Stydíte se říkat dětem, že je milujete? Pište jim dopisy! Tohle potřebují slyšet

  • Stydíte se říkat dětem, že je milujete? Pište jim dopisy! Tohle potřebují slyšet
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    6. března  2019 
     06:00

    Dopisy ručně psané dnes už moc neletí, ale pokud máte problém dávat najevo svým potomkům, že vám na nich záleží, může to být zábavný a kouzelný způsob, jak jim to dát najevo. Navíc z toho můžete udělat rodinnou tradici. Dopisy si můžete schovávat a za dvacet let je pak můžete vyndat z krabice a připomenout si, jak byly tenkrát pro vás důležité. Co všechno by vaše dítě mělo od vás slyšet?

    Kde máš boty, co jsi to zase provedl, proč nejsi ještě v posteli, jak to, že si nevyčistil zuby, ty jsi ale hrozná, proč nejsi chvíli v klidu? Existuje tisíc podobných frází, které rodiče denně vypustí z úst, ovšem nezapomínáte na ty důležitější, které podporují vztah mezi dětmi a rodiči? Nevíte, jak na to? Tak jim to napište!

     

  • Mám tě ráda

    Autor: iSTock

     

    Tohle je asi nejdůležitější slovo, které můžete dětem říct. Ovšem když tato slova napíšete, dostanou jiný náboj. Co jim můžete napsat?

    Je pro mě těžké popsat, jak moc tě miluji

    Být tvým rodičem je jeden z největších darů v mém životě.

    Neexistuje nic, co by tuhle lásku mohlo změnit.

     

  • Pochvala

    Autor: istock

     

    Rodiče své děti vidí každý den a vidí, jak rostou a co podnikají. Ale jak často jim to řeknete? Podělte se s nimi o vaše dojmy a názory v dopise. Jaké pozitivní vlastnosti jste zaznamenali? Co se vám líbilo? Můžete například napsat:

    Oceňuji to, jak jsi velkorysý ke svému sourozenci.

    Líbí se mi, jak jednáš se svými přáteli.

    Je úžasné, jak zvládáš konflikty.

     

  • Poděkování za to, co spolu podnikáte

    Autor: iStock

     

    Během každé fáze vývoje existují věci, které si s dětmi užíváte. Zkuste ve svém dopise napsat něco, co vás opravdu zahřálo u srdce, protože to bylo zvláštní nebo příjemné. Vědět, že máte rádi něco, co se dětem líbí, znamená hodně. Přemýšlejte o jednoduchých věcech, které vám přinášejí úsměv na tváři:

    Je fajn, že spolu hrajeme hru, kterou máš ráda.

    Mám radost, že spolu vaříme.

    Líbí se mi, že společně čteme knížky.

     

  • Hrdost

    Autor: iStock

     

    Ne vždy dáváme dětem najevo, že jsme na ně pyšní nebo hrdí, protože něco dokázaly. Přitom to je něco, co chce slyšet každý. Zkuste tedy vyjádřit hrdost v dopise:

    Jsem hrdá na to, že se vždycky chováš zodpovědně.

    Jsem hrdá na to, jak zvládáš školu.

    Jsem pyšná na tvoje sportovní úspěchy.

     

  • Naděje

    Autor: iStock

     

    Pravděpodobně každý rodič má velké představy o tom, jaký život jednou jeho dítě bude mít. Je dobré dát mu vědět o vašich nadějích a snech, ale pamatujte si, že nejdůležitější jsou jeho sny. Snažte se zbytečně nevyvíjet tlak a nemějte přehnaná očekávání typu: „Doufám, že z tebe bude doktor jako z dědečka!“ Místo toho dítě povzbuzujte v tom, v čem se mu daří a co ho baví.

    Byla bych ráda, když bys měl v životě dobré přátele.

    Budu ráda, když budeš rozvíjet svůj talent.

    Budu tě podporovat v tvých snech a touhách.

     

  • Víra

    Autor: iStock

     

    Je moc důležité, aby vaše děti věřily, že máte důvěru v to, co dělají. Děti potřebují vědět, že jste vždycky na jejich straně. Použijte dopis jako příležitost sdílet s nimi svou důvěru v ně, stejně jako víru, která je bude i nadále motivovat.

    Věřím, že budeš dělat jednou to, co tě baví.

    Nikdy se nezalekni překážky, ta tě naopak posílí.

    Věř, že dokážeš všechno to, po čem toužíš.

     

  • Slib

    Autor: iStock

     

    Slibovat je někdy trochu nebezpečné, protože určitě existují nějaké sliby, které byste nikdy dětem neměly dávat. Pokud však použijete slovo „slibuji“ správně, může to být pro děti povzbuzující. Přemýšlejte o slibech, o kterých víte, že je můžete splnit:

    Slibuji, že tě budu vždycky milovat, bez ohledu na to, co se stane.

    Slibuji, že ti budu vždycky pozorně naslouchat.

    Slibuji, že se pokusím vidět věci z tvého pohledu.

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku