Letní prázdniny v červnu a červenci, pololetní vysvědčení v prosinci. Chtěli byste to?

Letní prázdniny v červnu a červenci, pololetní vysvědčení v prosinci. Chtěli byste to?
Foto: iStock.com
Sdílej na facebooku
29. srpna  2017 
 10:00

Jak by se vám líbilo mít letní prázdniny už v červnu, kdy už je většinou nádherně až vedro, navíc světlo dlouho do noci? S tím, že by se naopak chodilo do školy už v srpnu, kdy se stejně začíná dříve stmívat? Tohle je jedna ze změn, které navrhuje jistý gymnaziální profesor z Chebu. Nám by se to celkem líbilo. 

Tenhle návrh je jen čistě teoretický, takovou změnu by nebylo lehké prosadit a ministerstvo školství je beztak rovnou proti. Ale posuďte sami. 

"Lepší by bylo, aby první pololetí začalo v srpnu a končilo před Vánoci a druhé pololetí začalo v lednu a skončilo na konci května. Pak tady jsou další vlivy jako počasí – v červnu se paříte s dětmi ve třídě a všichni takzvaně melou z posledního. Místo toho by bylo lepší skončit už v květnu. Srpen a září se mi zdají pro výuku snesitelnější, rána a dopoledne jsou již chladnější," řekl profesor chebského gymnázia Milan Kůtek v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

9 nesmyslů, které bude škola od září zase chtít po vašich dětech

9 nesmyslů, které bude škola od září zase chtít po vašich dětech

Až po pár nájezdových dnech začne normální výuka, dočkáte se. Požadavky, které učitelky diktují do dětských notýsků – případně posílají mailem – a…celý článek

Zní to logicky, protože jak učitel připomíná, žáci a studenti přes Vánoce trochu vypustí a pak je čekají testy a nervy před pololetním vysvědčením. Takhle by měli před svátky splněno a mohli by si užívat prázdniny s tím, že od ledna se začíná s čistým stolem. 

Kůtek své návrhy nijak aktivně neprosazuje, sám říká, že to rozhodně není nejpalčivější problém našeho školství, ale i další jeho nápady stojí za zmínku: třeba ten, aby termín jarních prázdnin nebyl stanoven fixně, ale aby si rodiče sami v nějakém časovém rozmezí mohli zvolit termín, kdy s dětmi někam vyrazí nebo je pošlou na hory. 

Jak řešit potíže se psaním? Podívejte se!

V redakci se nám to zdá fajn – nebyl by takový boj o místa v oblíbených lokalitách, stejně jako je dobrá myšlenka letní prázdniny trochu zkrátit. Protože je to tak, jak říká Milan Kůtek. "Určitě by místo současných devíti stačilo šest nebo sedm týdnů, což je na odpočinek, všechny dovolené, tábory a brigády naprosto dostačující. Pak už to začíná být jak pro žáky, tak pro rodiče i učitele opravdu moc dlouhé." Naopak by přidal týden třeba na podzim. 

Sdílej na facebooku
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku