Nejlepší rodiče mají tyhle vlastnosti! Máte je taky?

  • Nejlepší rodiče mají tyhle vlastnosti! Máte je taky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    14. dubna  2019 
     06:00

    Žádný rodič není dokonalý. Pro rodičovství neexistují přesná pravidla, jak na to, a ve většině případů se správnými rodiči učíme být během výchovy našich dětí. Chce to prostě čas a zkušenosti, taky občasné chybování. I když neexistuje stoprocentní seznam osobnostních rysů, které vás předurčují k tomu, abyste byl ten nejsprávnější rodič, najdou se některé klíčové atributy, které mají všechny dobré mámy i dobří tátové společně. Které to jsou?

    Jak by měl vypadat ideální rodič? Především nikdo ideální neexistuje, takže ani dokonalý rodič nemůže existovat. Přesto jsou určité povahové vlastnosti, které by měli správní rodiče mít. Máte je taky?

     

  • Humor

    Autor: iStock

     

    Nejlepší tátové a nejlepší mámy mají smysl pro humor. Jedna z nejjednodušších rodičovských rad? Smějte se! Humor je v rodině důležitý a téměř nezbytný. Snižuje stres, otevírá cestu k dialogu a usnadňuje komunikaci mezi členy rodiny. Hravost a zábava vás činí lidštějšími, což vám zpřístupňuje vaše potomky. Rodiče se smyslem pro humor mají tendenci zvládat lépe starosti a břemena, která můžou jinak vyvolat úzkost. Udělejte si čas na zábavu!

     

  • Konzistence

    Autor: istock

     

    Nejlepší rodiče stanovují konzistentní hranice. Přemýšlejte o tom, jak byste se cítili, kdybyste přijali práci, aniž byste dostali předem pokyny, instrukce nebo školení o tom, jak ve své roli uspět. Existuje spousta různých stylů rodičovství a výchov, ale tohle by mělo platit všude. Zdravé hranice jsou jasné a konzistentní. Rodiče, kteří mají čas vytvořit a důsledně prosazovat hranice, dávají dětem možnost, aby byly jednou úspěšné. Děti se pak budou cítit bezpečně. Absence hranic je pro děti v důsledku děsivá.

  • Spravedlnost

    Autor: iStock

     

    Nejlepší mámy a tátové jsou spravedliví. Život je možná někdy nespravedlivý, ale rodiče by měli být spravedliví, zvláště pokud je v rodině více dětí. Spravedliví rodiče jednají s každým dítětem jako s jednotlivcem a nedělají rozdíly. Spravedlivý rodič nemá univerzální přístup, ale zabývá se tím, aby děti dostaly příležitost poučit se i ze svých chyb. Být spravedlivý znamená naslouchat svým dětem a být flexibilní. Být flexibilní neznamená nekonzistentní. Znamená to, že jste ochotní dětem naslouchat a dělat rozhodnutí v jejich nejlepším zájmu.

     

  • Sebeobrana

    Autor: istock

     

    Nejlepší rodiče vědí, jak zvládat nepohodlí a případné boje dětí, které mohou být nesnesitelné. Jsou ochotni akceptovat i to, že děti mají své vlastní hlavy. Pokud je ale dítě v nouzi, samozřejmě rodič musí vstoupit do hry. Nicméně nejlepší rodiče dovolí dítěti, aby taky selhalo, aby se poučilo ze svých chyb a řešilo své vlastní problémy a „uklidilo“ je. Umožňují dětem, aby mluvily samy za sebe. Děti potřebují cítit celou škálu emocí – od radosti přes úspěchy až po osamělost i zoufalství. Řešení problémů i odolnost jsou rozhodující pro soběstačnost v budoucnu. Takže, jednou z nejdůležitějších věcí, které rodič může udělat, je udržet si své vlastní emoce pod kontrolou.

  • Důvěra

    Autor: iStock

     

    Nejlepší tátové a mámy si jsou vědomi svých kvalit a dobře vědí, kdo jsou a že jsou nedokonalí. Perfekcionismus vytváří začarovaný kruh stresu a úzkosti. Perfekcionisté chtějí, aby všichni ostatní byli stejně dobří jako oni. Pokud nejsou, jsou špatní. Nejlepší rodiče vědí, že nemusí být neustále dokonalí a perfektní. Vědí, že i horší chvíle neznamenají, že jako rodiče selhali. Mít odvahu přijmout i nedokonalosti života dává dětem „povolení“ dělat totéž. Sebepřijetí je dar. Může být něco lepšího?

     

  • Odpovědnost

    Autor: iStock

     

    Vaše děti jsou neustále sledovány. Děti se ale dozvědí víc z toho, co děláte, než z toho, co říkáte. Děti, stejně jako my ostatní, mají tendenci respektovat lidi, kteří žijí podle slov, která kážou. Efektivní rodiče to moc dobře vědí. Vědí, že modelování pozitivního rodičovství vyžaduje úsilí a sebeovládání, a jsou ochotní to dělat. Pokud si ceníte úcty, upřímnosti, přátelství, bezpodmínečné lásky a silné pracovní etiky, musíte tyhle vlastnosti prokazovat hlavně doma.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku