Lego dělá z holčiček puťky, stěžuje si dívka. Co napsala výrobci?

Lego pro holky je podle sedmileté Charlotte nuda. Dívky jen sedí doma, nakupují, jsou na pláži a nemají co na práci, zatímco kluci prožívají různá dobrodružství
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
11. května  2018 
 06:00

Možná jste si také toho všimli. Lego pro holky a pro kluky se liší. Jak? No, samozřejmě barvou, ale také svým zaměřením. A přesně tyto genderové stereotypy rozčílily sedmiletou Charlotte. Rozhodla se proto společnosti vyrábějící populární stavebnici napsat dopis. Co firmě tahle mladá slečna vzkázala? 

Charlotte Benjamin je mladá dívka, která má kuráž. Když jí bylo sedm let, rozhodla se po návštěvě hračkářství napsat dopis výrobci své oblíbené stavebnice. Vadí jí, že společnost Lego podléhá genderovým předsudkům. Stavebnice pro dívky mají převážně růžovou barvu a podle Charlotte nejsou tak zábavné jako ty pro chlapce. 

"Je mi sedm let a miluju lego. Nelíbí se mi ale, že je více lega pro kluky a jen něco málo pro holky," píše Charlotte v dopisu, který její rodiče vyvěsili na sociální sítě. Dopis pokračuje takto: "Byla jsem dnes v obchodě a spatřila jsem lego ve dvou odděleních: růžové pro holky a modré pro kluky.

Dopis sedmileté Charlotte společnosti Lego
Dopis sedmileté Charlotte společnosti Lego
Autor: FB

Malá Charlotte by si však daleko raději hrála s hračkou určenou pro opačné pohlaví: "Všechny ty dívky jen seděly doma, chodily na pláž nebo do obchodu nakupovat a neměly co na práci, zatímco kluci podnikali dobrodružství, zachraňovali lidi, pracovali, dokonce plavali i se žraloky," píše holčička. 

Charlotte ve svém dopise na závěr píše, že by si moc přála, aby společnost Lego vyráběla více dívčích stavebnic. A aby i dívky nechala podnikat dobrodružství a zažívat legraci. Zkrátka aby oběma pohlavím dávala rovné příležitosti. 

Děti odvedly totožnou práci. Proč nedostaly stejnou odměnu? 

Co si myslíte vy? 

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku