Výchovný trik! Kdy uplácení dítěte nevadí a skutečně funguje?

  • Výchovný trik! Kdy uplácení dítěte nevadí a skutečně funguje?
    Medvěda nebo jiného plyšáka jako úplatek? Výjimečně ano!
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    15. dubna  2019 
     14:00

    Jako rodiče máme často ty nejlepší úmysly. A to i tehdy, když jde o výchovu našich potomků. To se pochopitelně chceme vyhnout chybám, které na nás páchali naši rodiče. Děti nebijeme, nevyhrožujeme jim, respektujeme je. Ale někdy se držíme zjevných omylů. 

    Dneska už je snad všem rodičům jasné, že děti nejsou malí dospělí. A že je nereálné a vlastně i nesprávné po nich chtít, aby byly většinu času zticha a tak v klidu, aby o nich nikdo nevěděl. Přesto občas věříme nesmyslům, jako jsou tyto následující. 

  • Mýtus: Úplatek jako výchovná metoda je vždycky cestou do pekla

    Zcela ojedinělým úplatkem zkrátka dítě nezkazíme.
    Zcela ojedinělým úplatkem zkrátka dítě nezkazíme.
    Autor: istock.cz

    Nic by se nemělo brát doslovně, a tedy ani tvrzení, že jakmile rodič dítě jednou jedinkrát něčím uplatí, může to coby dobrý vychovatel jednou provždy zabalit. 

    Úplatek jako výchovná metoda není dobrý nápad asi tak v 98 procentech případů. Ale když se mu v těchto případech dokážete vyhnout, může vám skvěle posloužit v oněch dvou zbylých procentech, kdy ostatní metody zoufale nestačí. 

    Protože pokud například potřebujete, aby pětileté dítě zůstalo v klidu během poněkud vleklého svatebního obřadu, není na tom, že mu za to slíbíte figurky z pohádky Jak vycvičit draka, nic zavrženíhodného. Ale samozřejmě častější použití by účinnost této metody rychle snížilo – vedle faktu, že by to poněkud lezlo do peněz. 

  • Mýtus: Cukr způsobuje hyperaktivitu

    Děti mají dost energie, ale málo jí vydají.
    Děti mají dost energie, ale málo jí vydají.
    Autor: Shutterstock.com

    Netvrdíme, že na cukru a sladkostech obecně je něco zdravého. A víme, že jedna tatranka na výletě dokáže znovu nakopnout dítě, které už nechtělo udělat ani jeden krok. Ale rozhodně nemůžeme souhlasit s domněnkou, že cukr jako takový je spouštěčem hyperaktivního chování, a to už z toho důvodu, že to nepotvrdila žádná odborná studie. 

  • Mýtus: Dětem nesmíme říkat: "Protože jsem to řekl/a!"

    Autor: iStock

    Dobře, věta "protože jsem to řekl/a" je poněkud ultimativní, ale když ji změníme na variantu "protože jsem tvoje matka a říkám ti to", už to nezní tak hrozně, ne? Podle některých psychologů je to vyloženě dobrý způsob, jak ukončit nevhodné jednání nebo dosáhnout něčeho, co je v danou chvíli skutečně nezbytné. Typicky například v momentě, kdy po potomkovi chcete, aby šel spát, a jste ochotni podpořit to rozumnými argumenty o tom, proč je noční odpočinek tak zásadní. Pokud to ale nestačí a dítě nadále odmítá zalehnout, je čas na poněkud ultimativní tón. S tím, že je vaše zodpovědnost, aby dítě mělo dostatek spánku – už zkrátka není o čem diskutovat. 

  • Mýtus: Rodiče by se nikdy neměli hádat před dětmi

    Autor: iStock

    Rozhodně to neplatí striktně a hodně to záleží na tom, jak rodiče umí konflikt zvládnout. Pokud umíte spory řešit v klidu, bez podpásovek a neustálého svalování viny na druhého, může to pro děti naopak být dobrá škola. Ale pokud jste vytočení nebo jde o nějaké zásadní věci, dětské publikum k tomu neberte.

  • Mýtus: Děti, které brzy chodí a mluví, budou celý život napřed

    Nenuťte ho chodit, když na to ještě nemá
    Nenuťte ho chodit, když na to ještě nemá
    Autor: iStock.com

    Ale vůbec ne. Za pár let nepoznáte, kdo začal mluvit brzy a kdo pozdě, a s chůzí je to  jakbysmet, přičemž z těch dětí, které začaly brzy, mohou být neohrabané děti – a naopak. Dětský vývoj neprobíhá rovnoměrně, a tak nemá smysl mezi sebou malé děti příliš srovnávat. 

     

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku