Pokud se o děti příliš staráte, v dospělosti jim to uškodí! Jak z toho ven?

  • Pokud se o děti příliš staráte, v dospělosti jim to uškodí! Jak z toho ven?
    Co je moc, to je moc, ani s ochranou a pomocí potomkům se to nemá přehánět
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    3. května  2019 
     06:00

    Čím více se budete dětem věnovat, tím hůř se budou mít jako dospělí. V tom lepším případě, v tom horším z nich rovnou vyrostou alkoholici a drogově závislí. Přílišná péče zkrátka dětem škodí a my víme proč.

    Co uděláte, když vašemu dítěti někdo na pískovišti bere hračky a ono má pláč na krajíčku? Necháte ho chvíli jednat, nebo půjdete situaci řešit hned? A co s pubescentem, který se musí přeobjednat k zubaři: necháte to na něm, nebo tam radši zavoláte sami? Pokud jste v obou případech odpověděli "za bé", možná je následující článek určen právě vám.

  • Jste stíhačky?

    Autor: Shutterstock.com

    Podle nejnovějších výzkumů děti nepotřebují mít rodiče stále za zády. Naopak – přílišná péče škodí. Pozor – v žádném případě rodiče nenabádáme k tomu, aby vypustili děti bez dohledu do světa, nechť se stane to, co se má stát. Ale pokud jsou stále pod jejich dohledem, vystavují je nemenšímu nebezpečí.

    Angličtina má pro takové rodiče termín helicopter parents – volně přeloženo jako rodiče-stíhačky. Potřebují mít všechno pod kontrolou a všechno řídit. S oblibou řeší s dětmi (nebo rovnou za ně) konflikty ve škole i mimo ni a veškeré problémy – s učením, na kroužcích. Později za ně vyplňují přihlášky na školy, do zaměstnání, formuláře na úřady a podobně. Podle výzkumu americké Brigham Young University tím ale dávají dětem do výbavy daleko menší sebevědomí, menší schopnost čelit životním situacím a také daleko menší sebeúctu. A výsledek? Děti takových rodičů mají v dospívání daleko větší problémy s rizikovým chováním, jako jsou nadměrné pití alkoholu, drogy nebo krádeže.

  • Nebo dokonce sekačky?

    Autor: Shutterstock.com

    Některým rodičům nestačí to, že se chovají jako stíhačky. Jdou dál způsobem, za který si vysloužili označení sekačkoví rodiče. Jsou velmi podobní rodičům s vrtulí (helicopter parents). I oni se nadměrně zapojují do života dítěte. Jejich přístup je ale ještě "drsnější". Cestu svému potomkovi prosekávají podobně, jako když sekačkou sečou trávník. Nesmí zůstat ani travička navíc, jen pěkně uhlazená cesta. Žádné překážky, full service a full time podpora. Místo toho, aby rodiče děti připravovali k výzvám a překonávání překážek, prosekávají jim cestičky sami. 

  • Strach je v pořádku, přehnaná péče nikoliv

    Autor: istock.cz

    Motivace rodičů se dá pochopit: mají o děti strach. Proto chtějí vědět o každém jejich pohybu. Chtějí, aby uspěly. Proto jim umetají cestičky, ať se nestresují problémy, ale mají čas na svůj rozvoj. Jenže – ony ty problémy jsou jednou z věcí, které každý ke svému rozvoji potřebuje. Problémy a jejich řešení trénují mozek: pouze díky zkušenostem na vlastní kůži mohou děti později samy vyhodnotit, jak velké riziko nová situace představuje a co jsou schopny unést.

    Psychologové se shodují: děti potřebují naši přítomnost, pomoc a lásku. Buďte s nimi, mluvte s nimi, ale nebuďte tu "za ně" a nemluvte za ně. Pokud chtějí vyplnit složitý formulář, není od věci, aby s ním rodič seděl a v případě potřeby dítěti poradil. Stejně tak s domácími úkoly, se situací ve škole nebo s kamarády. Ale dělat ty věci za ně, to je zcela kontraproduktivní. Smyslem rodičovství je pomoci dítěti dospět, fyzicky i psychicky. Ale to musí zvládnout dítě samo. Stejně jako za něj neposilujeme, není potřeba za něj myslet.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku