nákup a nechte ho vybrat bačkůrky, batůžek nebo třeba pyžámko s oblíbenou postavičkou
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    4. září  2017 
     06:00

    Rodiče by neměli děti školkou strašit, píše se ve všech radách. Dobře. Ale ani úplný opak, a to vychválit školku do nebes, není nejlepší nápad. A vím to z vlastní zkušenosti. Povídala jsem dceři, jak to bude ve školce báječné, jak tam budou krásné hračky a kamarádi. Když to tak nebylo, zažila šok. A tři měsíce pak trvalo, než si tam zvykla. Jak tedy dítě doopravdy nadchnout pro školku (a nepřehnat to)? Těžká otázka, ale zkuste třeba toto:

  • Povídejte si o školce, ale nepřehánějte!

    Přistupujte k dětem s respektem a vstřícností
    Přistupujte k dětem s respektem a vstřícností
    Autor: iStock

    O strašení a vyhrožování školkou už vám psát nebudeme. Pokud byste totiž používali ony známé věty: "Počkej ve školce, tam tě naučí!", jste sami proti sobě a naděláte víc škody než užitku. Dítě vycítí, že školka nebude žádná legrace a logicky tam nebude chtít chodit. Já zvolila variantu: "Školku vychválit!"

    Své dceři jsem celé léto básnila o tom, jak to tam bude báječné, jak si najde kamarádky, jak tam budou nové krásné hračky. Chtěla jsem přeci, aby se tam těšila. To se mi povedlo. První den tam šla s úsměvem. Jenže, když zjistila, že maminka to trochu přehnala a skutečnost je jiná (dětem přeci jen chvilku trvá, než si najdou kamarády), zažila šok. A následující týdny byly kruté. Pláč a prosby, ať ji tam neposílám.

    Naše rada tedy zní: S dítětem si o školce povídejte, nestrašte ho, ale ani mu neříkejte, jak to tam bude skvělé. Můžete mu vyprávět, co budou společně s dětmi dělat, jak se budou učit nové básničky, písničky, jak budou chodit ven, kde budou mít hřiště a prolézačky. Ale nepřehánějte to! Ona realita opravdu může být jiná. 

  • Nechte dítě, ať si vybere novou věc do školky

    Ať si dítě vybere novou věc do školky – bačkůrky, pyžámko na spaní nebo batůžek. Půjde se mu tam snadněji
    Ať si dítě vybere novou věc do školky – bačkůrky, pyžámko na spaní nebo batůžek. Půjde se mu tam snadněji
    Autor: iStock

    Tohle by mohlo fungovat. Přeci jen s novým batůžkem, tričkem či bačkůrkami s oblíbenou postavičkou se vykračuje do nového kolektivu líp. Zajděte na nákupy a nechte dítě vybrat si něco, co se mu opravdu líbí. Je jedno, že vy byste raději zvolila umírněnější barvy nebo jiný motiv. Bude to jeho věc, kterou ukáže dětem a kamarádům ve školce. 

    Některým dětem pomůže, když si s sebou mohou vzít svou oblíbenou hračku. Ale pozor! S plyšáky to má každá školka jinak. Některé je tolerují, jiné ne. U nás ve školce máme třeba středy, kdy si děti mohou přinést svou oblíbenou věc. Jiné dny si musí vystačit s hračkami ve školce. Ono přece jenom dohady o tom, co je čí, nedělají dobrotu. Nejlépe uděláte, když se zeptáte přímo učitelů. 

  • Naučte dítě samostatnosti

    Naučte dítě samostatnosti. Věřte, že když si bude umět obout boty a obléci tričko, školku bude zvládat snadněji
    Naučte dítě samostatnosti. Věřte, že když si bude umět obout boty a obléci tričko, školku bude zvládat snadněji
    Autor: iStock

    Když si dítě umí obléknout tričko, natáhnout kalhoty či obout boty, ve školce to bude mít jednodušší. Ano, zní to sice jako banalita, ale všechny tyto věci mají velký vliv na sebevědomí dítěte. Zkuste proto zapracovat na tréninku. Pravda, moc času už nemáte, ale když začnete hned, dá se leccos dohnat a vypilovat. "Nezvládnout postarat se sám o sebe je kámen úrazu adaptačního procesu," říká Stanislava Marešová, majitelka školky Montessori v záříjovém čísle časopisu Maminka, který se adaptací na školku také zabývá. Děti podle ní nejvíce stresují obavy, že maminka odejde a ony to ve školce bez ní nezvládnou. 

    Samozřejmostí by měly být boty, které se snadno nazouvají, ideálně na suchý zip. Také volte pohodlné a jednoduché oblečení. Tedy, co nejméně knoflíčků, tkaniček. Zkrátka, aby děti neměly problém s jeho oblékáním. Paní učitelky zprvu rády pomohou, ale přeci jen, nemají na starost jen vaše dítě. 

    Geniální metoda pětiletého kluka, jak zavazovat tkaničky u bot

     

  • Dávejte si pozor na to, co říkáte

    Dávejte si pozor, jak o školce nebo učitelkách mluvíte. Rozhodně nesnižujte jejich autoritu
    Dávejte si pozor, jak o školce nebo učitelkách mluvíte. Rozhodně nesnižujte jejich autoritu
    Autor: iStock

    Děti nejsou hloupé. A pokud vy máte pochybnosti, ony to vycítí. Nemusíte být úplně spokojení s novou paní učitelkou, ale neříkejte to před nimi (ani když si myslíte, že vás neslyší). Tyhle věci musíte řešit bez nich. Ideálně s vedením školky. Sama jsem zažila ve školce situaci, kdy holčička ráno plakala, protože tam byla ta druhá, méně oblíbená, učitelka. Problém s ní měla maminka. Holčička jen přebírala její názory, které doma zaslechla. Nejhorší bylo, že v tu chvilku, kdy dítě řvalo a odmítalo jít do třídy, matka řekla: "Tak si paní učitelky nevšímej, nedívej se na ní!" Byla to pěkně vyhrocená scéna. Tohle nikdy nesmíte udělat  snižovat autoritu učitele! To snad raději přímo řekněte té učitelce na plnou pusu, co si o ní myslíte, než takhle!

    Stejnou chybu můžete udělat, když se třeba doma dohadujete, kdo dítě vyzvedne ze školky. I tohle váš syn či dcera dobře vnímají a pak mají třeba obavy, aby pro ně do školky vůbec někdo přišel. Také je dobré svá rozhodnutí neměnit. Samozřejmě se může stát, že nestíháte a místo vás Kačenku vyzvedne babička. Ale nemělo by se tak dít často. Když slíbíte, že přijdete vy, zkuste to dodržet. 

  • Ptejte se a zajímejte. Ale věcně!

    Ptejte se věcně. Otázky "Jak bylo ve školce?" rovnou vynechejte. Odpověď zní většinou: "Dobře!"
    Ptejte se věcně. Otázky "Jak bylo ve školce?" rovnou vynechejte. Odpověď zní většinou: "Dobře!"
    Autor: iStock

    Školka bude vaše téma číslo jedna. Už od prvních dnů se ptejte, co dítě zažilo, s kým si hrálo, co ten den vyráběli nebo jakou básničku či písničku se naučili? Dávejte pozor, aby vaše otázky byly otevřené. Díte pak může samo vyprávět a to je důležité. Zapomeňte na dotazy typu: "Jak ses měl?" Odpověď zní většinou "Dobře!" a tím to hasne. Stejné je to v případě otázky: "Co jste měli k obědu?" Opravdu vás to zajímá? Dítko stejně většinou odvětí "Masíčko s rýží (bramborem)" a nebo si to vůbec nepamatuje. A konec konců, vy si to můžete přečíst na nástěnce či internetu. Stejná je otázka: "Byl jsi hodný?" nebo "Nezlobil jsi?" Co vám tak asi na to řekne? Hádejte!

    Zkuste třeba otázky: "S kým sis dneska hrál?" "Co vám vyprávěla paní učitelka?" "Stalo se dnes ve školce něco pěkného/nepříjemného (když je dítě smutné).

    Více rad, jak a na co se dětí ptát a neptat, se dozvíte v záříjové Mamince. Tématu nástupu do školky se věnuje i nová Betynka. I tady můžete najít vše, co vás v souvislosti s nástupem může překvapit. 


     

     

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku