Elsa, Spiderman či celý hřbitov. Neuvěřitelné halloweenské dýně vás dostanou!

Umělec Alex Wer vyřezává do dýní různé známé osobnosti a filmové hrdiny. Vlevo princezna Elsa z Ledového království, vpravo skupina U2, Bono Vox a The Edge.
Foto: Profimedia
Sdílej na facebooku
31. října  2017 
 06:00

Dýně jsou teď nedostatkovým zbožím. Mnoho lidí sice tvrdí, že Halloween neslaví, ale dlabání a vyřezávání dýní se jim pravděpodobně zalíbilo. Z obchodů totiž dýně zmizely závratnou rychlostí. A není divu, ona taková oranžová lucerna je opravdu velice efektní. Pokud jako my jedete podle stejného postupu – vyřezat dvě oči a ústa a tím končit – budete se divit, co z dýně také může vzniknout.

Halloween je tu! Po setmění na vás dnes na většině míst pravděpodobně vykouknou rozšklebené dýně, většinou se dvěma otvory na oči a otevřenými ústy. Jenže s dýní si můžete i vyhrát a povýšit ji na umělecké dílo, stejně jako to dělá Alex Wer, který z dýní vyřezává různé filmové osobnosti. Taková dýně mu pak zabere klidně i šest hodin.

Pod Alexovýma rukama vznikly třeba motivy Elsy z Ledového království, kapely U2, Spidermana či Freddyho Kruegera. Podívejte se do naší fotogalerie, co všechno se dá z dýní vytvořit.

Jak dříve vypadaly maškarní kostýmy?

A jak vlastně vznikla tato tradice? Svítilna Jack-o'-lantern (Jackova svítilna) byla původně vyřezávána z tuřínu, brambor a řepy. Zvyk s sebou do Ameriky přinesli irští přistěhovalci. Protože ale na tuříny v Americe příliš nenarazíte, nastoupily na jejich místo dýně. Obyčej se rychle rozšířil po celém kontinentu a dnes již zasáhl v podstatě celý svět.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku