Mít sestru je velká výhoda, zjistili vědci. V čem je to lepší?

Mít sestru je velká výhoda, zjistili vědci. V čem je to lepší?
Máte sestru? Díky ní budete lepší a šťastnější, tvrdí vědecké studie!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
25. března  2018 
 06:00

Máte sestru? Pak máte veliké štěstí. Alespoň podle odborníků, kteří zjistili, že díky sourozenci ženského pohlaví se naučíte mnohem víc o životě a taky o tom, jak komunikovat a vyjednávat. Co ještě výzkum ukázal? 

Mé kamarádky, které mají sestry, mi často vyprávěly o svých šarvátkách v dospívání, jak se praly a hádaly o ten či onen svetr, a o tom, jak mám být ráda, že sestru nemám. Taky mi ale vykládaly, jak z nich večer byly zase nejlepší kamarádky a jak se jedna druhé svěřovaly. Odborníci z Univerzity Brighama Younga tvrdí, že mít sestru je výhoda, protože sestry pomáhají rozvíjet sociální dovednosti, jako jsou komunikace či umění kompromisů. „Dokonce i malý konflikt může podpořit zdravý vývoj,“ tvrdí Alex Jensen, jeden z výzkumníků.

A jaká další pozitiva vidí odborníci v tom, že máte právě sestru?

Studie z roku 2010 publikovaná v časopise Journal of Family Psychology ukázala, že sestry zlepšují vaše duševní zdraví a zvyšují sebeúctu. Ano, mít ségru prý chrání sourozence před pocity osamělosti, strachem a pocity viny. Na rozdíl od bratrů jsou to ony, které po smrti rodičů udržují rodinu v kontaktu.

Díky sestrám máte větší soucit a naučí vás, jak řešit konflikty a komunikovat

Sestry propagují pozitivní společenské chování, jako jsou soucit, láska a altruismus. Díky nim jsme soucitnější a máme větší empatii. „Dokonce i konflikty jsou díky sestrám pozitivnější,“ tvrdí šéfka studie Laura Padilla-Walker.

Ukázalo se, že sestra nevědomě učí sourozence zvládat lépe konfliktní situace a také to, jak se lépe udobřovat.

Výzkumníci zjistili, že bratři, kteří vyrůstají se sestrami, jsou lepší při komunikaci se ženami než ti, kteří měli jen bratry nebo byli jedináčky. „Mít sestru může být do budoucna velmi přínosné, zvláště pokud vedle sebe vyrůstají dvě opačná pohlaví,“ tvrdí Jeffrey Kluger.

Sestra vás učí, jak být nezávislí a ambiciózní a jak dosáhnout rovnováhy

Průzkum provedený britskými psychology v roce 2009 ukázal, že lidé, kteří vyrůstali alespoň s jednou sestrou, byli odhodlanější a nezávislejší než ti, kteří vyrůstali pouze s bratry nebo sami.

Rozespalou holčičku rozněžní její novorozená sestra:

Tentýž průzkum zjistil, že sestry mohou pomoci svým sourozencům dosáhnout vnitřního klidu a harmonie. Lidé, kteří měli aspoň jednu sestru, byli schopní lépe se vyrovnat s problémy v životě a zažívali také méně stresu. Byli také šťastnější a optimističtější než jejich protějšky bez sester. „Ženy otevírají komunikační kanály a dokážou lépe vnímat emoce, což je základem dobrého psychického zdraví,“ říká Tony Cassidy.

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku